Saša Bjelanović
 Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
JURICA RADIĆ IZ TURSKE

HAJDUKOVI TRANSFERI: BIJELI ODBILI PONUDU TALIJANA ZA MLADU NADU 'On je igrač koji će biti nositelj igre Hajduka u budućnosti. Zato smo ga ostavili'

Sportski direktor Saša Bjelanović zadovoljan je igračkim kadrom koji trener Oreščanin ima u svlačionici
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. siječanj 2019. 09:25

Saša Bjelanović u Beleku je 10 dana proveo na telefonu. Ili preciznije rečeno, sa slušalicama u ušima. Nizao se poziv za pozivom, puno je bilo posla, ponuda, razgovora... Znači li to da je Hajduk do kraja priprema u Turskoj kompletirao momčad?

- Može se reći da je 90-95% kadra kompletirano. Eventualni dolasci ovisit će o odlascima - odgovara Bjelanović.

Kakva je situacija s Bradarićem? Lille je uporan u namjeri angažmana 19-godišnjeg lijevog beka, nude 4,5 milijuna eura.

- Od prve ponude Lille je dvaput dizao visinu ponuđene odštete. Ali odbili smo definitivno iako je Lille zaista zainteresiran za igrača. Posudba? Nismo o tome uopće razgovarali.

Ostaje li 17-godišnji Vušković? I on je imao konkretnu ponudu iz Italije.

- Konkretnu, iako nije bila službena. Talijani ne daju ponudu prije nego što se dogovore usmeno. Fiorentina je bila u pitanju, to znam. Međutim, Vušković je igrač koji će biti nositelj kvalitete i igara Hajduka kroz sljedeće sezone. Zato smo ga ostavili u Hajduku.

Split, 291018.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 9. kola 1. HNL za juniore, Hajduk - Dinamo.
Na fotografiji: Mario Vuskovic i Dominik Resetar.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Skromniji budžet

Konkretnih je ponuda imao i 22-godišnji Stanko Jurić?

- SPAL ga je htio na posudbu s pravom otkupa. Vezna nam je linija dosta jaka, ali s Jurićem je priča kao i s ostalima - nije dosegao maksimum i zato ostaje u Hajduku.

Kako igrači reagiraju na Hajdukovo odbijanje ponuda?

- Razgovarali smo s igračima. Nije lako objasniti, jer mladi su, a dolaze im ozbiljne ponude s iznosima od kojih se vrti u glavi. Obavio sam razgovore sa svima. Uspjeli smo ih smiriti i uvjeriti da im je bolje ostati u Hajduku.

Kako ste ih uvjerili?

- U startu moramo reći, financije se ne mogu uspoređivati. Ono što im drugi nude u Hajduku mogu samo sanjati. Međutim, njihova im mladost daje garanciju da će doći do tih novaca. I većih. Zato je bolje otići kada budu dokraja definirani igrači, a ne sada kao nedovršeni talenti. Imaju razvojni potencijal i kroz kontinuirane nastupe cijena će im biti još veća.

Na čemu se temelji financijska konstrukcija ako Hajduk ne prodaje igrače?

- Moramo svesti budžet na manji, skromniji iznos. Ne može Hajduk više kroz prodaju zatvarati 80% budžeta, mora ići na 50-60 % iz tog izvora. To je cilj idućih nekoliko sezona. Prodaja će i dalje biti jedan od glavnih izvora prihoda, međutim budžet se ne smije zatvarati najviše prodajom igrača. Posebno se to odnosi na mlade igrače. Za sve ostalo vezano za financije morate pitati predsjednika.

Koji je cilj u prodajnoj strategiji?

- Namjera je prodavati igrače koji nam ne ulaze u razvojnu strategiju. To je proces koji traje, ne može se riješiti u šest mjeseci. No financijski je cilj da imamo momčad koja će manje opterećivati budžet.

U prijelaznom roku niste doveli stopera, već samo napadača Tahiraja. Što je sa stoperom?

- Ostali smo na pet stopera i nema prostora za dolaske. Startne se pozicije profiliraju, Vučur je najviše u drugom planu i s njim ćemo razgovarati. Nitko ga ne tjera, ali imao je nekoliko ponuda klubova koje nije prihvatio. Ako bismo prodali dva stopera, jednog bismo mogli dovesti.

Pričali sa Svatokom

Je li Ukrajinac Svatok prva želja?

- S njim smo razgovarali, ali on je pod ugovorom. Gledamo i te opcije da se potpiše s igračem u njegovoj zadnjoj polusezoni. Međutim, takve igrače traže i drugi klubovi.

Vujačić iz crnogorske Zete?

- I on je bio jedan od stopera koje smo pratili, ali nismo s njegovim klubom stupili u kontakt.

Priču o napadaču zatvorili ste Tahirajem?

- Nećemo dovoditi samo da dovodimo. Ako budemo dovodili, radit ćemo to prema strateškom planu. Ne možemo si u ovom trenutku priuštiti veliko ime, profiliranog igrača. Moramo tražiti mlade, ispod radara. Na nivou naših igrača. To su i dalje igrači koje moraš čekati, kao što je Tahiraj.

Dakle, kadar je gotovo profiliran i ostaje samo pitanje kakav će Hajduk biti na proljeće.

Nema strepnji ni zebnji

- Trener Oreščanin i njegov rad trebali bi biti naše najveće pojačanje. Uvjeren sam da će se tako podići vrijednost kluba, jer puno je mladih igrača koji imaju prostora za napredak, ali ujedno su i već napredovali velikim koracima. Da smo znali da će ovako napredovati, vjerojatno bismo neke poslove drukčije radili. Bitno je naglasiti da momčad dobiva obrise po želji trenera.

Imate li kakvih strepnji, strahova za proljeće?

- Nemam strepnji ni zebnji, dapače. Smiruje me rad momčadi jer sam igrače gledao svaki dan na pripremama. Činjenica je da je pritisak na nama da se dohvati četvrto mjesto, ali vjerujem da je to dostižno.

Prva četiri kola odlučuju, na rasporedu su utakmice s momčadima koje su na ljestvici ispred Hajduka...

- Te će utakmice usmjeriti proljeće. Veljača je mjesec istine za Hajduk, ali gledam dugoročno. Neće biti smak svijeta i da sve ne prođe po željama. Klub ima smjer, ima cilj kroz maksimalno forsiranje igrača iz naše Akademije i dovođenja planske dopunske selekcije. Jedino tako Hajduk može naprijed.

Znači li to da bi bolja vremena za splitski klub morala doći tek naljeto?

- Tranzitna je godina, na ljeto će pozicija biti lakša negoli je sada. Nadam se da ćemo imati momčad bez financijskih utega jer ćemo riješiti problem nekih igrača koji su bili opterećenje i nisu se uklapali po razvojnoj strategiji. Ja sam optimist, imamo dobre temelje.

Linker
24. travanj 2024 23:12