CROPIX
'HTJELI SU ME JOŠ PRIJE TRI GODINE'

BIVŠI DINAMOVAC OTKRIO MALO POZNATU PRIČU IZ MAKSIMIRSKIH DANA 'Otišao sam tada na razgovor kod Zdravka Mamića, pričali smo o mogućem odlasku...'

EL ARABI HILAL SOUDANI Bivši krilni napadač Dinama Nottingham Forest zamijenio Olympiacosom
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. lipanj 2019. 11:33

El Arabi Hilal Soudani već trenira s Olympiacosom. Potpisao je dvogodišnji ugovor s pirejskim velikanom, onako, nekako iznenada, stigao je u Grčku, riješio formalnosti i odjenuo crveno-bijeli dres.

- Eto, napustio sam Englesku, dobio sam opet priliku igrati Ligu prvaka, ako je izborimo, i prihvatio sam taj izazov - javio se Soudani iz Pireja, baš mu je završio trening.

- Dobro se osjećam. Bila je to teška ozljeda, pauzirao sam više od pola godine, naravno da nakon toga nije lagano odjednom se vratiti na travnjak. Ali sretan sam što je to razdoblje iza mene, vjerujem da sam u ovom trenutku 95 posto spreman za najveće napore. Ipak, još ne treniram punom snagom, polako se priključujem radu s momčadi, sad kad odemo na pripreme, onda ću krenuti sa stopostotnim naporom.

Nitko me nije tjerao

Dakle, čitav je život sanjao Englesku, potpisao je za Nottinghma Forest, ispunio je san. No, taj san nije živio predugo, vrlo brzo stigla je ozljeda koja ga je udaljila od terena.

- Tako je to u životu i nogometu. Ne dobiješ uvijek sve ono što želiš, ne možeš utjecati na sve stvari. Krenuo sam odlično, odigrao osam utakmica, zabio dva gola, baš sam se odlično osjećao tamo, navijači su me već zavoljeli. No, izgubio sam tih šest mjeseci. Vjerujem da bih i sad mogao igrati u Engleskoj, nastaviti tamo gdje sam stao, međutim ponuda Olympiacosa mi se činila vrlo primamljivom, kao neki novi izazov i odlučio sam je prihvatiti.

Dobro, treba reći i da je gazda oba kluba isti, to je čuveni Marinakis?

- Istina je da je isti gazda, ali nije mene nitko tjerao da odem iz Nottinghama. Jednostavno, zvali su me ljudi iz Olympiacosa, osjetio sam da je to odlična prilika za mene i prihvatio sam ponudu. Isto tako, nije riječ ni o kakvoj posudbi niti nekoj drugoj kombinaciji, Olympiacos me kupio, potpisao sam na dvije godine i potpuno sam igrač grčkoga kluba. Želim reći i ovo, bio sam kratko u Nottinghamu, ali sam se odlično prilagodio, navijači mi i sad šalju poruke, žale što nisam ostao, žele mi sreću u novoj sredini. Uvijek mi je drago znati da sam, koliko god kratko bio tamo, ostao navijačima u pamćenju.

Potom nam je Soudani otkrio nešto o čemu se svojedobno onako ‘prigušeno’ možda i pisalo, ali sigurno nije nešto što je općepoznato.

- Znate, mene je Olympiacos želio još prije tri godine. Tada je u Maksimir stigla ponuda iz Pireja, otišao sam na razgovor kod Zdravka Mamića, razgovarali smo o mogućem odlasku. Međutim, tada je Dinamo ušao u Ligu prvaka, igrali smo u najjačem natjecanju pa i nisam predugo razmišljao, brzo smo se dogovorili. Ali sad, kad je stigla ponuda, također nisam previše razmišljao, ovaj put sam je odlučio prihvatiti.

Ne sumnjamo da će mu goditi i klima i atmosfera u Grčkoj.

- Moram reći da je ovdje baš vruće, a na svakom se koraku vidi koliko Olympiacos velik klub, ima puno navijača, koji su jako vatreni i strastveni, osjetio sam to već prvih dana. Odgovara mi i klima i mentalitet. Grci su slični nama Arapima, ali i Hrvatima, u osnovi je to mediteranski karakter, vrlo su otvoreni, topli i siguran sam da ću ovdje dobro snaći. I da ću bez obzira što je iza mene ozljeda križnog ligamenta koljena, opet igrati nogomet na visokoj razini.

Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Vratiti naslov prvaka

Olympiacos već dvije godine nije prvak, nakon što je dugo vladao grčkim nogometom.

- Sigurno, prvi i osnovni naš cilj je vratiti naslov prvaka u Pirej. Ovaj klub je prevelik da bi zaredao s neuspjesima, da bi taj post predugo trajao. Zato sam i došao ovdje, pomoći Olyju da se vrati na vrh, a da pritom opet probamo ući u Ligu prvaka. Igrao sam već to natjecanje s Dinamom, znam kakav je to izazov, želim opet osjetiti tu emociju.

Možda i Dinamo bude suparnik Olympiacosu u Ligi prvaka. Pred oba je kluba dug put do elite, a ako tamo dođu po sadašnjim koeficijentima grčki doprvak bio bi u trećem “bubnju”, Dinamo u četvrtom, dakle, mogli bi se susresti?

- Voli bih to, naravno. Želim Dinamu da uđe u Ligu prvaka, ne znam kakva je situacija s odlascima i dolascima, ali ako svi ostanu na okupu, Liga prvaka je sigurno realna opcija.

Inače, Soudani je igrao s Dinamom protiv Olympiacosa u Ligi prvaka, ali samo u onoj zagrebačkoj utakmici. Ostaje dojam da je u svih 180 minuta Dinamo mogao više od minimalnog poraza (0:1, 1:2).

- U Pireju nisam igrao zbog ozljede, ali, istina je, mogli smo napraviti više. Bili smo bolji i u prvoj utakmici, nesretno primili gol, a u uzvratu smo vodili i onda je Pivarić dobio crveni karton koji nije trebao biti crveni karton, primili smo gol u zadnjim minutama i izgubili. Sjećam se jako dobro tih utakmica.

Inače, trener Pedrov Martins je Portugalac, poznaje Soudanija još iz Primeire, on je također podigao palac za Alžirčev dolazak.

- Da, dok sam igrao u Guimaraesu, on je bio trener Maritima, znamo se otad, a kasnije je on, dok sam ja došao u Dinamo, preuzeo Vitoriju Guimaraes. Tako da se poznajemo, on zna mene, ja govorim portugalski, odlično za početak.

Linker
19. travanj 2024 15:17