Getty Images / Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images
TEŠKI DANI SJAJNOG VATRENOG

DOK SU SE ZVIJEZDE BARCE RAZMILJELE SVIJETOM, RAKITIĆ VJEŽBAO NA POMOĆNOM IGRALIŠTU Zašto se Raketa osjeća odbačenim? Htjeli su ga iskoristiti...

BARCELONA Hrvat je jučer normalno trenirao, Brazilac na kraju ostao samo želja
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 04. rujan 2019. 18:50

Ivan Rakitić trenirao je normalno u utorak u Barceloni, dan nakon što se zatvorilo tržište a postalo jasno da on ostaje u Kataloniji i da ne dolazi Neymar. Dok su ostali internacionalci otputovali k svojim reprezentacijama, 31-godišnji vezni igrač ostao je vježbati na pomoćnom terenu pod vodstvom trenera Ernesta Valverdea.

Valverdeova šutnja

Idućih dana pokušat će ga uvjeriti kako mu je mjesto na travnjaku a ne na klupi gdje ga je Valverde posjeo tijekom početne tri utakmice prvenstva. Nije se svidjelo Rakitiću što ga je posljednja dva mjeseca Barcelona bila spremna prodati ili staviti u paket za kupnju Neymara.

Ni Barcelona ni PSG nisu potvrdili da je Rakitić doista bio dijelom pregovora, no sve upućuje na to. Dva kluba nisu javno niti odbacila brojne medijske napise niti su odgovorala na upite, a Valverde je tjednima neuvjerljivo govorio o Rakitiću, ponavljajući da ne zna hoće li ostati u klubu. Tek je tri dana prije kraja prijelaznog roka izjavio da ga ništa ne navodi na pomisao da bi mogao otići. Nije na konferencijama za medije bilo one odlučnosti s kakvom je o njemu govorio tijekom protekle dvije godine kada mu je on bio igrač s najviše nastupa.

VALENCIA, SPAIN - SEPTEMBER 21:  Ivan Rakitic of Barcelona celebrates scoring with his teammate Neymar JR during the La Liga match between Levante UD and FC Barcelona at Ciutat de Valencia on September 21, 2014 in Valencia, Spain.  (Photo by Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images)
Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images

No čini se da Rakitić nije bio i jedini s kojim su Katalonci pokušali trgovati posljednjih tjedana. Nakon što je propao posao oko Neymara, uprava i Valverde trebali bi objasniti Rakitiću, Umtitiju. Dembeleu, Semedu i Vidalu, čija su se imena također spominjala, kako računa na njih. Toliko inzistiranje na Neymaru narušilo je povjerenje navedenih igrača. Barcelona, pak, nije imala dovoljno novca da udovolji zahtjevu francuskog prvaka pa je morala nuditi igrače.

- Smatram da je u slučaju Neymara naša pozicija uvijek bila jasna. Barcelona je uvijek znala što želimo. To je bilo jasno - rekao je PSG-ov sportski direktor Leonardo Araujo.

- Prvu Barceloninu pisanu ponudu zaprimili smo 27. kolovoza, pet dana prije zatvaranja tržišta. Čak smo pristali govoriti o drugim igračima kako bi smo zaključili posao. No naši zahtjevi nisu bili ispunjeni, nismo dobili pisani sporazum s našim zahtjevima - dodao je ne navodeći koje su zahtjeve imali.

Htjeli ga unovčiti

Rakitić je od početka prijelaznog roka odbijao pomisao o odlasku, poručivši da se vidi i dalje u Barceloni. To je rekao nakon što je klupski predsjednik Josep Maria Bartomeu odbio povećati mu plaću i produžiti ugovor koji istječe za dvije godine. Premda je bio jedan od najboljih tijekom priprema u Japanu i SAD-u, čim je počelo prvenstvo postao je vezni igrač s najmanje minuta na terenu. Odigrao je samo 45 minuta u prvom kolu, a u zadnje dvije utakmice ga Valverde nije podizao s klupe. Prednost su dobivali i rezervni vezni igrači Arthur i Vidal.

Valverde je tvrdio da ne izostavlja Rakitića zbog transfera. Sada kada je završio prijelazni rok, pitanje hoće li se narušeno povjerenje među njima dvojicom vratiti. Od kada je 2014. došao u Barcelonu, Rakitić je samo jednom imao sličnu situaciju. U prosincu 2016. bio je ispao iz udarne postave na mjesec dana pod vodstvom trenera Luisa Enriquea, što se pripisivalo njegovom padu u igri. No sada kod Rakitića nije zabilježen pad forme nego je uprava za 75 milijuna eura dovela 21-godišnjeg Frenkija de Jonga iz Ajaxa a Valverde odlučio vratiti Sergija Roberta u vezni red s desnog beka.

Pritom je teškaš Sergio Busquets, unatoč padu forme iz lanjske sezone, i dalje kao dijete Barcelone dobiva prednost. Mladi Arthur Melo je u naletu forme nakon osvajanja Copa Americe s Brazilom dok Vidal povremeno unosi borbenost.

S tako velikim brojem veznjaka, od kojih bi neki zbog mladosti trebali biti budućnost kluba, izgledno je da je Barcelona htjela unovčiti Rakitića, čija je vrijednost dodatno porasla zbog srebrne medalje s Hrvatskom, pa pomoću njega dovesti Neymara. No Rakitićev stav je isti kao i u slučaju kratkotrajne krize koju je imao kod Enriquea - što prije se vratiti u udarnu postavu Barcelone i pokazati da je bolji od konkurencije.

Linker
25. travanj 2024 07:51