CROPIX
PADA I REKORD LIGE?

HNL ĆE SLJEDEĆE SEZONE IZGLEDATI ZNATNO DRUGAČIJE Ovo je 10 igrača koje sljedeće sezone vjerojatno nećemo gledati na domaćim travnjacima

HNL Dolazeći ljetni prijelazni rok promijenit će krvnu sliku naših prvoligaških klubova
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 31. svibanj 2019. 00:25

Bit će dolazaka i odlazaka, svi naši klubovi praktički žive od prodaje igrača i zbog toga je fluktuacija u svlačionicama neminovna. K tome, osim što moraju nešto zaraditi od prodaje kvalitetnih igrača, klubovi će se usput i rješavati balasta, onih nogometaša koji nisu iskoristili priliku i nisu ponudili igre u skladu s očekivanjima.

Svaki je prijelazni rok idealno tlo špekulacijama, pa ćemo tako i ovoga ljeta svjedočiti najavama raznih “transfer-bombi”, čiji stijenj na kraju priče neće ni tinjati, a kamoli da će inicirati eksploziju! No, i to je sastavni dio nogometnoga poslovanja, selit će se igrači iz jednoga u drugi klub, lupetat će se nemogućim znamenkama, “ekskluzive” i “senzacije” stizat će jedna drugu...

Naši će prvoligaši ovoga ljeta svakako ostati bez nekih igrača koji su trenutačno nositelji igre u svojim momčadima. Zovu novca teško je odoljeti, posebno kad su menadžeri više nego ikada uključeni u taj posao. Njih ne zanima klub, važno im je samo da “svoga” igrača prodaju za što veću svotu, kako bi i oni odgrizli zamamni dio slatkoga kolača.

Prva zvijezda ovog prijelaznog roka svakako će biti Dinamov Katalonac Dani Olmo, koji bi mogao ostvariti rekordni transfer za hrvatske prilike. Aktualni je rekorder Marko Pjaca, koji je iz Maksimira otišao u Juventus za 24 milijuna eura. A ta je svota zapravo ona početna cijena kojom počinje licitacija za Olma, mladoga nogometaša koji nas je oduševljavao zadnje dvije sezone i prometnuo se u igračkoga vođu najboljeg hrvatskog kluba.

I mi smo se malo pozabavili špekulacijama, pa tako nudimo popis desetorice nogometaša koje, po svemu sudeći, sljedeće sezone više nećemo gledati na hrvatskim travnjacima...

10 IGRAČA KOJE ĆEMO TEŠKO GLEDATI U NOVOJ SEZONI HNL-a

1. DANI OLMO

(21, Dinamo)

Debitirao je prije dvije sezone u prvoj momčadi, potom se vrlo brzo ustalio i postao nezamjenjiv. Olmo je igrač koji je kreirao Dinamovu igru, ali je i zabijao golove i dodavao suigračima. Odigrao je ove sezone 44 utakmice, zabio je 12 golova i imao je devet asistencija - dovoljan učinak da se za njega zainteresiraju i oni najveći i najbogatiji klubovi. Sve je otvoreno u svezi njegove budućnosti, ponuda ima, bit će ih i još.

Lisabon, Portugal, 140319. 
Stadion Luz.
Uzvratna utakmica osmine finala 2 . kola UEFA Europa Lige, S. L. Benfica - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Dani Olmo.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

2. MIJO CAKTAŠ

(27, Hajduk)

Najbolji strijelac Prve HNL opravdao je povratak na Poljud i više nitko ne spominje njegovu visoku plaću (oko 500.000 eura godišnje). Na 34 utakmice sezone postigao je 21 pogodak i upisao sedam asistencija, Hajduk će ga svakako pokušati prodati i tražiti barem tri milijuna eura odštete, no vidjet ćemo kako razmišlja Caktaš. On, naime, ima ugovor do ljeta 2021. i vani je malo klubova u kojima bi mogao zarađivati toliki novac kao u svom Hajduku.

Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

3. MIRKO MARIĆ

(24, Osijek)

Do zadnjeg je kola bio s Caktašem u utrci za najboljeg strijelca lige. Na 44 odigrane utakmice postigao je 20 pogodaka, imao je i osam asistencija, bio je svakako prvo Osijekovo ime u ovoj sezoni. Bila mu je ovo najbolja sezona u karijeri, došao je iz Širokog Brijega u Dinamo, u kojem se nije nametnuo, pa je bio posuđen Lokomotivi. S Kajzerice je, pak, preselio u mađarski Videoton, a prošloga ljeta napravio je potez karijere i potpisao za Osijek.

Osijek, 100319.
Stadion Gradski vrt.
Utakmica 24. kola i 1. HNL izmedju NK Osijek i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Mirko Maric.
Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX
Marko Mrkonjic / CROPIX

4. SIMON SLUGA

(26, Rijeka)

Riječki je vratar najzaslužniji za sjajan završetak sezone kluba s Rujevice! Ne samo zbog čudesnih obrana u finalu Kupa protiv Dinama, nego zbog mjesecima konstantne odlične forme. Izbornik Zlatko Dalić pozvao ga je kao trećega vratara u nacionalnu vrstu, iako je, uz Livakovića, trenutačno naš najbolji vratar, ispred Lovre Kalinića. U 41. ovosezonskoj utakmici primio je isto toliko golova, a u 13 navrata svoju je mrežu uspio sačuvati.

Rijeka, 241118.
Stadion Rujevica.
Utakmica HNK Rijeka - GNK Dinamo, Hrvatski telekom Prva liga, 15. kolo.
Na fotografiji: Mario Budimir i Simon Sluga, vratar.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

5. MILE ŠKORIĆ

(27, Osijek)

Mile Škorić je, uz bok golgeteru Mariću, bio igrač od najvećeg povjerenja Osijekovih trenera Zekića i Skendera. Iskusni je nogometaš bio pravi vođa na terenu, iskoristiv je na nekoliko pozicija, iako je najviše igrao srednjeg braniča, njegova je sigurnost bila neprocjenjiva u zadnjem obrambenom redu. Na 40 odigranih utakmica zabio je tri pogotka, a dosad je najozbiljnije zanimanje za Škorića pokazao Bešiktaš, u kojem igra Domagoj Vida.

Zagreb, 251018.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Hrvatski telekom Prva liga, 15. kolo, 
NK Lokomotiva - NK Osijek.
Na fotografiji: Mile Skoric.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

6. DEJAN RADONJIĆ

(28, Lokomotiva)

Iako ga ugovor veže još dvije godine, Dejan Radonjić bliže je izlaznim vratima nego ostanku na Kajzerici. Klub mu neće raditi probleme dobije li Radonjić ponudu koja bi ga zadovoljila, 28 mu je godina i sad je posljednji trenutak da ovaj osebujni napadač napravi novi inozemni transfer za ozbiljniji novac. Ove je sezone Radonjić imao nedaća s ozljedama, no ipak je odigrao 36 utakmica i postigao devet pogodaka, dodavši i pet asistencija.

Zapresic, 280716.
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. pretkola Euro lige izmedju NK Lokomotiva - FC Vorskla Poltava.
Na fotografiji: Dejan Radonjic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

7. RAMON MIEREZ

(22, Istra)

Možda je za Ramona Miereza najsigurnije ustvrditi da ga sljedeće sezone nećemo gledati u Prvoj HNL! Odlični je argentinski napadač prerastao Istru i mjesto mu je u nekom jačem klubu. Došao je na posudbu iz Atletica Tigrea (Buenos Aires), ugovor s Puljanima istječe mu na ljeto i zacijelo će se nakon utakmica protiv Šibenika oprostiti s Pulom. Ove je sezone nastupio 23 puta, zabio je deset golova i imao je pet asistencija.

Rijeka, 260818.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Istra 1961 S.D.D., nogometna utakmica, Hrvatski Telekom Prva liga, 4. kolo.
Na fotografiji: Ramon Nazareno Mierez.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

8. FRAN TUDOR

(23, Hajduk)

Hajdukov polivalentni Zagrepčanin Fran Tudor vrlo je blizu odlasku s Poljuda. Iza njega je ‘šarena’ sezona popraćena ozljedama, odigrao je 23 utakmice (jedan pogodak i dvije asistencije) i ugovor mu istječe krajem lipnja. Bilo bi zapravo najveće čudo da Tudor produži ugovor s Hajdukom, jer kako sad stvari stoje ni klub ni igrač nemaju ništa protiv rastanka i dosad nisu razgovarali možebitnom produženju ugovorne obveze.

Koprivnica, 090319.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 24. kola 1. HNL NK Slaven Belupo i NK Hajduk.
Na fotografiji: slavlje igraca Hajduka, Fran Tudor.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

9. KRISTIJAN LOVRIĆ

(23, Gorica)

Zablistao je napadač Gorice u završnici sezone, nazabijao se golova i završio u bilježnicama brojnih skauta i menadžera! Na 30 ovosezonskih utakmica zabio je deset golova i upisao devet asistencija, a neprijeporno je bio napadač s najviše pogođenih vratnica i greda u Prvoj HNL! Gorica na njemu planira zaraditi milijun-dva eura i vrlo je izvjesno da će ovaj nadareni igrač karijeru nastaviti u inozemstvu.

Osijek, 290319. 
Utakmica 26. kola Prve HNL izmedju Osijeka i Gorice. 
Na fotografiji: Kristijan Lovric. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Kristijan Lovrić

10. KRISTIJAN KAHLINA

(26, Gorica)

Moderni vratar, koji bez imalo problema sudjeluje u igri svog obrambenog reda (igranje malog nogometa još kako mu u tome pomaže!). Kahlina je nakon juniorskoga staža u Dinamu otišao u Vinogradar, potom je branio za Lučko i Koper, a u Veliku Goricu došao je u rujnu 2016. Bio je jedan od ključnih igrača momčadi koja je ponijela epitet najugodnijeg iznenađenja. Na 36 utakmica primio je 46 golova, a u 11 navrata mreža mu je ostala nedirnuta.

Pula, 020918.
Stadion Aldo Drosina.
Istra 1961 S.D.D. - HNK Gorica, nogometna utakmica, Hrvatski Telekom Prva liga, . kolo.
Na fotografiji: Kristijan Kahlina, vratar.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Linker
17. travanj 2024 23:59