Photos by Rajko Smiljanic
SADA JE SLUŽBENO!

FOTO: ŠUNJIĆ OSTVARIO SAN I STIGAO U ENGLESKU PA POSLAO EMOTIVNU PORUKU NAKON RASTANKA S DINAMOM 'U meni se miješaju osjećaji...'

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 26. srpanj 2019. 21:54

Ivan Šunjić i službeno je predstavljen kao novi igrač Birminghama. Kao što su SN ranije saznale, Dinamo je prihvatio ponudu od osam milijuna eura plus eventualna tri raznih bonusa te čak 30 posto od Šunjićevog idućeg transfera. Sada već bivši veznjak Dinama u novom će klubu nositi dres s brojem 34, a potpisao je na pet godina.

"Danas sam potpisao ugovor za Birmingham City. U meni se miješaju osjećaji. Koliko sam sretan zbog nastavka karijere u Engleskoj što mi je oduvijek bio san, toliko sam i tužan zbog odlaska iz svog Dinama i Zagreba. No, to je život profesionalca koji sam prihvatio kada sam odlučio baviti se najboljim poslom na svijetu - nogometom.

Uvijek ću pamtiti trenutke iz prošle sezone kada smo na krilima navijača rušili rekorde i neugodne tradicije. Svoj san da istrčim na punom Maksimiru u dresu Dinama sam ostvario i sada mogu mirne duše otići ususret novim izazovima u karijeri.

Ovim putem se zahvaljujem svima koji su bili dio mog nogometnog puta. Od Španskog, Zagreba, Lokomotive i posebno Dinama. Veliko hvala treneru Bjelici, stručnom stožeru, mojim suigračima iz Dinama te upravi i zaposlenicima kluba. Svim trenerima koji su radom i trudom utjecali na mene i moju karijeru. Neću sada nabrajati imena, jer bi sigurno nekoga izostavio, a to ne želim.

Želim se zahvaliti i osobama iz Birmingham Cityja koji su mi ukazali veliko povjerenje. Onog trenutka kada sam čuo da me žele, nisam dvojio niti sekunde. Engleska je san svakog nogometaša. Svim silama ću se truditi da ispunim očekivanja koja su stavljena pred mene i unaprijed se veselim uspjesima u novome dresu.

Na kraju, veliko hvala mojoj obitelji koja mi je uvijek bila potpora na mom putu", prva je reakcija Šunjića nakon potpisa za Birmingham.

Treći najskuplji igrač u povijesti Birminghama

Ivan Šunjić postao je šesti hrvatski nogometaš koji će nastupiti u engleskom Championshipu, ali i treći najskuplji igrač u povijesti Birmingham Cityja, kluba sa stadiona St Andrew’s osnovanog 1875. pod imenom Small Heath Alliance.

Rekorder je Emile Heskey s 9,32 milijuna eura, drugi je David Dunn sa 8,25, no oba ta transfera obavljena su prije više od 15 godina. Birmingham će deveti put zaredom igrati u drugoligaškom društvu u kojem trenutačno ne kotiraju baš najbolje. Po vrijednosti na Transfermarktu tek su 17. momčad Championshipa, a u većini kladionica kotiraju još lošije i 19. su kandidat za osvajanje prvog mjesta s koeficijentom koji se kreće od 29 do 76.

Od 2002. do 2011. godine Birmingham je u sedam sezona bio član Premier lige, te 2011. kad su ispali u niži rang čak su osvojili Liga kup u finalu protiv Arsenala, što im je bio tek drugi trofej u povijesti nakon što su to isto natjecanje osvojili 1963. godine. Najbliže povratku u elitu bili su u prvoj u nizu sezoni u Championshipu, kad su osvojili 4. mjesto i u polufinalu doigravanja za Premier ligu ispali od Blackpoola. U nadolazećim sezonama nijednom nisu bili plasirani bolje od desete pozicije, sezonu 2018./19. završili su na 17. mjestu od 24 drugoligaška kluba.

U svoju 117. sezonu u engleskom nogometnom sustavu Plavi ulaze sa 42-godišnjim Pepom Clotetom na klupi, trenerom iz Barcelone, bez ozbiljne igračke karijere. On je bio pomoćnik Garyju Monku, koji je u lipnju smijenjen, a postavljen je kao privremeni trener. No odmah su kineski vlasnici iz tvrke Trillion Trophy Asia naglasili da ni ne traže dugoročnije rješenje, da će Clotet dobiti svoju šansu.

Odradili su pripreme u Portugalu, nisu briljirali, odigrali su 1:1 s tamošnjim drugoligašem pod imenom CD Cova Piedade, pa 2:2 s Vitorijom Setubal od koje su također bili lošiji u raspucavanju. Vratili su se u Englesku, svladali Swindon Town 6:1, Bristol Rovers 2:1 pa remizirali i s Readingom 1:1. Imaju još zakazanu utakmicu s Brightonom u subotu i onda im 3. kolovoza kreće sezona, 3. kolovoza igraju 1. kolo Championshipa kod Brentforda.

Clotet je promijenio sustav, na pripremama je igrao s trojicom u obrani, a u veznoj liniji Šunjiću će konkurenti biti dvojica Gardnera, Craig (32) i Gary (27), kojeg su ovog ljeta kupili od Aston Ville, kao i 28-godišnji David Davis. Šunjić je postao opcija nakon teške ozljede koljena Maikela Kieftenbelda, 29-godišnjeg defenzivnog veznog iz Nizozemske, kojeg je Birmingham još 2015. za samo 250.000 eura doveo iz Groningena. Bivši mladi nizozemski reprezentativac bio je standardan proteklih sezona, ali se u travnju ozlijedio i neće ga biti do kraja godine.

Linker
19. travanj 2024 10:09