REUTERS/Albert Gea
VELIKO POVJERENJE

DEBELA POZADINA RAKITIĆEVOG OSTANKA U BARCELONI Trener Valverde nije htio ni čuti za odlazak Hrvata, sve su riješili jednim važnim razgovorom

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 29. kolovoz 2018. 11:27

Trener Barcelone Ernesto Valverde od prve minute nove sezone gura Ivana Rakitića u vatru. Prošle sezone, kada je Valverde sjeo na klupu, Rakitić mu je bio igrač s najviše nastupa. Trener Katalonaca, čini se, ključan je što 30-godišnji hrvatski reprezentativac ne razmišlja o odlasku s Camp Noa.

Premda nitko nije potvrdio postojanje ponude PSG-a za Rakitića, on sam je rekao da se “nekoliko klubova raspitivalo o njemu”. PSG je bio tek napomenuo da ne komentira glasine s tržišta, no alarm se upalio u Barceloni. Zadnjih dana je Rakitićeva sudbina bila glavna nogometna tema u gradu na obali Sredozemnog mora, a Valverde, koji inače ne komentira događanja na tržištu, neuobičajeno jasno je dao do znanja da se s Rakitićem neće trgovati.

- Želim najbolje, a Rakitić je jedan od najboljih. Ovdje smo da bismo osvajali trofeje, a ne radili biznis.

Pitanje novog ugovora

Valverde i Rakitić su razgovarali o nastaloj situaciji te mu je trener osobno ponovio kako računa na njega. Izgubio je Iniestu i Paulinha te nije htio niti čuti o odlasku Hrvata. Rakitićev agent Canales je pak razgovarao s vodstvom kluba davši im do znanja da bi Rakitić mogao zarađivati više ako ode, no da je njegova želja uvijek bila ostanak u Barceloni.

Vezni igrač je zatim u subotu u Valladolidu i sam poručio da ostaje, da mu nitko ne može ponuditi ono što ima u Barceloni. Nesumnjivo, nakon 55 utakmica prošle sezone, osvojenog prvenstva i Kupa te pozicije u udarnoj postavi momčadi koja juriša na Ligu prvaka i sve druge naslove, Rakitić nema sportskog razloga razmišljati o promjeni sredine. Također i zato što od 2011. igra i živi u Španjolskoj gdje se ugodno osjeća i njegova supruga Španjolka Raquel, kao i dvije kćerke.

SEVILLE, SPAIN - APRIL 14:  Head coach Ernesto Valverde of Athletic Bilbao looks on during the UEFA Europa League quarter final second leg match between Sevilla and Athletic Bilbao at the Ramon Sanchez Pijuan stadium on April 14, 2016 in Seville, Spain.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
David Ramos/Getty Images
Ernesto Valverde

No, ostaje otvoreno pitanje hoće li zbog te odanosti Rakitić dobiti financijski bolji ugovor u Barceloni. Posljednji je potpisao u proljeće 2017., na svoj rođendan, pa neki smatraju da je prerano da dobije novi. Druga otežavajuća okolnost su visine plaća u Barceloni koje odgrizu 84 posto onoga što uprihodi klub.

Rakitić, međutim, nije među igračima s najvišim plaćama, a dosad je konstantno igrao na visokoj razini, nije se ozlijeđivao niti imao ikakve zahtjeve prema klubu. Nije niti prijetio odlaskom. Na sredini terena je radio posao neophodan za osvajanje prvenstva.

Linker
23. travanj 2024 02:29