Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
ISKUSTVO ZA LIGU PRVAKA

EVO KAKO U DINAMU RAZMIŠLJAJU UOČI NADOLAZEĆEG LJETNOG MERCATA 'Seniorima' je spuštena rampa, samo jedan ima pravo napustiti Maksimir!

DINAMO Kako u Maksimiru razmišljaju o kadru za nadolazeću sezonu i napadu na elitno natjecanje
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. travanj 2019. 18:17

Naslov prvaka je osvojen šest kola prije kraja, a u Maksimiru polako kreću slagati križaljku za ljeto.

- Dolasci će ovisiti o odlascima, ne planiramo više gomilati igrače, jer i ovako imamo kvalitetan kadar - ponovio je nekoliko puta Nenad Bjelica.

Dinamo “češlja” tržište, a na svako pitanje “koje pozicije gledate?” u Maksimiru uglavnom odgovaraju: “Gledamo sve, ali ne da bismo nekoga odmah doveli, nego da bismo znali reagirati ako netko ode.” Plan je, dakle, takav, dovesti igrača, samo ako netko napusti modri dom. Moguć je ipak, i bez tog detalja, dolazak još jednog lijevog beka, s obzirom na to da je tu Dinamo najtanji, Amir Rrahmani ipak je vatrogasno rješenje.

Velik dio do 2021.

Zna se i već neko vrijeme da je, kad su odlasci u pitanju, prvi na vratima Dani Olmo. U drugom su redu, na neki način, Livaković i Ademi, potom možda Moro, Šunjić, Gojak... Ali, oni možda ipak u nekom idućem prijelaznom roku. Međutim, može li se Dinamu dogoditi neki iznenadni odlazak, nekoga od važnih, ali ne igrača koje smo spomenuli.

Zagreb, 300319. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica prve HNL lige izmedju Dinama i Inter Zapresica.
Na fotografiji: Daniel Olmo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Naime, gledajući trajanje ugovora Dinamovih nogometaša na Transfermarktu, zaključili smo da veliki dio momčadi ima valjane ugovore do 2021. i dalje, pa ovoga ljeta nisu u nekom fokusu što se tiče produženja. No, trojica igrača svakako upadaju u oči: Izet Hajrović, Marin Leovac i Kevin Theophile-Catherine. Leovac prema tim podacima ima ugovor do lipnja 2020., kao i Theophile, međutim kod Francuza, navodno, postoji opcija 2+1, po kojoj Dinamo može automatski aktivirati opciju još godinu dana ugovora. No, zato zbunjuje podatak da Izetu Hajroviću ugovor istječe već u prosincu 2019.!

Soccer Football - Europa League - Round of 16 Second Leg - Benfica v GNK Dinamo Zagreb - Estadio da Luz, Lisbon, Portugal - March 14, 2019  Dinamo Zagreb's Kevin Theophile-Catherine in action with Benfica's Joao Filipe      REUTERS/Rafael Marchante
REUTERS

Znači li to da se Hajrović već na ljeto može dogovoriti s nekim novim klubom? Čini se da ipak ne... Istražujući malo povijest Hajrovićevih ugovora u Dinamu, došli smo zaključka da aneks koji je potpisao prošle godine u srpnju vrijedi samo do lipnja ove godine, ali već smo ranije čuli u Maksimiru kako nema nikakve panike, da Dinamo želi zadržati sve svoje glavne “seniore”, kako računa na njih, jer oni su kostur ove momčadi i baš je njihovo iskustvo bilo važan zamašnjak u svim uspjesima ove sezone. Naravno da Bjelica i Dinamova struka u njima vide i ključne igrače za napad na Ligu prvaka. Pa tako i u Hajroviću, Theophileu i Leovcu.

Zagreb, 170219. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 21. kola 1. HNL izmedju Dinama i Slaven Belupa.
Na fotografiji: Izet Hajrovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Što se tiče tog Hajrovićeva ugovora, on je od prvog dana specifičan. Potpisao je na dvije godine (do prosinca 2019.), ali budući da je u Maksimir stigao nakon teške ozljede, u Maksimiru su si dali mogućnost da do kraja sezone mogu taj ugovor razvrgnuti bez “penala”, ako se vidi da ima problema sa sličnom ozljedom. Međutim, kako je prvu polusezonu odigrao bez problema i pokazao kvalitetu, Dinamo je potpisao taj aneks do ljeta 2019. S obzirom na to da u Dinamu stalno govore kako nema nikakve panike i odlazaka važnih, iskusnih igrača, pretpostavljamo da se po isteku tog aneksa ugovor opet produljuje ako Dinamo to želi, navodno na čak dvije godine. Vjerojatno će i na tu temu biti razgovora u idućim tjednima i mjesecima, možda nekih dorađivanja i dotjerivanja pojedinih ugovora, ali kako sad stvari stoje, Dinamo sa svim tim igračima i dalje ozbiljno računa, kao što i oni računaju s ostankom u Dinamu.

Lako sa Šitumom

Još jedan momak, Mario Šitum, ima ugovor do ljeta 2020., međutim on je domaći dečko, dinamovac od glave do pete, s njim će se klub vrlo lako dogovoriti, bit će u Dinamu dok god trener s njim računa.

Jedini, dakle, od ključnih i iskusnih kojemu će klub izaći ususret i pustiti ga u inozemstvo ako dođe prava ponuda, jest Arijan Ademi. Lani je ostao u Maksimiru, potpisao novi ugovor, odveo kao kapetan suigrače u europsko proljeće, bio dio one momčadi koja je srušila i Viktoriju iz Plzena i svakako zaslužuje da mu Dinamo podigne rampu na ljeto. Što znači prava ponuda? To nitko neće konkretno kazati, bit će to ona kojom će klub u danom trenutku i okolnostima biti zadovoljan. Kao i igrač. U ovoj kategoriji “seniora”, ajmo reći igrača s 27+ godina izdvojimo još Marka Leškovića, koji je imao svoje dionice ove sezone u domaćim natjecanjima, Bjelica ga je koristio u rotacijama, odigrao je i ponešto u Europi, no, ako neće od ljeta biti zadovoljan svojim statusom i minutažom, mogao bi napustiti Maksimir.

Sigurno će biti odlazaka, sigurno je pred Dinamo i revidiranje aktualnih ugovora ili razgovor o aktualnima. Uvijek su to u nogometu nepredvidljive stvari, ali u Maksimiru ne očekuju nikakve potrese, vjeruju kako će u novu sezonu krenuti momčad koja je u skladu s njihovim planovima.

Linker
16. travanj 2024 11:18