Getty Images
'JOŠ NIJE KLASA'

BIVŠI DINAMOVAC SAVJETUJE VATRENOG ASA KOJI JE NA KORAK OD TRANSFERA KARIJERE 'Ne treba strahovati da neće igrati, na njemu kane zaraditi velik novac'

TOMO ŠOKOTA Bivši član Orlova smatra da bi Brekalov prelazak u Benficu bio pravi potez
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 14. srpanj 2019. 12:13

Zanimanje Benfice za hrvatskog reprezentativca Josipa Brekala (21) nije iznenadilo Tomu Šokotu. Bivši napadač Dinama, Benfice, Porta i naše nacionalne vrste kaže:

- Koliko se sjećam, Benfica je Brekala željela dovesti prije nego je otišao u Njemačku, Portugalci su prije nekoliko godina iskazali zanimanje za Brekala i Pjacu, ali ni jednog nisu uspjeli dovesti. Sad su se, eto, opet uključili u utrku za Brekalom i pokaže li se točnim informacija da ga tako silno žele kad su spremni platiti 20 milijuna eura odštete Wolfsbugu, bit će to sjajna stvar za našeg nogometaša - kaže Šokota i pojašnjava:

Odgovara mu sustav

- Benfica je, naime, izvanredan klub za razvoj mladog igrača, liga je jaka, a Lisabon je prekrasan grad - bio bi to savršen izbor za Brekala, sve ono što može mladi igrač poželjeti! Čim ga žele toliko platiti, znak je to da vjeruju u njega i da će ga maksimalno forsirati. Bila bi to Brekalu prava odskočna daska, Benfica svake godine dočeka proljeće u Europi, iza sebe ima vojsku navijača, klub je organiziran na najvišoj razini. Sustav igre Benfice, 4-3-3, svakako odgovara Brekalu. Brz je, krilni je napadač, jak u situacijama “jedan na jednoga”, a takve lisabonski klub traži.

Zagreb, 261217. 
Prisavlje, zgrada HRT-a. 
Proglasenje najboljih sportasa Hrvatske u 2017. godini u 66. izboru Sportskih novosti.
Na fotografiji:  Tomo Sokota.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Međutim, Benfica zasad nije prodala ni jedno od svoja tri iskusna, fantastična krila - Rafu Silvu (26), Pizzija (29) i Salvija (28). Koliko bi to mogao biti hendikep Brekalu u borbi za minutažom?

- Ne previše. Jer, Benfica će uskoro, siguran sam u to, prodati nekoga od spomenute trojice. Lisabonski klub funkcionira na način da uvijek igrača kojeg kupi preproda za znatno veći novac! Takva je i ideja s Brekalom - plate li ga, naime, 20 milijuna eura, onda ga sigurno žele prodati za 50 milijuna eura, procijenili su da bi na njemu mogli dobro zaraditi! Treba znati i da se Benfica ne razbacuje novcem, ne sjećam se koga su zadnjeg platili 20 milijuna eura. Što kazuje, dakle, da Brekalo ne treba strahovati da neće igrati, jer Benfica na njemu kani zaraditi veliki novac - govori Šokota.

Varazdin, 110619.
Na Gradskom stdionu igra se prijateljska nogometna utakmica Hrvatska - Tunis.
Na fotografiji: Josip Brekalo.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Felix još nije klasa

Pogled u poslovanje lisabonskog kluba govori da je rekordni ulazni transfer, 22 milijuna eura, bio dovođenje meksičkog napadača Raula Jimeneza (24) prije četiri godine iz madridskog Atletica! Pa su ga lani dali na posudbu u Wolverhampton, koji ga je, pak, prije deset dana otkupio za čak 38 milijuna eura! A prije nekoliko dana doveli su iz madridskog Reala Raula de Tomasa (24) za 20 milijuna eura (bio je na posudbi u Rayu Vallecanu), koliko bi trebali platiti i Wolfsburgu za Brekala. Sljedeći je po visini ulazni transfer onaj Rafa Silve, koji je prije tri godine došao iz Brage za 16 milijuna eura...

A kako komentirate da je Benfica prodala svoje “čudo od djeteta”, 19-godišnjeg Joaoa Felixa, madridskom Atleticu za nevjerojatnih 126 milijuna eura?

- Ne znam što bih rekao... Gledao sam ga uživo i nisam vidio ništa posebno! U ovom trenutku sigurno nije igrač koji vrijedi toliki novac, mišljenja sam da je trebao ostati u Benfici barem još godinu-dvije, kako bi do kraja sazrio i isprofilirao se kao igrač. Španjolska je liga kvalitetnija i jača od portugalske i vrlo je upitno kako će se snaći u novoj sredini. Vidi se da je talentiran, opušten je u igri, nema straha, ali nije klasa poput, recimo, Griezmanna, kojeg Atletico očito želi adekvatno zamijeniti. I upitno je još je li baš Atletico pravi klub za razvoj Joaoa Felixa. Jer, Atletico treba gotovog igrača, a Joao Felix to svakako još nije - smatra Šokota.

Linker
19. travanj 2024 09:30