Damir Krajac / CROPIX
S MODRIMA U LIGI PRVAKA!

DANI OLMO JE OSTAO U DINAMU, ALI ZBOG JEDNOG RAZLOGA NE MISLI POTPISATI NOVI UGOVOR? Evo kako se razvijala priča oko mladog Španjolca

DINAMO Mladi španjolski reprezentativac s istekom ljetnog prijelaznog roka zacementiran u Maksimiru minimalno do zime
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. rujan 2019. 01:40

Kao što smo najavili, Dani Olmo ostao je u Dinamu. Mladi španjolski reprezentativac igrat će za Modre u Ligi prvaka. To je vjerojatno najbolja vijest za sve navijače Modrih, jer Dinamo s Olmom i bez njega nije ista momčad. Kako je i zašto Olmo na koncu ipak ostao u plavim dvorima?

Dakle, da budemo posve jasni, Dani je želio otići iz Dinama, kao što bi na njegovu mjestu to vjerojatno želio napraviti svaki igrač njegove klase i pedigrea. Igrat će na velikoj sceni u Ligi prvaka, no to nije velik fond utakmica. Bez obzira na to što ga trenira uspješni trener Nenad Bjelica, on igrajući HNL ne može previše napredovati. Sasvim je logično i razumljivo da bi igrački napredovao mnogo više u nekom jakom klubu iz liga Petice. Svaki bi tjedan igrao velike i žestoke utakmice, što s obzirom na dominaciju Dinama u našem prvenstvu ne može. Nadalje, želio je otići i jer je dosad bio šesti ili sedmi igrač Dinama po visini primanja, što ne odgovora njegovu doprinosu momčadi. On i ljudi oko njega drže da najbolji igrači moraju biti najviše plaćeni. Naravno da je Dinamo reagirao, sad mu je ponudio novi petogodišnji ugovor, po kojem bi postao najplaćeniji nogometaš Modrih, kuloari spominju cifru od čak 100.000 eura neto mjesečno, što godišnje iznosi 1,2 milijuna eura neto, odnosno nešto manje od 2 milijuna eura bruto. Dakle, kad pogledate tu računicu, Olmo bi, da ostane svih pet godina u Dinamu, zaradio skoro šest milijuna eura neto, što je cifra kojom može osigurati svoja pokoljenja.

Zagreb, 210819.
Stadion Maksimir.
Utakmica UEFA Lige prvaka izmedju GNK Dinama i Rosenborga B.K.
Na fotografiji: Bruno Petkovic, Dani Olmo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Sigurno se pitate zašto Olmo ne želi potpisati novi ugovor koji je zaista jako dobar? Na prvi pogled zaista nema smisla da ga ne potpiše kad bi odmah postao bogat čovjek, zar ne? Službene informacije nema, dakle možemo se služiti vijestima koje stižu s raznih strana. Jedna je priča koja kaže da se ugovor ne želi potpisati iz razloga što Dinamo u njega želi uglaviti klauzuli po kojoj Olmo može biti prodan ako netko uplati 40 milijuna eura. To se Olmovu taboru ne dopada jer je pitanje tko će željeti uplatiti toliki novac, što pak znači da bi Dani zaista svih pet godina mogao ostati u plavim dvorima. Međutim, iz izvora bliskih modrom klubu saznajemo da se, istina, razgovaralo o toj klauzuli, ali da se ugovor može potpisati i bez nje. Također, isti informatori vele da nema nikakve šanse da bi se Olma zadržavalo toliki broj godina te da će on sigurno biti prodan, ili ove zime ili sljedećeg ljeta, jer Dinamo živi od prodaje igrača.

Iz klupskih izvora također doznajemo da je Olmo imao samo jednu (!?) službenu ponudu, onu Borussije iz Mönchengladbacha, koja je iznosila 20 milijuna eura i koja je odmah odbijena. Naravno da je jako, jako čudno da je igrač koji igra za mladu vrstu Španjolske, koji je bio na širem popisu A selekcije, koji je s mladom Furijom osvojio naslov prvaka Europe i koji igra odlično u Dinamu imao samo jednu ponudu. Na prvi pogled tu nešto ne štima. Međutim, iako će izvori bliski maksimirskom klubu kazati da Dinamo nikad nije službeno izvjesio cifru od 40 milijuna eura, ona se pojavljivala u medijima, ona se raširila tržištem kao sasvim službena informacija te očito nije bilo kluba koji toliko želi platiti.

Zašto bi netko slao službene ponude od 20, 25 ili 30 milijuna eura ako zna da će biti odbijen jer Dinamo traži 40? Bilo je upita, Ajaxa, Wolverhamptona, Borussije iz Dortmunda, Bayera iz Leverkusena... Međutim, nitko od tih klubova nije želio razgovarati o cifri od 40 milijuna. Poslan je upit i s Old Trafforda, Manchester United možda bi i iskrcao traženu cifru, ali su, kako kažu izvori, iz Dinama poslali poruku da žele da Olmo igra do kraja kvalifikacija za Ligu prvaka. Isti scenarij bio je i kad se radilo o upitu Arsenala.

Zagreb, 050519.
Stadion Maksimir.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 32. kolo, seniori, utakmica GNK Dinamo - NK Lokomotiva.
Na fotografiji:  Dani Olmo.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Sigurno vas zanima što će se dogoditi ako Olmo ne potpiše novi ponuđeni ugovor? Vjerojatno ništa, igrat će dalje kao da se ništa nije dogodilo. Naravno, postoji i ona opcija po kojoj može preseliti na tribine, ali to bi bilo preradikalno, a sasvim je jasno da bi tu izgubili i Dinamo i Olmo to ipak nikome nije u interesu.

Što ako uđe u zadnju godinu ugovora?

I tako, Dani je ostao u Dinamu. Važeći ugovor s Modrima veže ga do 30. lipnja 2021. godine. Naizgled, Dinamu se nikud ne žuri potpisivati novi ugovor. Konačno, zašto bi Olma plaćali više, čak 1,2 milijuna godišnje, kad ga mogu plaćati kao dosad, ovisno o izvoru, između 250 i 400 tisuća eura godišnje. Naravno, Dinamo ne želi da Olmo uđe u posljednju godinu svog ugovora, jer onda se situacija totalno mijenja. Odštetna cijena u takvim okolnostima pada, nitko neće platiti previše za igrača kojem ubrzo istječe ugovor. Zato modri klub želi privoljeti Olma na potpis, pokušava na sve načine, eto, potpisao je za Dinamo i Danijev stariji brat Carlos.

ŠTO MU NUDI DINAMO?

- 5 godina poboljšanog ugovora

- 100.000 eura neto mjesečne plaće

- 1.200.000 eura godišnje plaće

Linker
25. travanj 2024 09:21