Marko Pjaca
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
TEŽAK NOGOMETNI PUT

IDUĆI POTEZ JEDNOG OD NAJVEĆIH PEHISTA HRVATSKOG NOGOMETA MOGAO BI ZNAČITI ZAVRŠETAK KALVARIJE Povratak na Maksimir i treća sreća za Ramba s Borovja

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. studeni 2019. 22:04

Kad je Stara dama u srpnju istresla Dinamu 23 milijuna eura za skromnog dečka sa zagrebačkog Borovja, činilo se da će karijera Marka Pjace biti od onih najvećih u hrvatskom nogometu uopće.

Dinamov najskuplji transfer u klupskoj povijesti noć prije torpedirao je makedonski Vardar zabivši dvaput i namjestivši pobjednički gol Machadu, ispraćen je pljeskom deset tisuća ljudi, posljednji put je mahnuo Maksimiru i otputovao je u Torino, u Juventus.

Mali rat na tržnici

Tadašnji hrvatski reprezentativac trebao je postati nova nogometna zvijezda na Apeninskom poluotoku. Na Europskom prvenstvu u Francuskoj kod izbornika Ante Čačića najviše je dobio upravo Marko Pjaca, prouzročio je pravi mali rat na nogometnoj tržnici. Nakon samo 90 minuta protiv Španjolske, Liverpool, Tottenham i prva petorka talijanskog nogometa ratovali su zbog njega, a on je na koncu izabrao Juventus.

U utakmici osmine finala koju su Vatreni izgubili od Portugala u nekoliko minuta napravio više nego gotovo cijela momčad. Mnogi su tada zamjerali tadašnjem izborniku Anti Čačiću što ga prije nije uveo u igru.

Vratio se sa stilom

Nogometni put Marka Pjace, sina Višnje i Željka, bivših prvaka Hrvatske u džudu i hrvanju, prije Juventusa bio je vezan za tri zagrebačka kluba, ZET, Dinamo i Lokomotivu. Priča je krenula još 2003. kad je iz svojeg Borovja stigao na Savicu. Osmogodišnji Marko počeo je u limačima i zagićima ZET-a. Već godinu dana kasnije preselio je u Maksimir, Dinamo je od malih nogu bio njegova sudbina. No taj Dinamo ga nije tretirao na pravi način, pa se s 14 vratio na Savicu. Tamo ga je prepoznao današnji glavni čovjek Lokomotive Božidar Šikić koji je imao nos za talente. U lipnju 2010. uzeo je ispisnicu i otišao u omladinsku školu Lokomotive. Na velikoj sceni Pjaca se pojavio 24. veljače 2012. Lokomotiva je u Maksimiru ugostila Zadar i kući ga poslala s 3:0.

U ljeto 2014. vratio se Pjaca u Dinamo sa stilom, zabio je u uvodne dvije utakmice u plavom i nastavio napredovati do prve momčadi. Uskoro je bio nezamjenjiv. Nogometna Europa upoznala ga nakon hat-tricka protiv Celtica u Europskoj ligi. Dinamo se još jednom oprostio od najvažnijeg natjecanja sezone uoči Božića, ali priča o Pjaci zavrtjela se po nogometnim krugovima.

FLORENCE, ITALY - SEPTEMBER 22: Marko Pjaca of ACF Fiorentina reacts during the Serie A match between ACF Fiorentina and SPAL at Stadio Artemio Franchi on September 22, 2018 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

Ali nakon dolaska u Juve, počinje kalvarija za ovog iznimno simpatičnog momka i sjajnog nogometaša. Po dolasku u Italiju mu se upalila fibula, zbog koje je morao pauzirati dva mjeseca. Oporavio se i počeo se priključivati prvoj momčadi, a kad je zabio gol Portu u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka, činilo se da je njegovim pehovima došao kraj.

No mjesec dana kasnije strgao je ligamente desnog koljena na prijateljskoj utakmici hrvatske reprezentacije koja je izgubila u Estoniji 3:0. Oporavljao se gotovo godinu dana, a Juventus ga je u zimu 2018. godine poslao na posudbu u Schalke. Iako je bio odličan na pripremama, Pjaca se tamo nije naigrao te se uoči SP-a vratio u Torino.

REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS

Nevjerojatan peh

Bio je dio hrvatske reprezentacije u Rusiji, a uoči početka klupske sezone Juventus ga je opet poslao na posudbu, ovaj put u Fiorentinu. Tamo je stigla nova ozljeda, na treningu je ozlijedio ovaj put ligamente lijevog koljena. Dva puta su mu u kratkom vremenu pucali ligamenti oba koljena, bio je to zaista nevjerojatan peh za tog momka kojeg su upravo ozljede zaustavile na nogometnom putu prema zvijezdama.

U lipnju ove godine Marko se vratio s posudbe u Fiorentini, ali cijelo vrijeme provodio je u fazi oporavka. Ugovor s Juventusom veže ga do ljeta 2021. godine, a već po povratku iz Fiorentine špekuliralo se da će ove zime sigurno na još jednu posudbu. Eto, kako sada stvari stoje, Dinamo bi za njega, kad su posudbe u pitanju, trebao biti treća sreća! Posudbe iz Juvea u Schalke i Fiorentinu nisu bile uspješne, ova bi to zaista mogla postati. Pjaca bi se vratio doma, u ozračje koje najbolje poznaje, koje ga cijeni i poštuje, u klub koji će mu sigurno dati pravu priliku za veliki comeback. Rambo s Borovja, kako su ga zvali zbog izvanrednog tjelesnog izgleda, mogao bi na odlasku iz Juvea u Maksimir poručiti nešto kao Terminator, Arnold Schwarzenegger. I’ll be back!

Linker
18. travanj 2024 13:28