Profimedia, Zuma Press - News
SUTRA SE OČEKUJE POTPIS

BILIĆ ĆE POKUŠATI OŽIVJETI KARIJERU HRVATA KOJI JE ODBIO DINAMO I HAJDUK Uz 'krvnika' Modrih pisalo se o njemu kao nositelju i sve je bilo idealno...

FILIP KROVINOVIĆ Mladi hrvatski veznjak u petak će obaviti liječnički pregled u svom novom klubu u Engleskoj
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. srpanj 2019. 17:14

Filip Krovinović i njegov zastupnik Marjan Šišić sutra putuju na Otok kako bi zgotovili transfer, odnosno kako bi dogovorili detalje igračevih primanja. Po našim informacijama, u petak bi Krovinović trebao obaviti liječnički pregled i do kraja tjedna posao će biti finiširan. Tada će igrač Benfice postati igrač West Bromwich Albiona kojeg trenira bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić. Posao između klubova je praktički dogovoren, čeka se tek službena potvrda njegovog dolaska na jednogodišnju posudbu koja će WBA koštati 350.000 eura, što je dvostruko manja svota od one koju je Benfica prvotno tražila.

Nositelj uz Jonasa

Može li Slaven Bilić revitalizirati karijeru Filipa Krovinovića? Ako možda ne znate, 23-godišnji Krovinović stigao je u Benficu u lipnju 2017. godine iz Rio Avea, a period proveden u redovima lisabonskog velikana obilježile su ozljede i operacije. Tek kad je došao u Benficu operirao je kilu, ali ta operacija ipak nije ga duže odvojila od travnjaka. Ipak, od dolaska skupio je tek 28 nastupa. Sada je zdrav, a ugovorno je s lisabonskim vezan još tri godine. Krovinović je sjajno startao u Benfici, hrvatski veznjak oduševio je ljubitelje portugalskog velikana u prvom dijelu sezone 2017./18., bio jedan od miljenika njihovih navijača, a onda se 20. siječnja prošle godine ozlijedio u prvenstvenom dvoboju (3:0) protiv Chavesa. Stradali su mu križni ligamenti.

November 5, 2017 - Guimaraes, Guimaraes, Spain - Benfica's Croatian midfielder Filip Krovinovic during the Premier League 2017/18 match between Vitoria SC and SL Benfica, at Dao Afonso Henriques Stadium in Guimaraes on November 5, 2017., Image: 354700511, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Hrvatski nogometaš je 6. veljače operiran u Madridu. Slijedila je duga stanka, vratio se tek 1. prosinca prošle godine na utakmici s Feirenseom, ušao je na - minutu! Međutim, to i nije bio pravi povratak jer je do kraja prošle sezone u prvenstvu još samo tri puta ulazio u igru, protiv Brage (11 minuta), Rio Avea (2 minute) i Nacionala (22 minute). Od te utakmice s Nacionalom koja je odigrana 10. veljače ove godine, još je samo dva puta sjedio na klupi, a u ostalim utakmicama uopće nije niti konkurirao za sastav. U međuvremenu je odigrao tri utakmice za drugu momčad Benfice.

Koliko je dobro igrao u slavnom portugalskom klubu do ozljede, neka posluži podatak da je izbornik Vatrenih Zlatko Dalić čak razmišljao o tome da ga priključi Vatrenima. Tko zna, da se nije ozlijedio, možda bi putovao i na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Inače, kad je došao u Benficu, počeo je igrati malo po malo a kako je klub tada imao slabije rezultate, navijači su počeli raditi pritisak na trenera. Stiskali su ga kako Filip mora dobiti pravu priliku, te kako mora puno više igrati. Benfica je stalno igrala 4-4-2, a nakon utakmice Lige prvaka u Moskvi, počela je uigravati sustav 4-3-3, tu je upao u početnu momčad. I više ga nitko ni mogao izbaciti iz udarnog sastava Benfice!

Odbio Dinamo i Hajduk

Nastavio je igrati, forma i status kod trenera bili su sve bolji. Pisalo se o njemu i Jonasu kao najvažnijim igračima Benfice, sve je bilo kako treba, nije moglo bolje. Inače, kako je na samom početku sezone bio izvan stroja zbog ozljede bruha, nije bio prijavljen za Ligu prvaka. I tu su navijači vrlo brzo krenuli s velikim pritiskom, pa se i trener jednom na press-konferenciji javno ispričao navijačima, rekao je kako je pogriješio što ga nije prijavio za to natjecanje. Sve je, dakle, bilo gotovo pa idealno do te ozljede.

Krovinović je svoj nogometni put započeo kao petogodišnjak na terenima Kajzerice u dresu Lokomotive, čija je seniorska ekipa igrala u tadašnjoj Trećoj HNL Središte. Petnaestak godina poslije nakon sjajne sezone u Zagrebovu dresu među konkretnim ponudama najzanimljivije su bile one Hajduka i Dinama, s tim da se Hajduk iz licitiranja povukao jer nije mogao isplatiti Zagreb koji je za njega tražio pola milijuna eura. S druge strane bila je u igri i ponuda iz Dinama. Krovinović se tada odlučio ipak otići u Rio Ave. Ni tamo na početku nije mnogo igrao, prošao je neke muke, ali je vrlo brzo postao jedan od ključnih igrača.

Konačno, igre u tom klubu su ga i lansirale u Benficu. Kod Slavena Bilića u West Bromvich Albionu, Krovinović na neki način kreće ispočetka. Je li Bilić trener koji ga je u stanju opet dovesti do vrhunske forme koju je prije ozljede pokazivao u Benfici? Hoće li se snaći u Championshipu? Treba vidjeti, ali tom momku stanuju velike ambicije i ogromni motivi.

Krovinović u Prvoj HNL
43 utakmice
5 golova

Krovinović u Ligi NOS
52 utakmice
6 golova

Linker
23. travanj 2024 03:09