David Čolina (lijevo)
 Foto: Damir Krajac / CROPIX
ODABRAO NEKI DRUGI PUT

TRANSFER KOJI JE UZBURKAO VODE NA MAKSIMIRU Odbio Dinamo, željeli su ga u Hajduku i Njemačkoj, ali kada je stigao europski velikan dvojbi nije bilo

DAVID ČOLINA Dinamo zaradio 1,3 milijuna eura prodajom lijevog beka koji nije ni zaigrao za prvu maksimirsku momčad
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. rujan 2018. 00:56

David Čolina odradio je jučer svoj prvi trening u Monacu, dojučerašnji Dinamov lijevi bek budućnosti trenirao je s drugom momčadi, za koju će u prvom razdoblju i igrati, a bit će i dio momčadi koja će nastupati u juniorskoj Ligi prvaka. Naravno, sa željom i njegovom i klupskom da vrlo brzo zaigra i za prvu momčad.

Dinamo je za Davida Čolinu dobio 1,3 milijuna eura. Mogao je i više da je momak ostao u Maksimiru i da se nametnuo poput Borne Sose, došao do reprezentativnog statusa. Lijevi su bekovi uvijek na cijeni i uvijek potrebni, sve bi ovisilo o njemu. Opet, mogao je Dinamo dobiti i puno manje da se Čolina zainatio, sjedio na tribini do zime i onda potpisao ugovor od idućeg ljeta za bilo koji klub. Ali bi i do ljeta opet sjedio na tribini. Pregovori su bili komplicirani, na kraju nisu uspjeli.

Dinamo je bio uvjeren da je Čolini ponudio maksimum, bez obzira na to što neki vršnjaci imaju i više, dok su Čolinina obitelj i zastupnici mislili da zaslužuju bolje i u novcu i u statusu. No kad se pojavio Monaco s konkretnom ponudom, tek su se tada vode uzburkale, Čolina je već tada odabrao, ali je Dinamo bio taj koji je morao prihvatiti. Na kraju i jest.

Kako smo čuli, Čolina je pritom odbijao još neke zanimljive ponude. Recimo, nije tajna da je mladog lijevog beka mamio i Hajduk. Bijeli u zadnje vrijeme često vire u Dinamovo dvorište, igrače koje su dosad odveli nisu se pokazali, ali, kažemo, Čolina je lijevi bek i tu bi uvijek imao “poguranac”. Nije otišao na Poljud, nije ni u Hoffenheim ili Eintracht, iako su u startu nudili veći novac nego Monaco. Ali mladi igrač i njegovi zastupnici odabrali su Monaco zbog projekta. Ako je nekome promaknulo, Monaco je u zadnje vrijeme odradio nekoliko transfera mladih igrača, to je nova orijentacija u Monte Carlu. Znali su kupovati klince i za dvadesetak milijuna eura, ovaj transfer Čoline sigurno im neće biti prevelik trošak.

Čolina
Goran Sebelic / Hanza Media / Hanza Media

Uvijek ostaje isto pitanje: trebaju li igrači odlaziti tako mladi, prije nego što odjenu seniorske kopačke? Nismo mi ti koji sudimo, uvijek vrijeme i bankovni račun pokažu tko je pogriješio, tko je dobro izabrao. Što je kome bitnije. Činjenica je da su lijevi bekovi deficitarni u svijetu, da gdje god došao, može očekivati priliku, ali možda bi je ranije dobio u Dinamu. No sad se mora boriti u Monacu, neće mu biti lako jer ga prvo čeka dokazivanje među juniorima i u drugoj momčadi. A tek tada pravi Monaco, Subašić i društvo. Monaco mu nudi razvojni put, to ga je privuklo..

Linker
18. travanj 2024 18:30