Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

SVE JE VEĆ DOGOVORENO

KAKAV RASPORED! VEČERA S JEDNOM OD NAJVEĆIH VELIKANA U POVIJESTI NOGOMETA, PA SELIDBA NA MAKSIMIR 'Dinamo me zvao mjesecima'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 13.06.2019. u 14:08

 • DINAMO Jerko Leko za klub s Kajzerice odrađuje još jednu zadaću u Brazilu pa će potom na klupu modrih juniora

  Sve je ipak bilo neočekivano, pa zato Jerka Leke i nije bio na onoj inauguracijskoj press-konferenciji Zorana Mamića i njegovih novih suradnika u sportskom sektoru. Tek koju minutu ranije Leko je i službeno postao novi trener Dinamovih juniora. Pa je, eto, s nekoliko dana ‘zakašnjenja’ dobio priliku da se predstavi.

  Iako je sad opet Dinamov, još uvijek je obvezama vezan za  Lokomotivu.

  - Igram za veterane Lokomotive, dva kola prije kraja zaostajemo bod za Sigetom. Pokušat ćemo ih stići i obraniti naslov. Ali zato ću ja treću godinu zaredom biti najbolji strijelac lige, zabio sam pet golova više od Mate Dragićevića, mislim da me ne može stići, ha-ha - priča Leko.

   

  Ispunjeno obećanje

  A potom je produljio u Brazil, gdje je i sad, na zadnji zadatak za klub s Kajzerice.

  Zagreb, 291117.
Simulacija zdrijeba za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018 u redakciji Sportskih novosti. Na fotografiji: Jerko Leko.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
  Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

    

  - Bez obzira što sam postao trener Dinamovih juniora, htio sam odraditi ono što sam obećao ljudima u Lokomotivi. Sedam dana u Brazilu, radi se o zajedničkom projektu s Fluminenseom, možda na Kajzericu dođu neki igrači u omladinsku školu, možda i za prvu momčad! Direktor omladinske škole Jurica Čabraja i ja gledali smo veliki derbi Flamengo - Fluminense, pa onda večera s legendarnim Zicom. Društvo nam pravi i moj veliki prijatelj i bivši suigrač Maris Verpakovskis, koji je glavni čovjek latvijskog kluba RFS-a, njemu će također to putovanje pomoći. Tako da, kao što vidite, odlučio sam do kraja završiti sve preuzete obveze u Lokomotivi, jer vrlo sam zahvalan Božidaru Šikiću, Jurici Čabraji i svima ostalima, što su mi dali priliku i što su vjerovali u mene na početku trenerske karijere.

  Ne samo da su mu dali priliku, već je Leko u Lokomotivi bio projekt kluba, programiran da jednog dana preuzme prvu momčad. Zato i jest ovaj odlazak u Dinamo izgledao malo iznenađujući.

  - Prvo moram reći da sam se u Lokomotivi osjećao odlično, doista sam taj klub prihvatio kao svoj, kao da sam u njemu od prvog dana. I sve svoje mlade igrače učio sam da budu Lokosi, da se poistovjećuju s klubom, da taj grb na prsima bude dio njih. Istina je, naši planovi u Lokomotivi bili su dugoročni, a Dinamo me, da budem iskren, zvao već prije nekoliko mjeseci, a ne samo sad. Tada sam rekao da ću pričekati da završi sezona, bili smo u finalu Kupa, nisam htio ništa naprečac. Da, Dinamo je velik klub, izazovi su veliki, ali meni je u Lokomotivi bilo odlično i ništa mi nije nedostajalo. Rekao sam da ću otići ako na to pristanu Lokomotiva i Božidar Šikić. Dogovor je pao proteklih dana, s time da smo si na Kajzerici dali ruke i dogovorili se da ću se jednog dana vratiti ako me Lokomotiva zatreba. Odlazim prepun lijepih uspomena i, vjerujem, dobro odrađenog posla. Završili smo ove sezone drugi, iza Dinamovih juniora, bili opet u finalu Kupa, a ono što je najvažnije sedam ili osam igrača iz juniora ići će na pripreme s prvom momčadi.

  Ne samo da ga je zvao Dinamo, Leko je bio u kombinacijama da preuzme jednu od mlađih reprezentativnih kategorija, pričalo se čak i da će raditi u U-19 reprezentaciji koju je u ruke dobio Joe Šimunić.

  - Bilo je nekih razgovora, ali ja sam u startu odbio bilo kakvu reprezentaciju, jer se vidim u klupskom nogometu, to mi u ovom trenutku najviše odgovara.

  Nešto je još želio istaknuti pa najavio da će mu to biti stil i u Dinamu.

  - Trener sam koji želi gajiti zdrave odnose s igračima, običaj mi je da igrače izvedem na večeru, da ih počastim i zahvalim na zajedničkim trenucima. I sad mi dečki u zajedničkoj grupi šalju poruke, žale što odlazim, žele sreću... To je ta pripadnost koju želim odgojiti i gajiti, to zajedništvo, to ću isto nastaviti i u Dinamu. S time da je u Dinamu to možda i lakše, jer Dinamo ima tu tradiciju klupske pripadnosti koju Lokomotiva nije imala. Također, cilj mi je stvarati ne samo igrače, nego i ljude, normalne i odgovorne, jer, budimo realni, neće svi oni moći živjeti od nogometa i ja im to uvijek kažem. Ali je bitno da ih nogomet nauči nekim drugim životnim stvarima.

   

  Idila s Jovićevićem

  Ali su i izazovi u Maksimiru puno veći, pritisak rezultata i stvaranja igrača, a juniori k tome između prve i druge momčadi, puno je kompliciranije nego na Kajzerici.

  - Dobro, što se pritiska tiče, ja sam uglavnom taj koji sam sebi stvaram najveći pritisak. Još kao igrač želio sam pobijediti u svakoj utakmici i davao sve od sebe, to se nije promijenilo. Tako će biti i u Dinamu, želimo pobjeđivati. Ne sumnjam da ću dobro surađivati s kolegama trenerima, pogotovo s Igorom Jovićevićem, koji je trener Dinama II i s kojim se najčešće preklapaju neki igrači. Ali, poznajemo se, i privatno, ne sumnjam u idealnu suradnju, bez problema - zaključio je Leko.

  Iz drugih medija