Getty Images
RAZGOVOR ZA SN

GRAČAN OTKRIO ŠTO JE KUMOVALO ISPADANJU HRVATSKE S EURA I ZAŠTO JE NAKON PRVE UTAKMICE ELIMINIRAO KAPETANA: 'Ta odluka bi svakome trebala biti jasna'

"Da, da, definitivno da, bilo bi drukčije i protiv Rumunja i protiv Francuza da smo imali njega. Ne samo on; i Vlašić je sve napravio da igra na Euru, ali da nije bilo njegove ozljede...'
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. lipanj 2019. 18:23

Izbornik Nenad Gračan nije se s reprezentativnom vrstom vratio u domovinu, ostao je na poprištu Europskog prvenstva, odlučio je pogledati jednu od polufinalnih utakmica.

Na kraju svega pitali smo ga da prokomentira sve ono što je njegova vrsta pružila na stadionu Serravalle u San Marinu.

- Možemo biti zadovoljni! Iz naše su skupine dvije reprezentacije, Rumunjska i Francuska, otišle u polufinale. To zorno pokazuje u kako smo jakoj skupini bili. Vrlo je bitno što su dečki pokazali da imaju karakter, da imaju kvalitetu te da konačno imamo igrače za A reprezentaciju. Iako nismo uhvatili polufinale i Olimpijske igre, naš nastup na Euru dobro je odrađen. Naravno, moglo se bolje, uvijek se može bolje - otpočeo je Gračan.

To je, eto, bio sažetak izbornikova razmišljanja nakon što se naša mlada vrsta vratila doma. Onda smo krenuli s konkretnim pitanjima. Istina je da je kapetan Halilović slabo odigrao prvu utakmicu, s Rumunjskom, ali je li ga baš trebalo odmah eliminirati? Kapetan je ipak poseban igrač u svakoj nogometnoj selekciji.

- Radilo se o čisto taktičkim stvarima. S obzirom na suparnike na bočnim smo pozicijama trebali igrače koji će moći odgovoriti na zahtjeve. Francuzi i Englezi su na boku iznimno individualno jaki, bekovi im se stalno priključuju u ofenzivu, tako da sam iz tog razloga potražio druge igrače. To svakome treba biti jasno, to je čista taktička odluka.

Zašto ni minute nije dobio Toma Bašić, mladić koji je bio standardan u Bordeauxu? Žalili ste se da u momčadi imate igrače koji nemaju natjecateljski ritam, a upravo ga je Bašić imao. Konačno, momak je riješio onu posljednju prijateljsku utakmicu prije puta na Euro, s Danskom.

- Toma je bio u planu za igranje protiv Engleske, ali jednom je trenutku Brekalo ostao na travnjaku, pa je bilo rizično raditi treću izmjenu da na koncu ne bismo ostali s deset igrača. Svi mi imamo respekt prema tim dečkima koji su izborili Euro, ali isto tako oni moraju razumjeti taktičke poteze.

Samo Bašić, Bistrović i Šemper nisu dobili ni minute.

- Ni Bistrović nije igrao zbog izmjena i taktičkih zamisli. Uostalom, od 23 igrača koja su bila na Euru, koristili smo 20.

Bi li naša priča na Euru bila drukčija da se nije ozlijedio A reprezentativac i uz Nikolu Vlašića ključni igrač Josip Brekalo? Protiv Rumunja je rano morao van, protiv Francuza je ušao u posljednjoj fazi utakmice.

- Da, da, definitivno da, bilo bi drukčije i protiv Rumunja i protiv Francuza. Ne samo on; i Vlašić je sve napravio da igra na Euru, ali da nije bilo njegove ozljede, da je Nikola bio u natjecateljskom ritmu, i on bi bio još bolji, još bi više napravio, makar je i ovako napravio puno.

Linker
25. travanj 2024 02:07