Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
TUŽAN DUBOKO U SEBI

'DA SE U HRVATSKOJ MOŽE OSIGURATI EGZISTENCIJA, NIKADA NE BI BIH ODLAZIO' Simon Sluga za SN nakon transfera na Otok: 'Nije sve baš tako bajno...'

SIMON SLUGA ZA SN Bivši vratar Rijeke, novi čuvar mreže Luton Towna, javio se s Otoka
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 22. srpanj 2019. 23:49

U subotu malo iza podne Simon Sluga javio se s Otoka. Prvi put nakon deset godina u svojstvu bivšeg igrača Rijeke. Bio je u međuvremenu na posudbama u Veroni, Speziji, Juventusu i Lokomotivi, ali uvijek ugovorno vezan uz klub koji ga je afirmirao. Ipak, trenutak rastanka koji se dugo naslućivao zbog njegovih obrana na visokoj razini proteklog se tjedna i dogodio.

Pritom i pomiješao emocije kod 26-godišnjeg vratara koji se u proteklih deset godina toliko saživio s riječkim prvoligašem da se prometnuo u jednu od ključnih figura u svlačionici i izvan nje.

Svi su me željeli

- Da nisam zadovoljan ne bih ni bio u Engleskoj. Nije me nitko ni tjerao ni silio, bila je ovo zajednička odluka s klubom i sa svim mojim bližnjima s kojima sam se savjetovao. Stvarno sam presretan jer sam već na prvom treningu osjetio što je engleski nogomet, kako se ponašati, kako se ovdje radi... Ovih nekoliko dana stvarno guštam, u klubu budem po pet-šest sati i ovo je stvarno jedna lijepa promjena za mene - govori Sluga koji se otisnuo u ligu u kojoj njegov Luton Town čeka paklena konkurencija protiv donedavnih prvoligaša poput Blackburna, Fulhama, M’borougha, QPR-a, WBA, Stoke Cityja, Leedsa, Nottinghama...

Ipak, njegov odlazak u za odštetu koja u fiksnom dijelu prelazi 1,5 milijuna eura kao da je dočekan s malom zadrškom. Naravno, riječ je o ligi i klubu koji za Slugu predstavljaju odličnu odskočnu dasku za daljnju karijeru, ali dojam je da su svi nekako očekivali da će njegove obrane privući neki zvučniji klub.

Rijeka, 260818.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Istra 1961 S.D.D., nogometna utakmica, Hrvatski Telekom Prva liga, 4. kolo.
Na fotografiji: Simon Sluga, vratar.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

- Na prvu možda neće zvučati ne znam što, ali puno zvučnija imena od Luton Towna igraju u nižim razredima. Za mene nema smisla gledati na taj način, došao sam u klub koji je ambiciozan, koji je dobro organiziran, koji ima svoje ciljeve i koji je dvije sezone zaredom izborio viši rang. Svi koji prate nogomet znaju da je Championship jedna od najjačih europskih liga, da igraju 24 momčadi, s dva kupa koja se igraju utakmice su svaka tri dana... Nisam otišao u Manchester United, ali nije ni realno da me takav klub traži. Ovdje su me svi željeli, cijelo vrijeme sam osjećao želju da se pridružim i nisam mogao tražiti više od toga.

Dodao je Sluga i još nešto na temu transfera…

- Drugih ponuda osim ove nije ni bilo, nije sve baš tako bajno kako se misli i piše... Ako se klub stabilizira u Drugoj ligi, ako se izgradi dobra priča, mislim da će mi se otvoriti stotinu mogućnosti pa sam presretan što sam ovako odlučio.

Kada je riječ o ciljevima Lutona, kao novopečenog prvoligaša, primarna ideja je sačuvati ostanak bez velikog stresa.

- Naravno da vjerujem u ostanak, ali i da možemo puno više od toga. Možemo mi gledati da je klub tek ušao u drugu ligu, ali tu su stvari drugačije posložene od onih na koje smo mi i ja bili naučeni. U ovih nekoliko dana rekao bih da se rade dobri temelji da imamo uspješnu sezonu.

Sluga naglašava i da je brzo dobio priliku osjetiti na što se misli kada se kaže da je Engleska kolijevka nogometa.

- Sad sam tek shvatio ono o čemu su mi svi govorili kada bi pričali o engleskom nogometa. Treninzi, način rada, razgovora, komuniciranja... Sve me baš oduševilo na prvu, baš sam nekako pronašao svoj karakter u klubu, svi grizu, svi su onako sportski drski, nema posustajanja dok netko ne padne da ga moraju odnijeti s travnjaka.

Razgovor nije moga proći i bez osvrta na desetljeće u riječkom dresu, posebno na posljednje godine u kojima je Sluga imao zapaženiju rolu.

- Od 16. godine sam bio u Rijeci i taj rastanak mi nije lako pao. Ali s Rijekom nikad neće biti zbogom, mislim da ljudi vide koliko volim klub i grad, da mi je Rijeka drugi dom poslije Poreča. Sve što sam do sada radio je govorilo za sebe, dres Rijeke sam uvijek nosio s velikim poštovanjem i respektom prema svima i u svakoj situaciji. Duboko u sebi sam tužan jer da sam mogao cijelu karijeru ostati u Rijeci ja ne bih nikad odlazio, ali u hrvatskom nogometu je situacija da se ne može ostati 15-ak godina u jednom klubu i osigurati egzistenciju. Da postoje takvi uvjeti mislim da bi puno nogometaša tako rezoniralo. Iza mene su lijepe godine i kada sam sad otišao nakon svega što sam prošao u Rijeci bit će mi puno lakše u novoj sredini.

Kada je posljednjih mjeseci govorio o novom klubu, Sluga je isticao da želi sredinu koja će mu omogućiti da bude na oku izborniku. Reprezentacija mu je i sada veliki motiv.

- Tkogod kaže da mu nije cilj biti u reprezentaciji laže. Nadam se da će biti sve uredu, da ću braniti i biti pozivan, ali nikome to mjesto nije zagarantirano osim Modriću, Rakitiću i ostatku tog senatorskog društva. Reprezentacija se mora zaslužiti svakim treningom i svakom utakmicom. Ako budem zaslužio siguran sam da ću i dalje biti tu, da će se sve vratiti, a ako ne budem neće biti zamjerke je Hrvatska ima stvarno vrhunske golmane - zaključio je Simon Sluga.

Hvala Lovri Kaliniću koji igra bitnu ulogu u mojoj karijeri

Da vratari nisu uvijek samo konkurenti, nego da se među njima može razviti i prijateljstvo potvrđuje priča Lovre Kalinića i Simona Sluge. Već nakon one utakmice protiv Tunisa u Osijeku u kojoj je Sluga bio među vratnicama nije propustio zahvaliti današnjem vrataru Aston Ville, pa je sasvim i logično da ga je među prvima kontaktirao kada se pojavila opcija s odlaskom na Otok.

- Od zadnjeg okupljanja se čujemo skoro svaki dan, uvijek ću mu biti zahvalan na nekim stvarima, on zna zašto. Stvarno mu dugujem jedno veliko hvala jer u zadnje vrijeme kao čovjek i kao nogometaš igra jako bitnu ulogu u mojoj karijeri. Razgovarao sam s njim o ovoj mogućnosti, pitao ga za mišljenje i očekivanja, isto je bilo i s Igorom Bišćanom i od svih sam dobio puno više pozitivnih nego negativnih smjernica - naglašava Sluga.

Linker
20. travanj 2024 05:31