Gabriele Maltinti/Getty Images
RASTANAK NA VIDIKU

JE LI PJACI UOPĆE U INTERESU OSTATI U FIRENCI? Teško je od igrača koji živi od driblinga i okomitog pohoda na gol tražiti da formu uhvati na taj način

MARKO PJACA Gazzetta piše da Fiorentina razmišlja o tome da hrvatskog napadača već ove zime vrati u Torino
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 19. prosinac 2018. 16:08

Talijanska je Gazzetta u jučerašnjem izdanju nekoliko rečenica posvetila problemima Fiorentinina krilnog napadača Marka Pjace (23). Naime, Gazzettin novinar ima informaciju da čelnici kluba iz Firenze žele razgovarati s Juventusom o tome da Pjacina posudba završi već ove zime. Fiorentina bi tako uštedjela milijun eura jer je za Pjacinu posudbu Juventusu do kraja sezone trebala platiti ukupno dva milijuna...

Mogući brzi rastanak Fiorentine i Pjace tema je koja se u Italiji provlačila već nekoliko puta, premda sam pogled na Pjacin status u momčadi ne otkriva značajnije probleme: Hrvatski je napadač igrao u gotovo svim utakmicama od početka sezone, iako je u samo osam od njih nastupio u udarnoj postavi. Međutim, dva statistička detalja dovode do određenih nedoumica. Pjaca je u tih ukupno 13 nastupa zabio samo jedan pogodak uz jednu asistenciju. I sve to još u utakmici 5. kola protiv SPAL-a, a otada su prošla gotovo tri mjeseca. Također, Pjaci sigurno nije ugodna spoznaja da u tih 13 utakmica nikada nije odigrao više od 80 minuta, a i ukupno je odigrao ipak previše skromnih 578 minuta.

¸

Stoga sve češće glasine o mogućem Pjacinu odlasku iz Firenze nikako nisu bez uporišta, a čak bi se moglo raspravljati o tome tko bi više trebao inzistirati na prekidu suradnje, Fiorentina ili Marko Pjaca, koji se i godinu i pol dana nakon teške ozljede koja ga je zadesila u Tallinnu još uvijek ni izbliza nije vratio na nekadašnju razinu igre.

Mora razmisliti

Nakon što je u prošloj sezoni odigrao tek 710 minuta, Pjacin prioritet bio je pronalazak kluba u kojem će dobiti kontinuitet i u kojem će imati čvrstu podršku trenera iza sebe. Ljetos se Fiorentina činila kao odličan odabir jer Ljubičasti imaju vrlo mladu momčad koja nije pod imperativom lova na trofeje. I trener Stefano Pioli jako je inzistirao na Pjacinu dolasku, uvjeren da će se Marko brzo uklopiti i vratiti na razinu prije ozljede. Nažalost, sezona se nije razvila u očekivanom smjeru ni za Pjacu ni za Fiorentinu. Pjaca jest, doduše, dobivao prilike, ali teško je od igrača koji najviše živi od driblinga i okomitog pohoda na suparnički gol tražiti da formu uhvati kroz 15 ili 20 minuta koje dobije pri kraju utakmice, ili pod presingom da baš tu utakmicu mora pokazati klasu ili će u sljedećoj završiti na klupi.

U takvim su se okolnostima teško vraćali i puno iskusniji igrači od Marka Pjace, tako da i ljudi koji brinu o njegovoj karijeri trebaju dobro razmisliti je li ostanak u Fiorentini najbolja odluka za njegov povratak u punom nogometnom smislu. Ono što Pjaci najviše treba jest kontinuirana minutaža u momčadi u kojoj će dobiti pravo na i pokoju lošiju utakmicu jer takvih mora biti dok god ne uhvati punu formu i potpuno iz glave ne izbaci strah od moguće nove ozljede.Je li Fiorentina baš taj klub?

Naletilić će znati

U ovih nekoliko mjeseci nije bila. S druge strane trener Pioli nema vrhunsko rješenje na poziciji lijevog krila i Pjaca bi mu u punoj formi sjajno došao. U konačnici, siječanj je blizu, Pjacin menadžer Marko Naletilić ima neupitan autoritet u Italiji i ne treba sumnjati da će uslijediti kvalitetni razgovori s Fiorentinom, a onda, ako zatreba, i s Juventusom. No do siječnja su na rasporedu još dva kola, a znamo kakav je nogomet - samo jedan pogodak i ili jedan pravi potez u trenutku znaju promijeniti kompletnu sliku na terenu ili nečiji status u svlačionici...

578 minuta odigrao je ukupno Marko Pjaca u ovoj sezoni za Fiorentinu

13 utakmica odigrao je u 16 kola, a osam je puta bio starter i nikada nije odigrao svih 90 minuta

1 pogodak i jedna asistencija Pjacin su učinak u dresu Fiorentine

15 milijuna eura Pjacina je vrijednost na Transfermarktu, a najveća mu je bila od lipnja 2016. do lipnja 2017. (18 mil.)

Linker
26. travanj 2024 02:49