Clive Brunskill/Getty Images
EKSKLUZIVNO ZA SN

ANALIZA ŠVICARSKOG IZBORNIKA ODUŠEVIT ĆE SVE NAVIJAČE DINAMA 'Modri su povukli odličan potez, takav igrač im treba za jake europske utakmice'

Izbornik reprezentacije Švicarske biranim je riječima govorio o Francoisu Moubandjeu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. srpanj 2019. 13:17

Dinamo je, po svemu sudeći, napravio odličan posao dovođenjem Jacquesa Francoisa Moubandjea, 29-godišnjeg braniča francuskog Toulousea s dvostrukim državljanstvom, kamerunskim (rođen je u Douali) i švicarskim, budući da je s roditeljima i braćom kao osmogodišnji dječak preselio u Ženevu. Birajući za koga će igrati, Moubandje je izabrao švicarsku nacionalnu vrstu. Izbornik te reprezentacije Vladimir Petković vodio ga je i na SP u Rusiju, a koristio ga je i u Ligi nacija, u kojoj je Švicarska zauzela četvrto mjesto. Nazvali smo Petkovića i o Moubandjeu nam je rekao:

- Vrlo je zahvalan igrač, pošten je i vrijedan, uporan je, visokih radnih navika i ima izraženu volju za učenjem taktičkih potankosti. Trkački je jak, svestrani je obrambeni nogometaš, može igrati u sva tri sustava - s trojicom, četvoricom ili petoricom igrača u obrani!

Zagreb, 160719.
Stadion Maksimir.
Predstavljen novi igrac Dinama Francois Moubandje. 
Na fotografiji: Francois Moubandje.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Iskusan i poslušan

- U Toulouseu je, a i kod mene u reprezentaciji, dosta utakmica odigrao na poziciji lijevog stopera, kad se igralo s trojicom u zadnjem obrambenom redu. Vjerujem da će se brzo prilagoditi na Dinamove taktičke zahtjeve, iskusan je igrač, poslušan je i tu ne bi smjelo biti problema. Iznimno je važno što u igri ne radi velike pogreške, dohvatio je razinu igre ispod koje ne pada, kad i nema svoj dan, to nije alarmantno za momčad - odlično je Petković opisao novog Dinamova igrača.

Gledali ste Dinamo, poznajete Moubandjea - hoće li biti pojačanje za zagrebački klub?

- Dinamo je doveo vrlo dobrog igrača, to je neprijeporno! Znam da je lani najčešće na toj poziciji u Dinamu igrao Rrahmani, koji je po vokaciji srednji branič. Sad je tu Leovac i ne bih ih želio uspoređivati, ali Plavi su u Moubandjeu sigurno dobili igrača koji zna igrati na toj lijevoj strani. U odnosu na ono što je igrao u Toulouseu i u mojoj reprezentaciji, u Dinamu će svakako morati biti još ofenzivniji. Posebno u domaćim, prvenstvenim utakmicama, kad će se Dinamovi suparnici zatvarati. A u jakim će europskim utakmicama ipak morati više paziti na svoje obrambene zadaće, siguran sam da Moubandje može i defenzivno i ofenzivno odgovoriti Dinamovim zahtjevima.

Je li bolji u obrambenom ili napadačkom dijelu igre?

- Bolji je u obrani, ali ima opipljiv trkački i taktički potencijal da u napadačkim akcijama svoje momčadi napravi dosta pozitivnih stvari.

Je li brz igrač?

- To je relativno. Nije spor... Nije ekstra brzanac, ali definitivno nije spor.

Zagreb, 160719.
Stadion Maksimir.
Predstavljen novi igrac Dinama Francois Moubandje. 
Na fotografiji: Francois Moubandje.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Vrlo discipliniran

Je li dobar u skok igri?

- Prilično je dobar! Nije previsok (180 cm, nap. a.), ali odlično se taktički postavlja, prilikom prekida bez problema može striktno čuvati nekog suparničkog igrača. Vrlo je discipliniran u takvim situacijama, a to je najvažnije.

Može li jezična barijera biti problem?

- Ne vjerujem. Moubandje govori francuski jezik i u početku će mu suigrač iz reprezentacije, Mario Gavranović, koji savršeno govori francuski, svakako pomoći u snalaženju i prilagodbi. No, Moubandje razumije njemački jezik, moja komunikacija s igračima u svlačionici je na njemačkom i Moubandje sve razumije. A trener Nenad Bjelica savršeno govori njemački, tako da tu neće biti komunikacijskih problema. Uostalom, nogomet je univerzalni jezik, lako će Moubandje shvatiti što trener želi od njega.

LONDON, ENGLAND - AUGUST 04: Francois Moubandje of Toulouse during the Pre-Season Friendly between Crystal Palace and Toulouse at Selhurst Park on August 4, 2018 in London, England. (Photo by Marc Atkins/Getty Images)
Marc Atkins/Getty Images

Bez iščašenih stvari

Zanimljivo, iako je ovoga proljeća za Toulouse odigrao samo tri utakmice, budući da nije želio produžiti ugovor, ipak ste ga pozvali u reprezentaciju za završni turnir Lige nacija u Portugalu?

- Vjerujem mu, dobro ga poznajem i znam što može dati za momčad. Na njegovu žalost, suparnik u reprezentaciji mu je Rodriguez koji je ipak nešto bolji igrač. No, i kad ne igra u klubu, Moubandje mi je prva alternacija za Rodrigueza, dobro poznajem njegove mogućnosti. Bio sam, nadalje, vrlo dobro upoznat s njegovom situacijom u Toulouseu, nije želio produžiti ugovor, ali ostao je sa svima u dobrim odnosima, poglavito s trenerom Alainom Casanovom, pa je stalno bio u trenažnom procesu. Čak je u završnici prvenstva odigrao i dvije utakmice (kao srednji branič, doma protiv Lillea 0:0 i u gostima kod St. Etiennea 0:2, nap. a.), pa sam imao dobar povod da ga pozovem u nacionalnu vrstu - rekao je Petković i zaključio:

- Dinamo je povukao odličan potez, iz kojeg mogu profitirati i klub i igrač! Takav igrač treba Dinamu za jake europske utakmice, iskusan je, a kao dečko je izvrstan, ne možete mu pronaći manu, nema kod njega ‘iščašenog’ ponašanja. Sve je podredio nogometu - lijepim je riječima Petković govorio o Moubandjeu, koji je za Švicarsku odigrao 21. utakmicu.

Ozbiljno računam na Gavranovića i Moubandjea, na mom su popisu

Pred švicarskim izbornikom u rujnu su kvalifikacijske utakmice za Euro (5. rujna Irska u Dublinu, tri dana kasnije Gibraltar u Sionu)...

- Imamo problema, nisu mi svi igrači pronašli nove klubove, a neki su ozlijeđeni. No, ima vremena do rujna i nadam se da će sve biti u redu.

Računate li na dinamovce Gavranovića i Moubandjea?

- Svakako! Na mom su popisu, u najozbiljnijim su kombinacijama. Veseli me da je Mario zdrav i igra, a da je Moubandje pronašao dobar klub, u kojem će, vjerujem, potvrditi kvalitetu - kaže Petković.

Zaslužili smo više u Ligi nacija

Već u petak, kao i kod nas, počinje švicarsko prvenstvo, utrku otvaraju Sion i Basel. Nakon završnog turnira Lige nacija Vladimir Petković bio je na odmoru, sad se vratio u Švicarsku, a ovako je ukratko ocijenio zauzeto četvrto mjesto u Ligi nacija:

- Odigrali smo dvije dobre utakmice, nismo bili podređeni ni domaćinu Portugalu u polufinalu, a ni Engleskoj u borbi za treće mjesto. Držali smo 1:1 s Portugalom do 88. minute, a onda nam je fantastični Cristiano Ronaldo zabio dva gola i izgubili smo 1:3! A s Englezima smo, nakon 120 minuta odigrali bez golova i potom smo bili poraženi nakon izvođenja 11-eraca. U svakom smo slučaju, igrali bolje od ostvarenog rezultata, zaslužili smo više, malo nam je nedostajalo za bolji plasman. Nadam se da ćemo sljedeći put imati nešto više sreće - kaže Petković.

Linker
18. travanj 2024 20:45