Dinamo slavlje
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
PUNI K'O BROD

IZ DINAMA OTKRILI PRIORITETNU INVESTICIJU ZA IDUĆU GODINU Modri postavili cijene za najpoželjnije igrače, evo tko bi mogao postati hrvatski rekorder

DINAMO Modri mirno čekaju prijelazni rok s jasno istaknutim cijenama za najpoželjnije igrače
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. prosinac 2018. 15:00

Dinamo je ovoga puta gospodar svoje sudbine i ne mora prodavati igrače u zimskom prijelaznom roku! U slengu kazano, Modri su puni k’o brod. Mogli bi napuniti lovom potpalublje tankera.

- Od natjecanja u Europskoj ligi prihodovali smo dosad 14 milijuna i 174.000 eura. Dosad smo naplatili 11 milijuna i 900.000 eura i to nam je vidno pomoglo u financijskom rezultatu, koji će biti izvanredan ove godine. Također, smanjili smo i plaće 15 posto - kazao je predsjednik Uprave Igor Kodžoman.

Zagreb, 181218.
Stadion u Maksimiru.
Redovna Skupstina GNK Dinamo.
Na fotografiji: Igor Kodzoman, Mirko Barisic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Najprije škola

Naravno, ta priča u kojoj novac curi u plavu blagajnu iz UEFA-ine blagajne nije sve; zapravo, mogli bismo kazati da je tek “sitnica”. U ljetnom prijelaznom roku Dinamo je prodao Filipa Benkovića za 15 milijuna eura, Bornu Sosu i Antu Ćorića za 8, Soudanija za 3, Hodžića za 2, Fiolića za 1,5 milijuna... Dakle, na temelju transfera u blagajnu se ukupno slilo 37,5 milijuna eura. Naravno, novac stiže u ratama, ali uredne su. Kad sve zbrojite, onda vidite da je Dinamo od ljeta dosad zaradio nešto manje od 52 milijuna eura!

Pa zato je i krenula ona priča o gradnji novog stadiona koji bi Dinamo sam financirao, naravno, uz određenu pomoć Grada. Međutim, prije početka gradnje stadiona, kreće još jedna nova investicija.

- Kad su investicijski planovi za sljedeću godinu u pitanju, onda je na prvom mjestu naša nogometna škola. Na proljeće ćemo rekonstruirati dva terena, bit će hibridni kao i glavni. Također, imat ćemo novu bazu podataka za svakog od naših 250 registriranih igrača - zaključio je Kodžoman.

Sasvim je razvidno zašto će prva investicija biti baš u nogometnu školu. Upravo im je ona tijekom svih ovih godina donijela mnogo radosti, iz nje je izašlo mnogo kvalitetnih nogometaša koji su klubu donijeli ogromni novac, a bili su i temelj Vatrenih, doprvaka svijeta. Sve to, zapravo, pišemo da bismo definitivno objasnili ono s početka teksta, priču po kojoj Modri ne trebaju prodavati igrače te mogu s najjačim sastavom krenuti u europsko proljeće nakon 49 godina. Upravo zbog toga trener Nenad Bjelica govori da mu ne treba nitko za proljeće, ako svi ostanu. A naznake su da bi moglo biti upravo tako.

Soccer Football - Europa League - Group Stage - Group D - GNK Dinamo Zagreb v Fenerbahce - Maksimir Stadium, Zagreb, Croatia - September 20, 2018  Dinamo Zagreb's Dani Olmo celebrates scoring their fourth goal             REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Gojak na meti

Naravno, u toj kompletnoj priči uvijek ima neki “ali”... O čemu se radi? Svi znamo, dosta se pisalo o tome, da je sjajni mladi Španjolac Dani Olmo na meti mnogih velikih europskih klubova. Dinamo je za njega izvjesio cijenu od 25 milijuna eura. Može tražiti toliko jer kao što vidimo, ima dosta financijskog prostora na temelju kojeg može diktirati cijenu. Kad ne trebaš prodavati igrače, onda ti vodiš igru. Nećete? Ne morate... To je mantra Maksimirske 128. E, sad dolazi taj “ali”. Ako se netko odvaži za Olma platiti tu cijenu, onda budite sigurni da će Olmo biti prodan! Mogu se tu, naravno, voditi neki pregovori, eventualno se sniziti cijena ozbiljnom kupcu za milijun ili dva, ali to je otprilike to.

Soccer Football - Europa League - Group Stage - Group D - Fenerbahce v GNK Dinamo Zagreb - Sukru Saracoglu Stadium, Istanbul, Turkey - November 29, 2018  Dinamo Zagreb's Amer Gojak in action with Fenerbahce's Eljif Elmas      REUTERS/Osman Orsal
REUTERS/Osman Orsal

Jučer smo saznali da ima velikog zanimanja i za Amera Gojaka, bosanskohercegovačkog reprezentativca za kojeg se može kazati da je nogometaš koji je najviše napredovao na svijetu. Možda malo karikiramo, ali taj je momak zaista u jako kratkom vremenu napravio korak od sedam milja, postao je jedan od krucijalnih igrača. Koliko smo uspjeli saznati, ni njega zagrebački klub ne bi prodao za manje od 15 milijuna eura.

Livaković za šest

Kad je u pitanju Arijan Ademi, za njega je već odbijena ponuda Lillea od 6 milijuna eura. On je prije nekog vremena dobio primamljivu ponudu od Slavena Bilića, saudijski Al Ittihad nudio mu je 7,5 milijuna eura za ugovor na tri godine, dok je ponuda modrom klubu bila ipak slabija, iznosila je 3 milijuna eura. S obzirom na sve što je dao za klub, Dinamo bi ga vjerojatno pustio, ali trenutačno je ta priča zastala. Ni Ademi nije načisto bi li volio karijeru nastaviti u Saudijskoj Arabiji. Nekako je za očekivati da će ostati te onda tražiti ljetni transfer.

Zagreb, 081118.
Stadion Maksimir. 
Utakmica 4. kola Europske lige, 
GNK Dinamo Zagreb - FC Spartak Trnava.
Na fotografiji: Dominik Livakovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Veliko zanimanje postoji i za reprezentativnog vratara Dominika Livakovića. Njega, po našim informacijama, Dinamo ne želi transferirati ispod 6 milijuna eura. Ali i s takvim transferom postao bi najbolje plaćeni hrvatski vratar kad se radi o odšteti. Recimo, prvi vratar Vatrenih Lovre Kalinić prodan je za 3,1 milijun eura, a Karlo Letica za 3 milijuna... Konzultirali smo Transfermarkt, po tom je izvoru daleko najcjenjeniji hrvatski vratar Kalinić, njegova cijena iznosi 7 milijuna eura. Kad si prvi vratar doprvaka svijeta, onda je to sasvim logično, a Lovre je u najboljim vratarskim godinama. Letica po Transfermarktu vrijedi upravo onoliko za koliko je prodan, dakle 3 milijuna eura. Livaković tu stoji najslabije, Transfermarkt ga cijeni na 1,75 milijuna eura. Međutim Dinamo to ne zanima, oni su svoju cijenu izvjesili.

Linker
19. travanj 2024 21:03