Foto: Damir Krajac / CROPIX
TRANSFER U REALIZACIJI

BURNI DANI NA MAKSIMIRU! DINAMO DOBIO PONUDU KOJA SE JEDNOSTAVNO NE ODBIJA Mladi as pred odlaskom u jednu od najjačih liga na Globusu

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. travanj 2018. 10:01

Mladi hrvatski reprezentativac i lijevi bočni Dinama Borna Sosa (20) na ljeto bi trebao otići u Bundesligu! Klub je Stuttgart, a plavi klub bi na ime transfera trebao inkasirati osam milijuna eura!

Ta informacija se jučer iz maksimirske šume probila do novinarskih ušiju. S tim da se vrte dvije opcije priče. Po jednoj, nije još sve do kraja definirano, po drugoj, sve je već gotovo te je transfer praktički već realiziran. Samo se zapravo čeka početak prijelaznog roka da se stavi i službeni potpis na ugovor.

Iskreno, ta informacija, iako na prvi pogled djeluje senzacionalno, nije nas previše iznenadila. Mladi Sosa ove sezone igra sjajno, nametnuo se kao istinska vrijednost Dinama. Ne samo Dinama, nego i mlade reprezentacije. Brzina, hitrina, odgovornost u defenzivi, probitačnost u ofenzivi, te iznimno precizni centaršutovi najvažnije su karakteristike ovog talentiranog momka.

Borna Sosa
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Borna Sosa

Već je dugo na radaru mnogih europskih klubova, posljednje dvije godine, metaforički kazano, gotovo je svaki dan na maksimirsku adresu stizao nekakav upit za Sosu. Bilo je i ponuda, najkonkretnija je bila Benfica, zanimao se ozbiljno i Wolfsburg. Klub iz “vučjega grada” već u svojim redovima ima Josipa Brekala, vrhunskog lijevokrilnog napadača s kojim je Borna u mladim kategorijama Modrih “razarao” na toj lijevoj strani. Uostalom, taj dvojac sad to isto radi i kod Nenada Gračana u mladoj hrvatskoj U-21 vrsti.

Međutim, Sosa i Brekalo ipak neće igrati skupa, jer će 20-godišnji Dinamov lijevi bek prema svemu sudeći u Stuttgart. Klub u kojem je, doduše, igrao i Brekalo, na posudbi iz Wolfsburga. Sosu je željela i Sampdoria, klub iz Serie A. Kako su svojevremeno pisali Talijani, Sampdoria je Dinamu nudila četiri milijuna eura, ali je modri klub tražio - sedam. U Maksimiru su uvijek znali čekati najbolju ponudu, eto sad će dobiti milijun više nego su tražili. Mudri su u plavom domu kad se radi o transferima, nema što...

Uspon Sose počeo je ove sezone. U sezoni 2015/16. odigrao je dvije utakmice u HNL-u, u prošloj je odigrao osam utakmica u HNL-u, a ove već - dvadeset. Dakle, vidljivo je da je njegov razvoj išao prirodnim, postupnim putem. Do odlaska Josipa Pivarića bio je druga opcija, ali je bilo malo prilika za tog potentnog momka, iako su mnogi stručnjaci govorili da bi ih trebao dobivati više.

Zagreb, 281017.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 14. kola Hrvatski telekom Prva HNL,
GNK Dinamo - HNK Rijeka.
Na fotografiji: Maxwell Boadu Acosty, Borna Sosa.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Jači od Lecjaksa

Međutim, Sosa nije klonuo duhom, trenirao je, radio maksimalno ozbiljno. Kad smo očekivali da će Sosa sigurno uhvatiti mjesto u udarnoj momčadi nakon što se znalo da Pivarić odlazi, klub je doveo Čeha Jana Lecjaksa. Pobojali smo se tada da bi veliki Sosin potencijal mogao ostati nerealiziran.

Trener Mario Cvitanović rotirao je Sosu i Lecjaksa, makar nam to zapravo i nije bilo previše jasno, s obzirom na to da Čeh ni sa čime nije pokazao da može igrati na Borninoj razini. Ipak, Sosa je sam dokazao da može, pa je uskoro postao igrač standardne postave. Dakle, vidite kako su čudni i zanimljivi nogometni putovi. Praktički svojevremeno treći lijevi branič Dinama u vrlo kratkom vremenskom razdoblju je pred odlaskom u jednu od najjačih liga na Globusu! Sosa je napravio korak od sedam milja. A ono što je vrlo bitno za istaknuti jest da nije imao nikakav “poguranac”, niti trenerski niti klupski, za sve se izborio sam!

Pitanje je samo dana kad će Sosa pokucati na vrata A selekcije. Mnogi drže da bi već sada, s obzirom na svoju formu i situaciju hrvatskih lijevih bekova, mogao imati mjesto u avionu za Rusiju. Naravno, svi znamo kako su na cijeni lijevi bočni igrači, nema ih baš previše visoko kvalitetnih u nogometnom svijetu. Pitanje jest, ako se transfer definira, a izgleda da hoće, kako će se popuniti mjesto na lijevoj strani Dinamove obrane. Sosa je najbolji u Dinamu na toj poziciji, njegovim vjerojatnim odlaskom ostat će praznina...

No, to od ljeta više neće biti problem Borne Sose, još jednog mladog igrača koji je dokaz da su produkti nogometne škole kluba iz Maksimira vrijedni eksponati.

Linker
16. travanj 2024 19:38