Ronald Gorsic / CROPIX
NA POMOLU ZVUČNI TRANSFERI

DVOJICA MLADIH VATRENIH KUCAJU NA VRATA HAJDUKA, SPLIĆANI RAZMIŠLJAJU O POVRATKU BILIH TIĆA U KLUB Obojica su sigurno bolji igrači nego kad su otišli

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 06. siječanj 2019. 13:48

Hajduk ozbiljno razmišlja, a i pregovori idu u tom smjeru, da bi u svoje redove vratio svoja nekadašnja dva talenta - Andriju Balića (21) i Lorenca Šimića (22). Kombinacija je da bi njih dvojica došla na posudbu do kraja ove sezone s opcijom otkupa ugovora.

Eventualni dolazak njih dvojice bio bi velik posao za Hajduk, koji se želi pojačati u sve tri linije, pa bi tako sa Šimićem očvrsnuo zadnji red, a u Baliću u bi u sredini terena Hajduk imao igrača s idejom. Iza njih je dvojice iskustvo igranja u Serie A, a kako nisu nastupali onoliko koliko su htjeli, povratak u Hajduk za obojicu se čini kao dobra opcija. Obojica su sigurno bolji igrači nego kada su otišli, a priča o njihovu povratku drži vodu jer je Hajduk uvijek kada je htio iskorak posezao za svojim bivšim igračima koji su se pokazivali kao dobra rješenja jer već poznaju ambijent. Uostalom, obojica su i U-21 reprezentativci s pravom nastupa na ljetnom Europskom prvenstvu, pa bi im veća minutaža dobro došla i u tom pogledu.

Nedovoljna minutaža

Balić je kao veliki talent otišao u Udinese u zimu 2016. godine, kada je Hajduk za njega dobio tri milijuna eura i bio oslabljen, no prodaja je bila neminovnost za tekuće poslovanje kluba. I prošle se sezone spominjao Balićev dolazak u Hajduk, postojale su tada i neke opcije odlaska u Serie B, ali se nisu ostvarile, pa je tako Balić ostao u Udinama uz nedovoljnu minutažu. Ove sezone igrao je tek tri utakmice u prvenstvu i jednu u Kupu skupivši samo 41 minutu, gladan je igre te bi u Hajduku mogao nastaviti ondje gdje je stao. Za Hajduk je odigrao 45 utakmica uz deset golova i pet asistencija, znao je biti čovjek odluke i u europskim susretima i u derbijima. U tri godine u Udineseu odigrao je 32 susreta uz jedan pogodak i jednu asistenciju.

Lorenco Šimić je u Sampdoriju prodan u siječnju 2017. godine te za klub iz Genove nije upisao nijedan nastup premda je znao biti na klupi, pa je potom otišao najprije na posudbu u Empoli, pa potom i Spal, koji je ove sezone otkupio njegov ugovor s mogućnošću Sampdorijina reotkupa. Ove sezone također malo igra i htio bi više minuta, što bi u Hajduku, objektivno, mogao i dobiti te zajedno s Balićem biti povratničko pojačanje. U aktualnoj sezoni igrao je u pet utakmica skupivši 159 minuta, a ukupno je u Italiji odigrao 15 utakmica za Empoli (tri gola) te još 11 (jedan gol) za sadašnji klub. Hajduk, za koji je odigrao 27 utakmica uz po jedan gol i asistenciju, svojevremeno je za njega inkasirao 1,3 milijuna eura, a svojevremeno je bio i u ukrajinskoj Hoverli prije povratka na Poljud. Obojica su dio generacije koja je s trenerom Marijom Osibovom osvojila Kup u juniorskoj konkurenciji 2014. godine.

Jozinović u 2. ligi

Treći je mogući povratnik u redove Hajduka Goran Jozinović (28), koji je trenutno član švicarskoga drugoligaša Schaffhausena, a ugovor mu istječe naljeto te za njega ne bi trebalo plaćati odštetu. Ove je sezone igrao pet susreta u švicarskoj Challenge ligi, a kako se Hajduk odriče trojice lijevih bekova (Filip, Fomitschow, Memolla), mogao bi biti od koristi kao pričuva za mladoga Domagoja Bradarića, koji je prva opcija na toj poziciji. Jozinović je nekadašnje Hajdučko srce, a nosio je i kapetansku traku.

Dakako, Hajduk se namjerava pojačati i u napadačkoj liniji, tu se spominju imena poput Albanca Francesca Tahiraja i Armenca Tigrana Barsegjana. Više bi se o svima trebalo znati po Novoj godini, kada trener Siniša Orečanin 3. siječnja ima prvu prozivku i trening u sklopu priprema. U Tursku se odlazi 10. siječnja i već bi se do tada puno toga po pitanju igračkog kadra moglo definirati, a nije isključeno da će netko od novaka ili povratnika doletjeti i u Antalyu. No što prije budu znali kadar, to će za stručni stožer Bijelih biti bolje.

Linker
23. travanj 2024 02:24