Dinamo
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
SPORTSKI DIREKTOR ZA SN

DINAMO U LOVU NA POJAČANJA! LEGENDA POGLEDALA STOTINJAK UTAKMICA 'Imamo talent i kvalitetu, a za europski iskorak nam nedostaje samo jedna stvar'

MARIJAN VLAK Sportski direktor Dinama u otvorenom razgovoru uoči skorašnjeg početka zimskog prijelaznog roka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. prosinac 2017. 14:29

Sportski direktor Dinama Marijan Vlak konačno je u - postaji. Onoj maksimirskoj. Kad smo posljednjih mjesec dana željeli s njim porazgovarati, stalno je stizao odgovor ‘na putu sam’. Eto, putešestvije je završilo, Majo je u Zagrebu.

Jučer smo sjeli, pitali kakve vijesti donosi sa svojih putovanja?

- Posljednjih nekoliko mjeseci gotovo sam svaki vikend bio izvan Hrvatske. Pratio sam europske lige. Logično, ne one iz kojih u Dinamo ne možemo dovesti igrače, recimo Bundesligu, Primeru, Premiership... To nam, naravno, nije zanimljivo. Gledao sam igrače iz liga koje su, idemo to tako nazvati, ‘druga europska kategorija’. Otprilike sam pogledao oko stotinu utakmica, nekad sam u jednom danu gledao po tri utakmice - kaže nam Vlak.

Zagreb, 150716.
Stadion u Maksimiru.
Konferencija za medije Gradjanskog nogometnog kluba Dinamo.
Na fotografiji: Marijan Vlak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Marijan Vlak

Jasno, nakon svega što je pogledao, prvo pitanje je glasilo: Je li pronašao pojačanja za Dinamo?

- Definitivno, vidio sam igrače koji su za Dinamo. Sada, nakon što završi polusezona, ovog vikenda svi skupa moramo sjesti, Uprava kluba, trener sa svojim stručnim stožerom i ja koji sam obilazio potencijalna pojačanja. Imat ćemo sve na stolu i moramo pronaći najbolje rješenje, dovesti pojačanja koja se u ovom trenutku mogu dovesti. Naravno, krucijalno pitanje jest može li se to realizirati.

Valjda vam je jasno da će presuditi financije...

- Trebamo doći do jakog konsenzusa s obzirom na financije. S druge strane, trener Mario Cvitanović također ima svoje zahtjeve. Ipak, držim da u svemu tome možemo naći ono što nam treba.

Mlađi od drugih

Kratko i jasno, što Dinamu treba? Kakva pojačanja, za koje pozicije?

- Pozorno sam analizirao Europsku ligu, momčadi koje su se plasirale u proljetni dio natjecanja. Zaključio sam da su sve te momčadi koje su kroz Europsku ligu ostvarile plasman u europsko proljeće - a tu ne govorim o top momčadima poput Milana, Arsenala, Zenita, Real Sociedada, Lazija, Nice, Atletica, Marseillea, Lokomotiva iz Moskve, Atalante, Lyona, Villarreala ili kijevskog Dynama - iskusne momčadi! Tu, dakle, govorim o Astani, Ludogorecu, Crvenoj zvezdi, Partizanu, Salzburgu, Kopenhagenu, Viktoriji Plzen... Sve te momčadi imaju upravo to što je po meni jako bitno, imaju jedno veliko iskustvo! Jasno, tu govorim o godinama starosti igrača. Kad se sve zbroji, te momčadi su u prosjeku dvije i pol do tri godine starije od naše momčadi. Recimo, Ludogorec ima prosjek godina gotovo 29, Astana ima 28,5 godina... Dinamo je tu daleko najmlađi.

Dinamo Zagreb coach Marijan Vlak gestures to players during their UEFA Cup soccer match against Udinese in Udine December 3, 2008. REUTERS/Daniel Raunig (ITALY)
REUTERS/Daniel Raunig / REUTERS
Marijan Vlak

Onda je zapravo sve jasno, želite u zimskom prijelaznom roku dovesti iskusne igrače?

- Da, Dinamu treba iskustvo! Mi imamo mladost, ekstra talentirane igrače. Ti dečki će za godinu dana sigurno biti iskusniji, ali još uvijek nedovoljno za ono što mi želimo. A želimo biti kompetentni u Europi! Želimo iskorak u Europi. Ne kažem sad da trebamo okrenuti glavu od mladih igrača, ali trebamo se pojačati iskusnim igračima! Na svu ovu mladost i kvalitetu koju imamo, treba nam iskustvo.

Tu će Vlak kazati...

- Budimo skroz iskreni, Dinamo u Europi neće biti konkurentan bez pojačanja! Treba napraviti europski iskorak pojačavanjem iskusnim igračima!

Onda je zastao, pa nadodao i ovo.

- Još nešto što je krucijalno bitno. Svi mi koji gledamo današnji nogomet vidimo jednu notornu činjenicu. Bez brzih igrača nema nogometa, nema uspjeha. Nema pravih momčadi bez brzih igrača. Ukoliko želiš bilo što napraviti u Europi, u momčadi jednostavno moraš imati brze igrače, eksplozivne, hitre, motorički jake. Možda oni i ne trebaju biti tehnički besprijekorni, ali moraju biti brzi. Moramo se pojačati iskustvom i brzinom!

Imam dosta igrača

Pa dobro, jeste li na svojim putovanjima našli takve igrače?

- Jesam! Ali ponavljam, sad svi skupa u klubu moramo sjesti i pronaći konsenzus. Za sada nema nikakve odluke, jer još nismo sjeli, ali nakon završetka polusezone moramo se odrediti. Eto, kažemo da Dinamo ima problem kad napada na postavljenu obranu. Pa gotovo sve momčadi na svijetu imaju taj problem! Vrlo je malo momčadi koje mogu riješiti taj problem. Ali problem se rješava kroz brzu transformaciju, sa što manje dodira izaći iz faze obrane u fazu napada. Da bismo to mogli, moramo imati brze igrače! To nam ovog trenutka nedostaje. Imamo potencijal u tehničkom segmentu, ali Dinamu nedostaje iskustva i brzine! Sljedeće sezone bit će teže zbog promjene sustava natjecanja doći do Lige prvaka. Ako se uspije, to će biti fantastični trijumf.

Zagreb, 091217.
Stadion u Makisimiru.
Utakmica 19. kola Hrvatski telekom 1. HNL,
GNK Dinamo - NK Istra 1961 S.D.D.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Je li vam Uprava postavila neki financijski limit?

- Ne! Nismo o tome razgovarali. Uprava će biti ta koja će na kraju kazati ‘ovoga igrača možemo kupiti, ovoga ne možemo’. Radimo analize, predložit ću određeni broj igrača koji su po meni zanimljivi za Dinamo i koji bi bili pojačanja, osvježenja. Jasno, pitanje jest koliko je to realno izvedivo s obzirom na financije.

Koliko ćete igrača predložiti Upravi?

- Imam ja dosta igrača za predložiti...

Kad smo inzistirali da nam kaže za koje pozicije je pronašao iskusne i brze igrače, sportski direktor je rekao:

- To su uglavnom krilni igrači...

Tako smo riješili temu mogući dolasci pojačanja... A što je s odlascima?

- Svi naši igrači su pod ugovorima. Nikome ne istječe ugovor, znam da će biti ponuda za neke igrače.

Treba preživjeti

Onda je iznimno otvoreni Marijan Vlak kazao...

- Dinamo treba napraviti sve da zadrži sve svoje igrače!

U redu, ali...

- Znam što mislite. Mi moramo biti svjesni da ćemo danas-sutra morati prodati neke igrače da bismo mogli preživjeti.

Je li stigla bilo kakva ponuda za bilo kojeg igrača Dinama?

- Ne, nema ništa konkretno. Što je logično jer prijelazni rok još nije počeo. Naravno, uvijek su neki igrači zanimljiviji tržištu. Moramo sagledati problem što nosi prodaja igrača za perspektivu kluba.

Recimo, treba li se prodati Filip Benković?

- Kazat ću skroz iskreno. Za Dinamo ne bi bilo dobro da sad prodamo Filipa Benkovića! Tu govorim o sportskom aspektu. Ali ako bi stigla ponuda koja bi donijela potpunu financijsku stabilnost klubu... Međutim, prodati bilo kojeg krucijalnog igrača u ovom trenutku definitivno ne bi bilo dobro za klub.

Cropix

Ćorić vrijednost kluba

Navijače Dinama svakako zanima “slučaj” Ante Ćorić. Ne treba previše ponavljati cijelu priču, ali nekako nam se čini da je blizu odlaska? Ili se možda varamo?

- Ante Ćorić je Dinamova vrijednost i kapital. Radi se o iznimno talentiranom igraču. Mi svi skupa zajedno s njim moramo napraviti sve da svoj talent napokon pokaže na pravi način.

Znači, vi ste za to da ostane, da ga se ne prodaje?

- Ha, što znači prodavati? U tom slučaju treba se doći do cijene koja će zadovoljiti. Ne, ne smije se ići ni u kakve ekshibicije i prodavati ga reda radi. Moj stav je da svi u klubu moramo napraviti kako bismo iz njega izvukli ono što on ima. Ako je Ćorić još prije dvije godine počeo igrati kod Zorana Mamića, onda je sve jasno o njegovoj kvaliteti, Jest, idemo kazati da je u međuvremenu došlo do krivog spoja, ali iz toga treba izaći. Ćorić je velika vrijednost kluba i može biti mnogo bolji nego što je bio do sada - zaključio je Vlak.

Linker
27. travanj 2024 02:43