Damir Krajac / CROPIX
VELIKI KORAK U KARIJERI

JEDAN OD KLJUČNIH IGRAČA DINAMA DOGOVORIO TRANSFER U SAMO DVA SATA 'S dečkima se nisam ni pozdravio, ali želim im sve najbolje...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. srpanj 2019. 12:16

Ivan Šunjić potpisao je ugovor s Birmingham Cityjem na pet godina! Sad već bivši igrač Dinama javio nam se odmah nakon potpisivanja ugovora s klubom iz Championshipa.

- Sve je gotovo. Cijeli dan sam bio na liječničkom pregledu. Inače, prekjučer navečer je bio otkazan let iz Frankfurta zbog nevremena, pa sam morao prespavati, a onda sam izjutra u 7.30 poletio za Birmingham. S aerodroma sam odmah krenuo u bolnicu na liječnički pregled, pa nakon toga u klub. Dan je stvarno bio dug. Ali na kraju je sve riješeno - prvo nam je kazao Šunjić.

Photos by Rajko Smiljanic

Veli da mu je što se tiče vremena prava ludnica, ali da će se vratiti u Zagreb, pa onda opet brzo u Birmingham.

- Baš je ludilo... Sutra se vraćam u Zagreb, a onda opet odmah letim u Birmingham kako bih se priključio momčadi. Moram u Zagrebu obaviti neke stvari. Sve se dogodilo jako brzo, tako da imam još doma neobavljenih stvari. Danas moj novi klub ima generalku protiv Brightona, bit ću na toj utakmici, a nakon nje letim odmah u domovinu. Već sljedeći vikend počinje prvenstvo.

Cijela priča u dva sata

Šunjić je prošao pripreme s Dinamom, tako da neće biti nikakvih problema, posve je spreman za početak prvenstva.

- Naravno da će mi trebati neko razdoblje za prilagodbu, ali spreman sam...

U Dinamu su nam kazali da je ponuda stigla naglo, da je bila brza, da ste željeli otići kad ste je vidjeli?

- Da, tako je bilo. Izravno sam bio u kontaktu s predsjednikom Birminghama, izmjenjivali smo poruke, telefonske razgovore. Tako da se sve zaista brzo dogodilo. Zapravo, nakon poslijepodnevnog treninga Dinama. Cijela ova priča zapravo se zbivala u dva sata. Istina, prije toga sam razgovarao s ljudima iz Birminghama, ali bili su to neslužbeni razgovori, nije bilo ništa konkretno niti spektakularno. Ali nakon tog poslijepodnevnog treninga s Dinamom, sve je bilo riješeno. Dogovorili su se svi financijski uvjeti, Dinamo je bio zadovoljan, ja sam bio zadovoljan, svi smo bili zadovoljni. Meni je uvijek bio san igrati na Otoku, to je najviša razina, stadioni su puni, atmosfera na utakmicama je fenomenalna. Znam da ćete me to pitati, ali ne, nije bitno što je to druga liga. Svi znamo što je Championship u Engleskoj.

Photos by Rajko Smiljanic

Dobro ste to detektirali, ali moramo vas pitati... Ipak smo mislili da ćete s obzirom na vašu kvalitetu izabrati neki prvoligaški europski klub?

- Championship je jači od nekih liga Petice! To je moje mišljenje. Možda nije tako atraktivno, ali je sigurno liga iznimno jaka. Svi znamo koliko su Englezi ludi za nogometom. Zapravo, kad već pričamo o tome, moram vam kazati da su me sve te stvari privukle, a najvažnije jest da smo svi pronašli zajednički jezik. Bio sam zadovoljan svojim uvjetima, a ovu priču čini zanimljivom činjenica da se sve dogodilo praktički preko noći.

Dobro, jeste li posve spremni za novi izazov u karijeri? Ipak se radi o velikoj promjeni? Iz HNL-a odmah, kako kažete “preko noći” odlazite na potpuno drukčiju scenu? Hoćete li imati adekvatnu minutažu, hoćete li igrati u udarnoj postavi?

- Vidite, kad sam dolazio iz Lokomotive u Dinamo, mnogi su postavljali pitanje hoću li igrati? A ja sam se izborio za igru. Mislim da sam iza sebe ostavio odličnu sezonu. Sad sam u Birmingham stigao s istom voljom i istom željom. Još i većom. Želim se dokazati svima, a najviše se želim dokazati samome sebi. To je najbitnije, želim sam sebi pokazati da mogu igrati na najvišoj razini u Engleskoj. Vjerujem u sebe, imam ogromno samopouzdanje. Uvjeren sam da ću uspjeti. Naravno, to mi je sasvim jasno. Kao i svakom igraču bit će mi potreban proces prilagodbe, na državu, jezik, na stil nogometa, na suigrače... Međutim, sad o tome ne razmišljam, zadovoljan sam jako ovim iskorakom u karijeri. Dobro, kad već govorim o jeziku, neće biti jezične barijere, govorim engleski jezik. Isto tako, priviknut ću se i na sve ostalo. Dobro se poznajem...

Photos by Rajko Smiljanic

Obitelj je također zadovoljna?

- Da, svi su zadovoljni... Ne samo zadovoljni, nego su i ponosni. To je najbitnije. Njima svima je najbitnije da sam ja zadovoljan, to je njihova sreća.

Nekako svi mi mislimo da ćete nedostajati Dinamu?

- Ha, dobro... Hvala što tako mislite. Ali Dinamo ima zaista širok kadar, a još će se i pojačavati. Dečkima želim svu sreću, nisam se s njima ni pozdravio, jer se sve odigralo tako brzo. Ali sad se nakon utakmice s Brightonom vraćam u Maksimir kako bih se sa svima pozdravio. Sve najbolje im želim, ja sam dinamovac...

Zagreb, 200918.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 1. kola Europske lige, skupina D,
GNK Dinamo - Fenerbahce S.K. 
Na fotografiji: Ivan Sunjic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Cilj je Premiership

Do sada ste bili mladi reprezentativac, tko zna što bi se moglo sada dogoditi?

- Vidjet ćemo... Imam svoj cilj. On je ovakav. Kroz, recimo, sezonu-dvije želio bih doći do Premiershipa. Ili s Birmingham Cityjem ili... Vidjet ćemo. Vrlo sam ambiciozan, vjerujem u sebe. Ovo je zaista veliki korak naprijed u mojoj karijeri, sretan sam. Ovim putem želio bih zahvaliti Dinamu što mi je omogućio ovaj transfer, što smo se svi uspjeli dogovoriti. Dinamo je moj klub, tu sam odigrao fantastičnu sezonu. Također, to posebno istaknite, zahvaljujem treneru Bjelici, pod njegovim vodstvom sam napravio taj iskorak koji sam očekivao od sebe. Ne mogu riječima opisati koliko sam zahvalan Dinamu i svom ljudima iz kluba. Dali su mi životnu priliku da se okušam u engleskom nogometu, sve je to zahvaljujući Dinamu - zaključio je Ivan Šunjić svoje prvo javljanje iz Engleske.

Za stambeno pitanje kaže da će riješiti u hodu kad se vrati iz Zagreba...

Linker
21. travanj 2024 15:32