REUTERS/Sergio Perez
DESET DANA DO ZATVARANJA MERCATA

ČEKALO SE PERIŠIĆA, A REKORD BI MOGAO SRUŠITI - KOVAČIĆ Od posljednje ponude za hrvatskog asa boli glava, a 'dark horse' bi mogao postati Rakitić

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 21. kolovoz 2017. 12:49

U rosteru imam 33 igrača, nemoguće je voditi tako veliku grupu. Puno se klubova bori s tehnološkim viškovima i zato je na tržištu tako tiho, rekao je Arsene Wenger prošlog vikenda i već po običaju promašio metu.

Na tom tihom tržištu premierligaši su, naime, već do 10. kolovoza, tri tjedna prije kraja prijelaznog roka, srušili lanjski rekord od 1,165 milijardi potrošenih funta. A budući da vlasnike, trenere i agente prsti po navici najviše svrbe posljednjih dana tržnice, ostavimo otvorena vrata za još poneki megatransfer i za prekoračenje granice od 3 milijarde eura utrošenih na pojačanja u europskim top-ligama.

1. Sljedeća XXXL prodaja, Coutinho ili ipak Mbappe?

Neymarova 222 milijuna eura preživjet će godinu ili dvije na vrhu ljestvice čudovišnih transfera, dok se ne nađe kupac dovoljno odvažan da otkoči ugovornu klauzulu, recimo, Marca Asensija. Nakon recentne serije briljantnih predstava i golova Realov 21-godišnji nogometaš dobio je povišicu i s njom u paketu odštetu napucanu do granice od 500 milijuna eura. Ne zvuči vam realno da bi se katarski šeik mogao upustiti u takvu akrobaciju? Recimo to ovako: mogućnost da Kataru povjere organizaciju Svjetskog prvenstva zvučala je svojedobno barem jednako sumanuto.

Dok se ne dogodi, očekujte da se u odbrojavanju do “deadline daya” u sljedećih nekoliko dana ispeglaju detalji dva ili tri transfera koja će zatresti planet nogomet. Philippe Coutinho ostaje vodeći kandidat da to učini, Brazilac u bijelom štrajku čeka ishod pregovora Liverpoola i Barcelone koji se cjenkaju na granici od 130 mil. eura. Borussijin krilni napadač Ousmane Dembele u sličnom je statusu i podjednako skup. Misteriozan postaje slučaj Kyliana Mbappea, čija se odšteta neće spustiti ispod 180 mil. eura, a PSG i Real se kao dva potencijalna udomitelja još nadmudruju na tržištu. Parižani su izdašniji u ponudi, igrač preferira selidbu u Madrid.

2. Monaco postaje je novi Porto...

Proizvedi u omladinskoj školi ili bagatelno kupi na južnoameričkoj tržnici, vješto ispeglaj, atraktivno prepakiraj, skupo prodaj. Porto je formulu doveo do savršenstva, u trenutku kada je Danila prodao Realu za 31,5 mil. eura (ljeto 2015. godine) portugalski je velikan prešao granicu od 600 milijuna eura zarađenih na izlaznim transferima u samo jedanaest godina. Počelo je transferima Deca i R. Carvalha, nastavljeno prodajama Lisandra Lopeza i Radamela Falcaa (45 mil. u Atletico) i kulminiralo u slučajevima Jamesa, Hulka, Mangale i Otamendija.

Monaco je danas na dobrom putu da usavrši patent. Transfermarktova ljestvica učinka ovog ljeta otkriva da je klub iz kneževine na prodajama B. Silve, Mendyja, Bakayoka, Germainea i drugih dosad ubrao 170 mil. eura. Prodaja Mbappea u takvim okolnostima nije imperativ, ali jednom kada klub stekne reputaciju blještavog izloga teško se oduprijeti zovu novca. Transfer 18-godišnjeg wunderkinda značio bi da je u Monte Carlo tijekom jednog ljeta ušlo najmanje 350 milijuna nogometnih eura.

3. ... a Everton sljedeći Manc City

Kada Man United zakuca na vrata i ponudi bogatstvo za Rooneya, Fellainija ili Lukakua, klub s Goodisona u pravilu će kapitulirati. Međutim, na drugoj strani tijekom posljednjih nekoliko sezona Everton gradi reputaciju kluba koji želi natrag u povijesno “top five” društvo, u elitni razred klubova koji igraju Ligu prvaka, i to dokazuje na tržištu. Danas “toffeesima” nije problem iskrcati 30-ak milijuna za talentiranog igrača poput vratara Pickforda ili braniča Keanea, upravo su za 50 milijuna eura kupili G. Sigurdssona i tako dogurali do iznosa od 150 mil. bačenih kroz samo jedan transferni prozorčić. Takvom progresijom za dvije ili tri godine puhat će za vrat najvećim potrošačima poput Man Cityja.

4. Dobra vijest: buđenje AC Milana

Šest Juventusovih uzastopnih naslova polako kvalificiraju Serie A u najdosadniju europsku top-ligu. Uspavani milanski velikan shvatio je da se mora trgnuti iz letargije pa je obilježio ovo razdoblje serijom bogatih kupnji. I ne samo da je kupovao, nego se othrvao naletu velikih kada je zadržao golmana Donnarummu.

5. Hrvatski rekorderi: Kovačić ruši vlastiti rekord?


Kovačić AMAZING SKILL on Busqets

Cijelo ljeto priprema se teren za Perišićev povijesni transferni iskorak - 50-i-više milijuna eura - ali posljednje vijesti sugeriraju da će prije Mateo Kovačić pomaknuti granicu koju je, uostalom, i sam postavio (31 mil. eura iz Intera u Real). Kovačića već dugo cilja Juventus, njihova posljednja ponuda leti u stratosferu, spekulira se sa 75 mil. eura. Hrvatski “dark horse” ovog prijelaznog roka mogao bi, pak, postati Ivan Rakitić. Uzdrmana Barca počinje gomilati veznjake, kupljen je Paulinho, dolazi Seri, a Rakitić figurira kao kandidat za selidbu u Liverpool, kao dio zamjenskog paketa za Philippe Coutinha...

Linker
19. travanj 2024 18:50