HNK Rijeka
UBRIZGAVANJE NOVE KRVI

GOTOVO JE S KATAKLIZMIČKIM NAJAVAMA! PRVAK HRVATSKE ZARADIO VIŠE OD ŠEST MILIJUNA EURA I OSTAO U IGRI Na Rujevicu stiglo novo pojačanje!

RIJEKA Završnica zimskog prijelaznog roka na Rujevici demantirala kataklizmičke slutnje s početka mercata aktualnog prvaka države
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 14. veljača 2018. 09:10

Osam je igrača otišlo, osam novih je došlo, jedan (Velkovski) dogovoren je za ljeto… To je u najkraćim crtama rezime zimskog prijelaznog roka na Rujevici koji će se službeno zatvoriti sutra, ali koji je neslužbeno za riječkog prvoligaša završio jučer kada je i papirnato formalizirana jednogodišnja posudba Srđana Grahovca.

Rijeka je klub, ističu to u gotovo svakom istupanju u medijima vodeći ljudi riječkog prvoligaša, koji živi od (pre)prodaje igrača što je i glavni razlog zbog kojeg se svaki prijelazni rok, nevezano radi li se o dolasku ili odlasku igrača, gleda kroz povećalo.

Pogledi sa zebnjom

Nekoliko promašenih investicija koje bi se negativno odrazile na rezultate ili likvidnost uzdrmalo bi temelje postavljene proteklih godina, pa nije ni čudo što se kod nekih sa zebnjom gledalo kako se od Rujevice opraštaju redom Gavranović, Vešović, Elez, Mišić i Maleš.

Prije nešto više od mjesec dana krenula je priča predsjednika Damira Miškovića o petogodišnjem planu koji bi u svojoj kulminaciji trebao donijeti pet igrača koji su prošli kroz riječku školu u početnih 11, kupio je Mišković tada vrijeme izjavom da bi to moglo utjecati na rezultate i da neće biti tragedija ako Rijeka bude četvrta. Protumačile su se tada njegove riječi pomalo i kataklizmički za riječke ambicije, okretanje mladima između redaka znači da se nema novaca za pojačanja, ali zimski mercato na Rujevici pokazao je da nema razloga za crne slutnje, odnosno da se u riječkom taboru nikako nisu odrekli borbe za drugo mjesto. Da jesu, u smiraju prijelaznog roka ne bi sigurno dovodili Leovca, Božinova i Grahovca, odnosno zažmirili na neke ponude za Bradarića i Slugu koje su se pojavile krajem siječnja. Rijeka bi i bez njih jamačno bila barem četvrta i izborila Europu, a s njima je još više naglašena ambicija osvajanja drugog mjesta.

- Ne mislimo nikoga nadomjestiti, nego stvoriti jaku ekipu, a po svemu što slažemo ekipa će biti snažna - govorio je sportski direktor Rijeke Srećko Juričić prvog dana riječkih zimskih priprema kada Božinov, Leovac i Grahovac još nisu bili ni u primislima.

Koprivnica, 040515.
Na Gradskom stadionu u Koprivnici utakmicu 32. kola prve HNL igraju Slaven Belupo i Rijeka.
Na fotografiji: Mario Leovac.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

Ubrizgavanje nove krvi

Naravno, ne igraju pojedinci već momčad, ali njihov je angažman sasvim jasan signal da to ubrizgavanje svježe krvi u momčad nakon odlaska nekih od stupova momčadi žele učiniti što bezbolnijim.

- Mi već pet godina radimo na jedan specifičan način, možemo reći da mijenjamo dosta igrača, ali jednostavno ta politika se do sada pokazala rezultatski i financijski uspješnom budući da klub od toga živi. Sigurno nam je u idućem periodu cilj afirmirati naše mlade igrače, postupno ćemo i njima otvarati prostor, ali i imati kompetitivnu momčad za ostvariti dobar sportski rezultat - istaknuo je Ivan Mance.

Upravo su Božinov, Leovac i Grahovac, uz one koji su već ovdje poput Sluge i Prskala, Župarića, Punčeca, Bradarića, Hebera i Gorgona, ti koji bi Rijeku trebali učiniti kompetitivnom, ali i omogućiti lakše igračko sazrijevanje onima na koje se računa u perspektivi, baš kao što su takvu priliku, uz neke druge igrače, svojevremeno imali, primjerice, Mitrović i Mišić.

- Uvijek je najbolja kombinacija u kojoj mladi igrač ima prilike učiti od iskusnijih. U Hrvatskoj se poremetila slika što je mlado, a što je staro, kod nas je igrač od 28-29 godina prekrižen u javnosti, a onaj od 21 nije mlad, što je apsurd. Mladih igrača uvijek ima samo je pitanje kako ga netko percipira, jednima je igrač mlad s 18 ili 19 godina, drugima 21 ili 22. Ima puno primjera, Mišić je počeo igrati kada je imao gotovo 22 godine a sada je igrač velikog kluba... - kaže Mance.

Pametne investicije

Luka Capan jedini je igrač u čije je dovođenje ove zime nešto investirano. Iznos je ostao u domeni poslovne tajne, ali budući da je Capan ulazio u zadnjih šest mjeseci ugovora, odšteta se vjerojatno kreće oko 100-tinjak tisuća eura, uz eventualno postotak od profita kod prodaje. Escoval i Božinov su došli kao slobodni igrači, Leovac, Raspopović, Čolak i Grahovac na posudbu, a Dangubić kao povratnik s posudbe.

S druge strane, jedino Gavranović nije donio trenutnu financijsku injekciju u klupsku blagajnu, ali i to će se dogoditi kada Rijeka jednog dana transferira Pavičića kojeg je od Dinama dobila u zamjenu, na Malešu i Vešoviću Rijeka je zaradila ukupno 900 tisuća eura, na Mišićevu transferu u Sporting nešto manje od tri milijuna eura, a tolika će biti i zarada od Josipa Eleza kada na kraju sezone Hannover aktivira opciju o obaveznom otkupu. Ako ukalkuliramo i taj iznos, Rijeka od zimskog mercata ima oko šest milijuna eura profita i momčad koja, barem po imenima na papiru, može opet biti konkurentna za drugo mjesto.

Srđan Grahovac potpisao i može igrati već u subotu protiv Osijeka

Zahvaljujući naporima administracije riječkog prvoligaša, tijekom jučerašnjeg dana i kroz papire je formalizirana jednogodišnja posudba veznjaka Srđana Grahovca. To znači da je 25-godišnji veznjak odmah registriran i da ima pravo nastupa već u subotu na gostovanju u Gradskom vrtu.

Riječ je o igraču koji u svojim nogama već ima poprilično iskustvo iz Rapida i Astane, ali i koji je zahvaljujući nekadašnjim igračima Rijeke Ivanom Močinićem i Marinom Tomasovom s kojima je igrao u ova dva kluba, pratio događanja na Rujevici.

Linker
19. travanj 2024 09:27