Marko Rog i Filip Bradarić jedan kraj drugoga na treningu Vatrenih. Za koji dan mogli bi postati i klupski suigrači.
 Ronald Gorsic / CROPIX
ČEKA SE JOŠ SAMO LIJEČNIČKI

IAKO VEĆ TRI GODINE PRAKTIČKI NE IGRA, JOŠ IMA ONIH KOJI VJERUJU U NJEGOV TALENT Hrvatskog reprezentativca odlučili platiti više od 15 milijuna eura!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. srpanj 2019. 22:40

Čim je predsjednik Napolija Aurelio De Laurentis kazao "Rog odlazi“, postalo je jasno da je to samo pitanje dana. Gazda Partenopeia konačno je upalio zeleno svjetlo. Protekle zime nije ga htio prodati Sevilli, pristao je tek na do kraja sezone, ali sad je shvatio da je vrijeme za rastanak.

Ako ne dođe do preokreta pa nešto zapne u zadnji čas, hrvatski reprezentativac prelazi u Cagliari. Taj klub mu je za petak rezervirao termin za liječnički pregled i prođe li sve po planu, što se očekuje, potpisat će ugovor. Cagliari je proteku sezonu završio na 15. mjestu Serie A. Radi se o jednogodišnjoj posudbi s obvezom otkupa. Čekaju se tek službene brojke jer neformalne se razlikuju, društvo sa Sardinije platit će Napoliju dva milijuna eura za godinu dana, te još 13 milijuna sljedećeg ljeta za kompletan transfer. Po drugoj opciji ukupna svota bila bi 18 milijuna eura.

Zagreb, 121118.
Hotel Westin.
Okupljanje igraca hrvatske nogometne reprezentacije uoci utakmice Lige nacija protiv Spanjolske koja se igra u cetvrtak 15. studenog.
Na fotografiji: Marko Rog.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Rog će se tako pridružiti Filipu Bradariću s kojim je već nekoliko godina suigrač u reprezentaciji. Vezni red Caglijarija mogao bi ići na hrvatski pogon. Ako Bradarić ostane jer ima konkretne ponude. Protekle sezone na Sardiniji je igrao i Darijo Srna, no on je završio karijeru i posvetio se trenerskom poslu.

Nekoliko je zahtjeva za transferom sletjelo na stol Napolijevih čelnika. Od Genoina, preko Eintrachtova, ali odabrali su Cagliari. Na Sardiniji su tražili ofenzivnog veznjaka i imali dvije opcije: Roga i Nahitana Nandeza, 25-godišnjeg Urugvajca iz Boce Juniors. Rogu je ovog časa najvažnije da postane standardan prvotimac, ne traži klub svojih snova nego ekipu u kojoj može popraviti tri godine stagnacije i lansirati se za godinu-dvije na više razine.

Cagliari se čini kao dobar izbor, iako bi se Rog rado okušao i u ligi kao što je njemačka, koja bi njegovom stilu nogometu sigurno najviše odgovarala. Međutim, odlučio je Napoli, a Marko bi konačno trebao dobiti pravu šansu. Da se nametne i pokaže kakve su mu točno mogućnosti.

Rijeka, 151018.
Stadion Rujevica. 
Prijateljska utakmica, Hrvatska - Jordan. 
Na fotografiji: Obeida Al Samrieh i Marko Rog.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Trener Rolando Maran ima viziju igre u kakvu bi se Rog mogao odlično uklopiti. Mnogo trke, energije i okomitosti... Glavnu ulogu u veznom redu igrao je Nicolo Barella, 22-godišnjak kojeg su prodali u Inter, doduše također s varijantom posudbe. Probio se i do A reprezentacije Italije za koju je igrao sedam utakmica. Rog dolazi kao njegov nasljednik i ovaj put je zaista sve na njemu.

Marko je u četvrtak trenirao s Napolijem pod paskom Carla Ancelottija, međutim u klubu podno Vezuva neke druge igrače vide u prvom planu. Pojedini talijanski portali već su u četvrtak pisali da je "posao zaključen“, a pojedini oprezniji da Rog samo čeka mig kako bi pokupio stvari u kampu u Trentinu i zaputio se prema jugu Italije. Poslijepodne je stigla informacija da je za petak dogovoren liječnički pregled.

Riječ je o igraču čiji je transfer iz Splita u Dinamo za pet milijuna eura bio rekord unutar Hrvatske, a kojeg je maksimirski klub dobro naplatio jer od Napolija je dobio 15 milijuna eura. Prvo 1,5 milijuna za posudbu, a potom i 13,5 milijuna za transfer. Koji je bio obvezan jer tako je uglavljeno ugovorom iako se Rog u prvoj godini nije izborio za bitnu ulogu u momčadi i ukupno u tri sezone ima samo 16 službenih utakmica u kojima je startao u prvih 11.

Unatoč tome opet je napravio jedan od značajnijih transfera hrvatskih nogometaša. Očito postoje klubovi i treneri koji u njegov talent i dalje vjeruju. U Sevilli se vidjelo da dugo nije u pravom natjecateljskom tonusu, djelovao je pomalo igrački "zakržljao", sve to mijenja se s vremenom i kontinuitetom nastupa... Na Sardiniji ga čekaju kao pojačanje i to je ugodna pozicija.

Linker
25. travanj 2024 03:17