Jairo De Macedo Da Silva
 Foto: Vojko Basic / CROPIX
DONOSIMO DETALJE POSLA

HAJDUK DOBIO PONUDU KOJA SE NE ODBIJA, NA POMOLU VIŠEMILIJUNSKI TRANSFER On strašno puno znači Tudoru, ali poljudski kupac pristao je srušiti rekord!

Realizira li Jairo ovaj milijunski transfer, nema dvojbe da će s Poljuda otići kao najskuplji stranac u povijesti Bijelih. Kairat bi, pak, takvim poslom obilato premašio dosadašnji rekord plaćene odštete u dovođenju igrača u svoje redove
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. veljača 2020. 08:55

Brazilac Jairo na pragu je odlaska. Kairat je Bijelima ponudio svotu koju su do prije neki dan na Poljudu mogli samo sanjati. Dva i pol milijuna eura fiksno plus bonusi s kojima bi se ukupni transfer mogao podići do 3,5 milijuna eura! To je ponuda koja se ne odbija, jer transfer time stiže pred vrata Top 10 izlaznih poslova Bijelih. Zato nije isključeno da Jairo danas protiv Lokomotive odigra oproštajnu utakmicu u Hajdukovu dresu.

Stvara razliku

Koliko realno vrijedi Jairo, delikatno je pitanje. Za Hajduk u ovom trenutku možda i više od novca koji se nudi, jer Brazilac je taj koji asistira, probija i zabija. Stvara razliku u HNL. Kako je prisnažio i Tudor. Ključni je igrač u napadu Bijelih, ali dolaze mlađi, treba otvarati prostor za stvaranje novih igrača i tražiti profil napadača koji će Tudoru više trebati u formiranju nove momčadi. Poslovna logika kaže da je Jairo u odličnom trenutku za prodaju. U svibnju će navršiti 28 godina, dovoljno je iskusan za transfer, a s druge strane, ima vremena odigrati još barem četiri sezone na visokom nivou.

Ponuda koja “miriše” na tri milijuna eura zvuči fantastično ako se uspije realizirati, ali dok je posao još u kondicionalu, dok ima prefiks “ako”, sve je moguće. Kairat bi takvim poslom obilato premašio dosadašnji rekord plaćene odštete u dovođenju igrača. U posljednjih pet godina milijun eura predstavljao je plafon u njihovim odštetama, jer toliko su Kazahstanci platili Georgija Žukova iz Urala u sezoni 2015./16. i Jaceka Goralskog iz Ludogoreca prošle sezone. Ali, za Jaira očito podižu letvicu ako ga žele imati u rosteru....

U Top 10 Hajdukovih najvećih transfera nalaze se igrači koji su, prema podacima koje objavljuje Transfermarkt, ostvarili poslove vrijedne najmanje 3,5 milijuna eura. Dakle, Jairo bi trebao otići preko ako želi među 10 najvećih transfera. Popis predvodi Nikola Vlašić, a posljednji među 10 najvećih je Toma Bašić koji je u ljeto 2018. preselio u Bordeaux za 3,5 milijuna eura. Vratari Lovre Kalinić (Gent) i Karlo Letica (Brugge), te Josip Radošević (Napoli) s transferima od 3 milijuna eura na granici su ulaza u Top 10, a netom ispod njih su Rukavina s 2,8 milijuna vrijednim transferom u Panathinaikos 2008. i Drago Gabrić s 2,5 milijuna eura u Trabzonspor godinu poslije.

Ibričić iznad svih

Od stranaca najveći transfer napravio je tadašnji reprezentativac BiH, Senijad Ibričić, ali popularni Ibro imao je i hrvatsko državljanstvo, pa je upitno treba li ga uopće svrstavati među strance. Inozemni igrači su rijetko na Poljudu ostvarivali milijunske transfere, iznimke su bili Kouassi (1,4 milijuna) i Ohandza (1,0 milijun) koji su s Poljuda preselili u Kinu. Realizira li Jairo milijunski transfer u iznosu sa početka teksta, nema dvojbe da će s Poljuda otići kao najskuplji stranac u povijesti kluba.

TOP 10 IZLAZNIH TRANSFERA

NIKOLA VLAŠIĆ 10,8 milijuna eura (Everton, 2017.)

NIKOLA KALINIĆ 7,0 milijuna eura (Blackburn, 2009.)

FILIP BRADARIĆ 6,5 milijuna eura (Lille, 2019.)

ANTE PALAVERSA 6,3 milijuna eura (Manchester City, 2019.)

SENIJAD IBRIČIĆ 5,0 milijuna eura (Lokomotiv Moskva, 2011.)

NIKO KRANJČAR 4,5 milijuna eura (Portsmouth, 2006.)

IGOR TUDOR 4,2 milijuna eura (Juventus, 1998.)

IVAN STRINIĆ 4,0 milijuna eura (Dnjipro, 2011.)

ANTE VUKUŠIĆ 3,7 milijuna eura (Pescara, 2012.)

TOMA BAŠIĆ 3,5 milijuna eura (Bordeaux, 2018.)

Linker
20. travanj 2024 03:43