Screenshot: Instagram
LJETO ĆE DONIJETI BROJNE PROMJENE

HRVATI BI MOGLI OBILJEŽITI LJETNI PRIJELAZNI ROK, A JEDAN BI VATRENI MOGAO SRUŠITI KOVAČIĆEV REKORD Za ovaj će se trojac potući 'pola' Europe!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. svibanj 2019. 10:28

Čim završi jedan prijelazni rok, kreću nagađanja za onaj idući, naravno, na cijeni i u medijskom fokusu su i hrvatski nogometaši. Sada kad je Mario Mandžukić napokon potpisao novi ugovor s Juventusom, on više nije dio tih priča, ali imamo mi još aduta, naravno da su hrvatski nogometaši zanimljivi tržištu.

Možda smo čak još prošlog ljeta očekivali da će na krilima svjetskog srebra mnogi od njih promijeniti klubove, “napucati” ugovore i skidati odštetne rekorde, no očito se većina stvari ipak nije poklopila da gledamo kakvo rekordno ljeto. Ali, zato nije isključeno da bi Hrvati u nadolazećim mjesecima mogli biti hit mercata.

GENOA, ITALY - MARCH 17: Mario Mandzukic of Juventus looks on during the Serie A match between Genoa CFC and Juventus at Stadio Luigi Ferraris on March 17, 2019 in Genoa, Italy. (Photo by Paolo Rattini/Getty Images)
Paolo Rattini/Getty Images

Arsenal i Tottenham

Najatraktivniji je trojac, igrači o kojima se najviše govori su, naravno, Luka Modrić, Ivan Rakitić i Ivan Perišić. Primjerice, neki svjetski mediji, prednjače talijanski, donijeli su ovih dana informaciju kako bi Modrić i Rakitić mogli biti dio “četverostrukog” transfera. Dakle, priča ide ovako; Barcelona je kupila Ajaxova veznjaka De Jonga, što je znak da na Camp Nouu više ne računaju s Rakitićem. A on je, pak, već dao riječ i sve dogovorio s Juventusom, pa će se na ljeto priključiti Mariju Mandžukiću. Zašto Juventus dovodi Rakitića? Zato što odlazi Miralem Pjanić. Kamo? U Real, gdje će preuzeti uzde veznog reda od Luke Modrića. Koji bi po tome trebao napustiti Madrid... Kažemo, tako ide jedna od tih “transferskih glasina”, no nije slučajno da su baš Modrić i Rakitić česta meta tih nagađanja. Ne samo zbog igračkih kvaliteta. Obojici se ugovori u Realu, odnosno Barceloni, bliže kraju, Modrić će s prvim danom srpnja ući u zadnju godinu važećeg ugovora.

Soccer Football - La Liga Santander - Real Madrid v Eibar - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - April 6, 2019  Real Madrid's Luka Modric   REUTERS/Javier Barbancho - RC17A26E21E0
REUTERS/Javier Barbancho

Ipak, mogli ste u SN-u početkom siječnja pročitati kako Modrić sigurno ostaje u Realu, kako je Luka s predsjednikom Perezom dogovorio potpisivanje novoga ugovora, po kojemu bi konačno ušao u kategoriju najplaćenijih igrača poput Ramosa i Kroosa, sad je još uvijek jednu stepenicu niže. Objava je samo formalnost...

I Ivan Rakitić želi ostati u svome klubu, nastaviti s Barcelonom, klub ga želi zadržati, novi ugovor samo što nije. Pa je on malo razočaran što nikako da bude i formalno, pa Barca dovede De Jonga, a vrijeme ide. Rakitiću aktualni ugovor istječe na ljeto 2021., dakle, za dvije godine, no sve se glasnije priča da bi u lipnju mogao napustiti Kataloniju, a talijanski su mediji već donijeli “dokaze” o njegovu dogovoru s Juventusom.

BARCELONA, SPAIN - APRIL 06: Ivan Rakitic of FC Barcelona runs the ball during the La Liga match between FC Barcelona and  Club Atletico de Madrid at Camp Nou on April 06, 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Alex Caparros/Getty Images / Getty Images
Ivan Rakitić

Uz dvojicu naših “čarobnjaka”, Ivan Perišić treće je najspominjanije ime u kontekstu mercata. Njemu ugovor ne istječe tako brzo (2022.), ali ga već dugo sele iz Intera, pogotovo sad kad je milanski klub u laganoj krizi. Engleska je njegova najvjerojatnija iduća destinacija, po novome, u utrku za njega krenuli su Arsenal i Tottenham. Vidjet ćemo... U svakom slučaju, ako će netko od njih otići iz svojih klubova, svjedočit ćemo, vjerojatno, rekordnom hrvatskom transferu, više od onih 38 milijuna eura koliko je Real svojedobno dao za Kovačića.

Getty Images

Zadovoljni Kramarić

Većina naših reprezentativaca ima čvrste ugovore, važeće još dvije-tri, čak i četiri godine, što ne znači da i oni ne mogu u prijelaznom roku promijeniti klub(ove). Recimo, priča se da bi Liverpool mogao prodati Lovrena, a Brekalo otići iz Wolfsburga, gdje nikako da postane standardan i nezamjenjiv. Andrej Kramarić je zadovoljan u Hoffenheimu, igra odlično i mnogo zabija, no, možda mu baš to donese neki novu ponudu? Šime Vrsaljko oporavlja se od ozljede i operacije, on je igrač madridskog Atletica, epizoda u Interu očito je završena.

Ali, posebno su, kad govorimo u transferima, potencirani naši vezni igrači. Osim Rakitića i Modrića “val mercata” mogao bi zahvatiti i Matea Kovačića, Marija Pašalića, Marka Roga, Nikolu Vlašića. Svi su oni na posudbama do ljeta, a još nije jasno što će Chelsea s Kovačićem, hoće li ga otkupiti ili će se Mateo vratiti u Real? Hoće Atalanta otkupiti Pašalića za 15 milijuna eura ili će ga vratiti u Chelsea, u kojem će smjeru otići Vlašić koji je tržištu sigurno iznimno zanimljiv. Rog se u lipnju vraća u Napoli, a otamo? Onda, Brozović, koji je vrlo često dosad bio prva meta za transfer, što će s njim biti na ljeto?

- Vidjet ćemo, sad kad se najmanje priča o transferu, možda se baš dogodi, iako Marcelo nije nezadovoljan u Interu, dapače. U ugovoru ima odštetnu klauzulu od 60 milijuna eura, ako netko donese taj novac, a pritom ponudi Brozoviću i zadovoljavajući ugovor, onda Inter to ne može odbiti. Sve je moguće - rekao nam je Brozovićev menadžer Miroslav Bičanić, otkrivši nam i jedan detalj iz Brozovićeva ugovora.

FLORENCE, ITALY - FEBRUARY 14: Marcelo Brozovic of FC Internazionale Milano celebrates after scoring a goal during the Serie A match between ACF Fiorentina and FC Internazionale Milano  at Stadio Artemio Franchi on February 14, 2016 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images / Getty Images

- Postoji u njemu klauzula da Marcelo ne smije otići u talijanski klub. Dakle, u Italiji može igrati jedino za Inter, a sve ostale mogućnosti su otvorene - zaključio je Bičanić.

Livaković bi mogao otići, Leovac ostaje, kamo će Bartolec?

Jedan od onih o čijem se transferu govori jest i Dominik Livaković. Dinamov vratar ima iza sebe uspješnu sezonu, a veliki su izgledi, kako sad stoje stvari, da će u lipanjskom srazu s Walesom nositi i reprezentativnu “jedinicu”. Stoga ne bi čudilo da napusti Dinamo, u Maksimiru su spremni na tu opciju, u Zagorcu i Horkašu ima Livaković odlične alternative, a i informacije o dovođenju Čondrića potvrđuju da je Livakovićev odlazak dosta izvjestan.

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: Dominik Livakovic
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Marin Leovac jedan je od onih kojemu ugovor istječe u ljeto 2020. i on će uskoro ući u tu famoznu zadnju godinu ugovora s Modrima. No, prema aktualnim informacijama Leovac ostaje u Maksimiru, vidjet ćemo hoće li i produljiti ugovor. U istoj je situaciji i Karlo Bartolec u danskom Nordsjællandu, pa bi desni bek mogao već ovog ljeta otići iz toga kluba, ako Danci na njemu žele zaraditi. Kamo će, zasad se ne zna, spominjala se prošlih mjeseci čak i Engleska, u svakom slučaju, Nordsjælland je Bartolec prerastao i teško da će produljiti ugovor.

Ukupni novac plaćen za odštete Hrvata

1. Mario Mandžukić

64,5 milijuna€

2. Nikola Kalinić

60 milijuna eura

3. Luka Modrić

56 milijuna €

4. Mateo Kovačić

49 milijuna€

5. Dejan Lovren

43,3 milijuna €

UMIROVLJENI SREBRNI Mandžukić spokojan do 2021. godine, Ćorluka i Subašić u zadnjoj godini ugovora

Kakva je situacija s trojcem koji je nakon Rusije kazao “zbogom” reprezentaciji? Mario Mandžukić je, dakle, neki dan potpisao novi ugovor s Juventusom, koji vrijedi do 2021. godine. Time su konačno odagnane špekulacije o njegovu odlasku iz Torina, a prema novom će ugovoru zarađivati oko 6,5 milijuna eura godišnje.

Screenshot

Vedran Ćorluka i Danijel Subašić, pak, seniori su i u svojim klubovima, Ćorluka u zadnje vrijeme i kapetan moskovskog Lokomotiva, dok se Subašić nakon dugotrajnih problema s ozljedama vratio na Monacov gol, a obojica tek trebaju vidjeti hoće li na sadašnjim adresama ostati “zauvijek” ili će ih zamijeniti nekom novom. Naime, obojici aktualni ugovori vrijede do lipnja 2020., na ljeto ulaze u zadnju godinu ugovora i očekuje se, običaj je, da već tada riješe pitanje nastavka karijere. Znamo da se pričalo da će Subašić produljiti s Monacom, navodno postoji i dogovor. Moguće je i da će Ćorluka još ostati u Moskvi, barem još godinu dana. Ali, o tom potom...

TOP 5 VATRENIH PO PLAĆAMA

LUKA MODRIĆ - oko 8 milijuna eura

Luka je najplaćeniji hrvatski nogometaš, logično, ipak je najbolji na svijetu. No, službeno još nije u skupini najplaćenijih u Realu, ali za koji dan formalno će potpisati produljeni ugovor do lipnja 2021. koji bi mu trebao donijeti čak 12 milijuna eura po sezoni.

IVAN RAKITIĆ - oko 6 milijuna eura

Kako je donedavno bilo s Modrićem u Realu, slično je sada i s Rakitićem u Barceloni, što se priča o novom ugovoru tiče. Malo se govori da ostaje i potpisuje novi ugovor, malo da bi mogao otići. Aktualni ugovor vrijedi mu do ljeta 2021.

DEJAN LOVREN - oko 5 milijuna eura

Standardni reprezentativni stoper potpisao je bio novi ugovor s Liverpoolom, koji mu, pisali su engleski mediji jamčio više od 100.000 funti tjedno. Kad se preračuna u eure, pa oduzme i nešto poreza, barata se svotom od oko pet milijuna eura godišnje.

Soccer Football - Premier League - Liverpool v Arsenal - Anfield, Liverpool, Britain - December 29, 2018  Liverpool's Dejan Lovren celebrates at the end of the match   REUTERS/Phil Noble   EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/Phil Noble

MARCELO BROZOVIĆ - oko 4,5 milijuna eura

I Interov je veznjak lani potpisao novi ugovor, do 2022. godine, kojim mu je značajno porasla godišnja gaža. Doduše, svota nije stalna, varira iz godine u godinu, u zadnjoj bi se godini trebala popeti do pet milijuna eura. Ali, gledajući prosjek, zarađuje oko 4,5 milijuna eura.

IVAN PERIŠIĆ - oko 4 milijuna eura

Brozovićev klupski kolega, Ivan Perišić, i dalje je među najplaćenijim Interovim igračima, a njegova su primanja oko 4 milijuna eura godišnje. Blizu je toj svoti i Mateo Kovačić, koji je u Chelseaju na posudbi iz Reala, a sve je bliže i Andrej Kramarić koji prema nekim podacima u Hoffenheimu ima blizu 3,5 milijuna eura, uz dosta visoke bonuse za pogotke, pobjede i nastupe.

Linker
20. travanj 2024 11:28