Snimio: Miro Gabela/HNK Hajduk
SLUŽBENA POTVRDA

IZ DUBOKE ANONIMNOSTI TREĆELIGAŠKOG IGRAČA DO DEVETKE HAJDUKA Upoznajte novo pojačanje splitskih 'Bijelih' kojem je bilo dovoljno tek 6 utakmica...

TRANSFER Mladi Nigerijac za manje od tri mjeseca boravka u Hrvatskoj iz opuzenskog Neretvanca stigao u Split
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. svibanj 2019. 10:09

Nigerijski napadač, 19-godišnji Stephane Chinedu potpisao je trogodišnji ugovor s Hajdukom. Bila bi to uobičajena vijest da visoki napadač (188 cm) nije za manje od tri mjeseca boravka u Hrvatskoj, igrajući za trećeligaša, Neretvanca iz Opuzena, došao do Hajduka. Šest utakmica i sedam golova u konkurenciji Treće HNL Jug bili su dovoljna preporuka da Hajduk što prije uzme mladog Nigerijca koji očito puno obećava čim su Bijeli tako brzo reagirali. Zanimljiv je stoga i proces kojim je Chinedu stigao do Poljuda.

Zajedno sa zadnjim veznim, sunarodnjakom Ucheom, sletio je u Opuzen krajem veljače, a Hajduk je preko svoje skautske službe brzo upozoren na nigerijski tandem i obojica su se našli pod povećalom u svojim nastupima za Neretvanac tijekom ožujka. Potom je nakon mjesec dana organizirana prijateljska utakmica Neretvanca na splitskom travnjaku gdje su Opuzenci zaigrali protiv juniora Bijelih.

Strašan iskorak

Jasno, s izričitim ciljem da se vidi nigerijski napadač i njegov sunarodnjak Uche. Sljedeći korak bio je sedmodnevni trening na Poljudu, a zatim je, nakon što je Chinedu zadovoljio struku Bijelih, vraćen nakratko u Neretvanac da bi početkom svibnja definitivno preselio u Hajduk počevši trenirati s drugom momčadi.

Stephen Chinedu i sluzbeno je novi igrac Hajduka
Snimio: Miro Gabela/HNK Hajduk
Snimio: Miro Gabela/HNK Hajduk

Od jučer je nigerijski napadač i službeno igrač Hajduka, a na tlo Hrvatske stupio je krajem veljače. Kakav je iskorak u karijeri napravio prvi Nigerijac u Hajduku!

Zanimljivo je i kako je Chinedu uopće došao do Hrvatske. Ove zime pronađen je posredstvom splitske agencije Zeleni centar sport i zajedno s Ucheom iz nigerijskog kluba FC Abuja “parkiran” u Neretvanac. Uche je zadnji vezni koji je ostao u Neretvancu, a Chinedu je iz duboke anonimnosti trećeligaškog igrača u kratko vrijeme “izronio” do nogometaša pod ugovorom s Hajdukom. Mladi Nigerijac klasična je devetka, čista špica koji će sezonu započeti prema procjeni Oreščanina. Bude li trebao prvoj ekipi, radit će sa Oreščaninom, u protivnom Nigerijca će na trening dobiti Despotović. Za sada je već vijest da je dobio profi-ugovor na Poljudu, a dalje se mora dokazivati, potvrditi da je igrač potencijala kakvim ga je vidjela struka Hajduka ovog proljeća.

Tandem iz Liberije

Koliko je Afrikanaca zaigralo u Hajduku? Puno i sve ćemo ih redom pobrojiti. Tim više što su Afrikanci u bijelom dresu ostavili dubok, nadasve pozitivan trag. Pritom se i zarađivalo na njihovim izlaznim transferima, što je inače rijetkost sa strancima u Hajduku.

Dolasci igrača iz Afrike počeli su s dvojcem Mass Sarr - Topkah, tandemom iz Liberije koji je 1995. posredstvom menadžera Ante Radića stigao u Hajduk. Topkah je bio vratar s malim brojem nastupa, ali napadač Mass Sarr brzo je golovima osvojio simpatije navijača. Debitirao je u Ateni, u kvalifikacijama Lige prvaka protiv Panathinaikosa, a ukupno je odigrao 92 utakmice postigavši 38 golova u dresu Hajduka. Zabijao je Mass Sarr baš kao i njegovi nasljednici iz Afrike koji su također tresli suparničke mreže. Jer nakon Mass Sarra za Hajduk je od veljače 2013. zabijao i Jean Evrard Kouassi, mladi talent iz Obale Bjelokosti koji je s 18 i pol godina preko probe došao do ugovora s Hajdukom. Kouassi je Afrikanac s najvećim brojem nastupa u Hajduku, 107 utakmica i 30 golova. Nakon Kouassija pojavio se Ohandza, Kamerunac kojeg su u Dinamu osporavali zbog ozljeda, pa je sličnu kalvariju zdravstvenih problema prošao i u Hajduku, međutim kada se oporavio i zasjao punim sjajem, transferiran je u Kinu prije 15 mjeseci.

Hamza jedini ostao

Godinu dana poslije Ohandze došao je još jedan afrički golgeter, Said Ahmed Said, Ganac s talijanskom putovnicom koji se na Poljudu zadržao dvije i pol sezone. Do siječnja 2019. kada je prešao u portugalski Rio Ave.

Hamza Barry trenutačno je jedini Afrikanac na Poljudu, veznjak iz Gambije ujedno se najduže zadržao u Hajduku od svih Afrikanaca. Hamza igra već treću sezonu, sljedeće ljeto ističe mu ugovor i moguće je da mu je ovo zadnja sezona na Poljudu. Do sada ima 101 nastup uz devet pogodaka. Uz sve nabrojene pridodaje se i lijevi bek Arkorfur s jednom utakmicom u Hajduku.

Hajduk je na dolasku Afrikanaca i zaradio, jer od Kouassija je Bijelima ostalo 1,4 milijuna eura, od Ohandze 1 milijun, a 300.000 eura je odšteta dobivena za Saida prilikom prelaska u Rio Ave. Afrikanci su jedni od rijetkih stranaca koji su se Bijelima dobro isplatili u angažmanima s obzirom na to da igrači iz inozemstva (ne računajući Ibričića iz BiH Bi u tu kategoriju) nisu Bijelima donosili osjetniju zaradu. Profit će Hajduk svakako izvući i na transferu Hamze, jasno relizira li se transfer ovog ljeta, ali Gambijac je do sada bio jedini Afrikanac za kojeg je plaćena odšteta i to u iznosu od 250.000 eura. U međuvremenu je bilo ponuda, ali ostao je Hamza u Hajduku postavši stožerni igrač sredine terena u Oreščaninovoj koncepciji. Međutim, ovog ljeta ugovor se produžuje ili se ide u prodaju Hamze.

Stephane Chinedu

⊲ 19 godina ima ovaj napadač

⊲ 188 cm visok je Nigerijac

⊲ dosad je igrao za Neretvanac

⊲ sedam golova dao je u Trećoj HNL

⊲ potpisao je trogodišnji ugovor

Afrikanci u Hajduku

Liberija - Mass Sarr, Topkah

Gambija - Hamza

Gana - Said, Arkorfur

Kamerun - Ohandza

Obala Bjelokosti - Kouassi

Linker
24. travanj 2024 22:17