Getty Images
NA POMOLU I VELIKA RAZMJENA

CIJENA ZA IVANA RAKITIĆA JE PALA, ALI JE I DALJE IMPRESIVNA! Na pomolu spas za Vatrenog, evo koliko bi nogometni div bio spreman platiti Barceloni

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 27. listopad 2019. 15:27

Ivan Rakitić prihvatio je činjenicu da u Barceloni za njega nema nogometne budućnosti i u siječnju će krenuti prema Interu, raspisali su se u nedjelju svi španjolski sportski dnevnici. Kontakti između Blaugrane i Interova sportskog direktora Piera Ausilija uspostavljeni su početkom prošlog tjedna, a do početka prijelaznog roka dva velikana trebaju pronaći modalitete posla koji bi lako mogao prerasti u veći paket-aranžman.

Kad je u srijedu protiv Slavije na praškom Sinobo stadionu još jednom ušao u igru kao taktička zamjena u 84. minuti, hrvatski reprezentativac dobio je novu potvrdu da je premješten u Valverdeovu ladicu tehnoloških viškova. Tijekom osam utakmica koje je odigrao ove jeseni Rakitić se u pet navrata na terenu zadržavao manje od 20 minuta, dok je u preostala tri nastupa dobivao “trash time”, mrvice od desetak ili manje minuta.

Konačni saldo: 36 minuta u tri utakmice Lige prvaka plus 167 minuta u La Ligi. Ako želi izbjeći igračku koroziju, 31-godišnjak je prisiljen potražiti novi izazov.

Cardiff, Wales, 131019.
Cardiff City Stadium.
Kvalifikacijska utakmica izmedju Hrvatske i Walesa za Euro Cup 2020.
Na fotografiji: Ivan Rakitic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Ljetos tijekom priprema stvari nisu izgledale tako sumorno, premda je Rakitić igrao manje nego inače. Valverdeovu lakonsku ocjenu “vrijeme svima teče” shvatio je kao poticaj da s još više motiva uđe u borbu za dres prvotimca, računao je da će minutažu ravnopravno dijeliti s De Jongom i Busquetsom, ali trener je imao drukčije planove. De Jong je u kratkom vremenu zacementirao status ključnog veznog igrača, prije tjedan dana u Eibaru mladi je Nizozemac za nadahnutu predstavu ispraćen pljeskom kompletnog stadiona, što baš i nije običaj na španjolskim stadionima. Uglavnom, pored deset godina mlađeg konkurenta Rakitić je ostao bez kisika.

U Barcinu izlogu Rakitić se prvi put našao u ljeto 2018. godine nakon četiri godine staža na Camp Nou stadionu. Donoseći astronomsku ponudu od 90 milijuna eura na vrata je zakucao Paris St. Germain, ali je Valverde uvjerio nogometaša da je neophodan i da bez njega ne može zamisliti momčad. To je bilo djelomice točno, ali je skrivalo cijelu istinu - Barcelona sebi nije mogla dopustiti da postane opskrbni centar pariškog “nouveau riche” kluba. Godinu ranije pustila je Neymara u Park prinčeva i dosad nije preboljela njegov odlazak.

U međuvremenu Rakitićeva je vrijednost na tržištu bitno devalvirala. Prema Transfermarktu spustila se na 35 milijuna eura, što je, procjenjuju španjolski mediji, novac koji bi Inter bio spreman platiti, premda ne isključuju mogućnost da se cijena prebije uključivanjem još nekolicine igrača u transfernu kombinaciju.

S Rakitićem bi prema Milanu tako mogao krenuti Arturo Vidal, dok bi Barcelona umjesto novca tražila Lautara Martíneza kao potencijalnu zamjenu za Luisa Suáreza. Urugvajac će u siječnju navršiti 33 godine i polako mu istječe vrijeme u klubu.

Za Rakitićev dolazak - zasad ne eksplicitno, nego kroz šifrirane poruke - navija i Interov trener Antonio Conte. Nakon što je prosuo dva boda protiv Parme i propustio priliku da uhvati priključak s Juventusom, Conte se požalio na tanak roster i manjak iskusnih igrača.

“Prisiljeni smo uvoditi Esposita i druge mlade igrače, ali to može biti opasno. Bojim se da će izgorjeti. Pred nama je gust raspored utakmica, trebaju nam iskusni igrači, zbog čega očekujem da ćemo se u siječnju vratiti na tržište”, rekao je Conte.

Linker
24. travanj 2024 09:11