Ivan Perišić s kumom Franom Jurčevićem (sasvim desno)
 Privatni album
SPORTSKE NOVOSTI DONOSE

EKSKLUZIVNO: KUM I MENADŽER IVANA PERIŠIĆA OTKRIO PRAVU ISTINU IZA KULISA VELIKOG TRANSFERA 'Ovo je živa istina! Ivan je iznenadio Contea!'

SPORTSKI MOTIV PRESUDIO Ivan Perišić prelomio kada mu je Niko Kovač poručio da traži čovjeka za napad na Ligu prvaka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. kolovoz 2019. 21:25

Ivan Perišić u petak bi mogao debitirati za Bayern kad u 20.30 na Allianz Areni gostuje Hertha. Hrvatski reprezetativac već trenira s momčadi Nike Kovača.

- Jako, jako, jako smo zadovoljni i sretni, Bayern je najveći klub - javio nam se iz Münchena, nakon obavljenog posla Frane Jurčević, vjenčani kum, najbolji prijatelj i što je za ovaj slučaj posebno bitno - menadžer Ivana Perišića. On i odvjetnik Tomislav Kasalo odradili su transfer. U poslu je bio i Srbin Nenad Jestrović.

- Njega je angažirao Bayern, zastupao je klub - kazao je Jurčević.

U Bavarsku je došao na jednogodišnju posudbu, Inter je inkasirao pet milijuna eura, a Bayern ima opciju otkupa za još 20 milijuna eura.

"Akcija Perišić“ brzinski je izvedena nakon što je čelnicima iz Säbener Strasse otpao željeni Leroy Sane.

Privatni album

- I Ivan je također više nego zadovoljan, s klubom i sa svime. Inter je isto velik, ali ovo je još jedna stepenica više.

Dobar dio ljeta Perišićevo ime je punilo medije. Od izjave Antonija Contea u Singapuru, nakon utakmice s Manchester Unitedom da "Perišić ne može udovoljiti zahtjevima na lijevom boku, već samo igrati u napadu“, koja je došla kao nastavak nove sheme Intera i rasporeda 3-5-2 kojeg Conte preferira. Pozicija krila, idealna za Perišića, u njemu ne postoji… Doista je igrao u špici i od tog dana redovito bio u početnoj postavi. Trener je imao skroman izbor jer u tom času Belgijanac Romelu Lukaku još nije kupljen, a Argentinac Lautaro Martinez je uživao u dužem odmoru od Copa Americe.

Nije se do kraja razišao s Interom budući da je i dalje vezan ugovorom s Crno-plavima. Ili mislite da se više nikad neće pojaviti u dresu tog milanskog kluba, pitali smo Franu.

- Nikad ne recite nikad. Na to ne mogu odgovoriti… Rastanak je bio prijateljski, sve super.

Transfer je odigrao u vrlo kratkom roku. Jurčević je otkrio neke informacije koje može, sad kad je sve gotovo. Prije nego što je izašla van priča s Bayernom, prošli je tjedan prenio Perišićev demanti da ga je Conte prekrižio, kad je to pisala Gazzetta dello Sport.

REUTERS/Feline Lim
REUTERS

- Ivan je iznenadio Contea kad mu je priopćio da odlazi - govori Frane.

- Točno je bilo ovako: nakon što je u medijima objavljeno da na njega više ne računa, Conte je na treningu prišao Ivanu i kazao mu da ga ljute ovi novinari što pišu gluposti. Dodao je: "Ivane, samo nastavi tako raditi i to je to, ti si TOP igrač, vidim te na poziciji napadača i nemaš razloga za brigu“.

Je li Conte bio do kraja iskren postale je nevažno čim je stigla ponuda Bavaraca. Dotad Perišić nije imao kvalitetnu opciju i jedino mu je ostalo boriti se za mjesto u Interu.

- Bayern je sve promijenio. Eto, to je živa istina.

No, očito ga je Inter lako pustio, postavio je za Bayern povoljne uvjete jer više nije bio nositelj igre nego samo jedan od nogometaša koji se trebaju izboriti za mjesto pod suncem. Za takvog nisu mogli, kao ranije, potraživati 40 ili 50 milijuna eura jer sami su mu spustili rejting. Što je za klub i njega bila nova situacija. U konačnici je jasno da mu je Conte skrojio sudbinu ukidanjem njegove optimalne pozicije i istodobnim forsiranjem da se kupe napadačka pojačanja. Gurao ga je iz prvog plana, ako ga i nije izravno stavio na transfer-listu. I vjerojatno učinio najbolju moguću uslugu.

Jedini je problem nastao što je s rijeke Isar sletio tek prijedlog o posudbi. Frane nam je otkrio ključne događaje iza kulisa, kako je Perišić prelomio.

- Kad je stigla ponuda Bayerna, naravno da je Ivana zainteresirala, ali točno je da smo u prvom času razmišljali - odlično je ako bude transfer, ali ne i posudba. Cijelu noć proveli smo zajedno nas trojica, Ivan, Kasalo i ja. Moram istaknuti odvjetnika Tomislava Kasala koji je odradio lavovski posao. Bez njega ništa ne bi bilo kako je bilo. Razgovarali smo, procjenjivali, u jednom času Ivan je prelomio: "Ja sam fajter, vjerujem u sebe, idem u Bayern, znam da je to pravi korak za moju karijeru“, rekao je. Složili smo se s njim, vrhunski je klub, odličan je trenutak, dočekao ga je njegov trener, igrat će na svojoj poziciji, to su činjenice koje su prevagnule da pristane.

Naravno javio mu se Niko Kovač, razgovarali su o svim aspektima… On mu je dao snažan poticaj da se zajedno uspuste u avanturu. Poručio mu je da traži čovjeka za napad na Ligu prvaka. Ivan Perišić došao je u Bayern uvjeren da s njim ove sezone mogu čak i na kontinentalni vrh. Sportski motiv je na prvom mjestu.

- Niko je dva puta zvao Ivana, i ja sam se čuo s njim jednom. Kovač i Ivan iznimno cijene jedan drugoga, imaju golem respekt. Njihov je odnos stvarno super.

Thananuwat Srirasant/Getty Images  for ICC

No, kod Kovača nitko, pa ni on neće imati privilegije…

- To je sigurno. Iako vjerujem, sto posto sam siguran da su s Ivanom dobili čovjeka s kojim će osvojiti Ligu prvaka, a upravo je to ono što žele. Ivanu odgovara ovaj nogomet, u Bundesligi se igra otvoreno, vidjet ćete svi, eksplodirat će. Baš to mu treba. Tu noć smo puno pričali o svemu i na kraju je odlučio potpisati za Bayern isključivo zbog vjere u sebe i da će ovdje doživjeti novu mladost. Premda ima već puno velikih uspjeha, pa ne možemo pričati da žudi za afirmacijom, svakako puca na još jedan veliki rezultat.

Liga prvaka bi za njega u klupskom nogometu bila vrh. Za razliku od nekoliko suigrača iz reprezentacije, u tom natjecanju nije bio ni blizu trofeja.

- Veliki smo optimisti da će biti prvaci Europe. Zadnji svoj naslov na kontinentalnoj razini Bayern je osvojio s Hrvatom (Mario Mandžukić 2013. godine, nap.a.), bez Hrvata ne ide. Nijemci to znaju - konstatirao je Frane Jurčević.

Perišić je glatko prošao liječnički pregled i odabrao broj 14. U Borussiji Dortmund već je nosio 14 i 44, u Interu 44, u reprezenaciji 4, kako god se okrene na dresu je neka četvorka.

Neki ga u Njemačkoj portretiraju "utješnom nagradom" nakon propasti "operacije Sane" zbog ozljede mladog Nijemca iz Manchester Cityja, za kojeg su bili spremni dati 110 milijuna eura, drugi, poput Lothara Matthäusa drže da se radi o optimalnoj kupovini jer dobili su "igrača koji govori njemački jezik, ima iskustvo i klasu da odmah bude vrlo bitan za ekipu". Nekoliko godina Perišić je težio velikom klubu i igri za nešto golemo, što Inter nije mogao. Za njega je to izazov, a koliko će mu kvalitetno odgovoriti značajno će utjecati na ostvarenje ambicija. Kovač ga je htio, ali Niko ima Comana i Gnabryja, a prijelazni rok nije završio, moguć je još koji dolazak. Perišić će morati biti itekako dobar ne bi li se prometnuo u bitnu kariku Bayerna.

Linker
11. ožujak 2024 17:59