SLUŽBENA POTVRDA

HIT-MOMČAD HRVATSKOG PRVENSTVA DOVELA JEDNO OD NAJVEĆIH POJAČANJA U SVOJOJ POVIJESTI Stigao bivši reprezentativac i dvostruki prvak Švedske!

Piše: Toni RoićObjavljeno: 14. kolovoz 2019. 10:37

Sportski direktor Gorice Mindaugas Nikoličius je u ponedjeljak navečer najavio da će u utorak pregovarati o dva velika transfera, jednom izlaznom i jednom ulaznom, a na kraju dana potvrdio je kako Gorica dovodi 28-godišnjeg švedskog veznjaka Jiloana Mohameda Hamada.

Riječ je o igraču koji je svojevremeno bio kapetan mlade reprezentacije Švedske za koju je igrao 28 puta, a od 2011. do 2018. imao je i osam nastupa za seniorsku vrstu, ali u prijateljskim utakmicama.

Hamad ima vrlo osebujan životopis jer je kurdskog podrijetla (Kurdi su najbrojniji svjetski narod bez države, ima ih preko 30 milijuna), ali njegov otac je kao kurdistanski gerilac morao iz Iraka izbjeći u Azerbajdžan. Jiloan se tako rodio u Bakuu, ali već kao dvogodišnjak 1992. seli u Švedsku, dok je ove godine ponovno aplicirao za državljanstvo Iraka, dobio ga i sada želi zaigrati za tu reprezentaciju, te čeka odobrenje FIFA-e.

Htjeli ga mnogi klubovi

U Goricu dolazi kao slobodan igrač iz korejskog Incheona, a prije toga igrao je za Forward, Malmö (dvaput prvak Švedske, 127 nastupa i 28 pogodaka), Hoffenheim, Standard Liege i Hammarby. Velikogoričani su s Hamadom potpisali dvogodišnji ugovor, a premda se točna brojka zasad taji, on će biti i njihov najplaćeniji igrač.

Od njega su naravno i najveća očekivanja jer je trener Sergej Jakirović dovođenje kreatora igre postavio kao prioritet, a tu želju Nikoličius mu je jučer i ispunio. Pritom je vrlo važno reći da je desetak europskih klubova imalo želju Hamada dovesti u svoje redove, ali Litvanac je još ranije govorio da ima odlične relacije s njegovim zastupnicima, te da su veliki izgledi za njegov dolazak u Veliku Goricu. Hamad će nositi dres s brojem sedam, igra primarno desnom nogom, a Transfermarkt njegovu vrijednost drži na milijun eura.

- Presretan sam što sam ovdje i što sam postao dio HNK Gorice. Ovo mi je velika prilika i nadam se da će naša suradnja biti uspješna, na obostrano zadovoljstvo - rekao je Jiloan Hamad u prvoj izjavi nakon dogovora s Mindaugasom Nikoličiusom, a već danas bit će na treningu s novim suigračima. Gorica će napraviti sve da ga registrira za nedjeljnu utakmicu s Hajdukom, ali realnije je da će biti u kadru za dvoboj protiv Istre 1961 u okviru 6. kola.

Drugi posao s kojim se jučer intenzivno bavio sportski direktor bila je moguća prodaja Uganđanina Farouka Miye u jedan turski klub, ali Gorica je postavila odštetni zahtjev od tri milijuna eura i čini se da Turci to nisu spremni platiti.

Hamad igrao i protiv Modrih

Jiloan Hamad bio je i član momčadi švedskog Malmöa koja je u sklopu kvalifikacija za Ligu prvaka u sezoni 2011/12 igrala protiv Dinama. Ne treba ni podsjećati kako je to bila jedna od šokantnijih utakmica u Europi za hrvatskog prvaka.

Modri su u prvom susretu ostvarili prednost od 4:1 i izgledalo je kako će relativno lako do najelitnijeg nogometnog natjecanja, ali zatim se sve zakompliciralo u uzvratu gdje je Dinamo opasno visio do same završnice.

Ipak, Ivan Kelava koji je tada branio fantastično, uspio je Modrima osigurati grupnu fazu natjecanja. Kada je Jiloan Hamad u pitanju, nije se previše istaknuo u oba susreta, valja izdvojiti tek žuti karton u 88. minuti u prvom susretu

Miya preskup Turcima

Velikogoričani su pak tvrdi pregovarači, želja im je da samo jednim transferom riješe sve financijske potrebe za ovu sezonu, a pritom sačuvaju što više ključnih igrača za napad na mjesto koje u konačnici donosi europski nastup sljedećeg ljeta. Ne prodaju li Miyu, ostaje još mogućnost da bude transferiran netko drugi poput Lovrića ili Zwolinskog, ali zasad nema konkretnih naznaka o tome.

Od drugih vijesti oko igračkog kadra, važno je spomenuti kako su se liječnici konačno usuglasili oko ozljede meniska Martina Maloče. Slučaj je bio kompliciran i neki su mu sugerirali operaciju koljena, a neki ne, da bi na kraju pala odluka pala da ipak ne treba pod nož. Maloča će još petnaestak dana biti u fazi oporavka i laganog rada, a onda bi početkom rujna trebao biti spreman za sve napore.

Linker
20. travanj 2024 07:14