Emilio Andreoli/Getty Images
ZOV KAZALIŠTA SNOVA

KAKO BI SE 'SUPER MARIO' UKLOPIO U MOMČAD MANCHESTER UNITEDA? Mandžukić iz Bayerna savršeno bi se uklopio u stil igre kakvog traži Solskjaer

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 06. kolovoz 2019. 14:50

Sir Alex Ferguson je u svojoj autobiografiji iz 2013. godine priznao kako je teško pronalazio zajednički jezik s argentinskim igračima.

“Moram priznati kako mi je rad s Argentincima bio jako težak. Kod njih postoji taj izraženi patriotizam, uvijek su ‘ogrnuti’ svojom zastavom. Međutim, nisam imao problema s tim, ali oni argentinski igrači koje sam vodio nisu se baš trudili naučiti jezik. Recimo, Sebastian Veron je znao reći tek mister”, stoji u Fergusonovoj knjizi, a iako je legendarni trener istaknuo samo ime argentinskog veznjaka, niti potpisi Gabriela Heinzea i Carlosa Téveza nisu bili pun pogodak. Fergiejeve argumente može poduprijeti i Louis van Gaal, Marcos Rojo i Ángel Di María nisu se proslavili na Old Traffordu za vrijeme Nizozemčevog stolovanja.

- Di Maria je imao problem s engleskom nogometnom kulturom i klimom - priznao je u jednom intervjuu Van Gaal.

Ole Gunnar Solskjaer bi radije slijedio Fergusonov nego Van Gaalov put, ali je i on naletio na svoju porciju Argentinaca. Paulo Dybala ocijenjen je prvom ofenzivnom opcijom ovog ljeta. Juventus i United su bili blizu dogovora, a onda su s Otoka presjekli sve telefonske linije iziritirani nevjerojatno visokim apetitom igrača i njegova menadžer Jorgea Antuna, te je transfer propao.

Soccer Football - Premier League - Manchester United v Cardiff City - Old Trafford, Manchester, Britain - May 12, 2019  Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer reacts during the match      REUTERS/Andrew Yates  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/Andrew Yates

Neovisno o prekidu pregovora s Dybalom, Solskjaer bi i dalje rado vidio u svojoj svlačionici Marija Mandžukića, budući da se Romeluu Lukakuu više ne da trčkarati po travnjaku Old Trafforda.

Međutim, puno se tu još začkoljica mora otkočiti kako bi Mario stavio svoj potpis na, kako Englezi pišu - trogodišnji ugovor s godišnjim primanjima od 6,5 milijuna eura. Osim spomenutog nezadovoljnika Lukakua, tu je i Paul Pogba, koji navodno dijeli napadačev “state of mind”. Belgijac se nada transferu u Juventus, iako mu ne bi bilo mrsko niti zaigrati u Interu, dok je Pogba velika Zidaneova želja, ali je on trenutno bliži ostanku.

Dvojcu je skupna cijena oko 200 milijuna eura i njihovi statusi bi uskoro trebali biti riješeni. Izvršni direktor Ed Woodward za Marija, pak, ne bi trebao duboko posegnuti u klupsku blagajnu (Transfermarkt ga procjenjuje na 18 milijuna eura), ali bi Hrvatu morao dati ozbiljnija godišnja primanja, vjerojatno iznad šest milijuna eura. Ako dođe do njega, Marijev transfer bio bi i iznimka u trenutnoj klupskoj filozofiji. Uprava kluba je javno poručila kako im je želja odmaknuti se od kratkoročnih rješenja koja su zaživjela u eri Joséa Mourinha. Aaron Wan-Bissaka, Daniel James, Harry Maguire, pa i nesretni Dybala, svi su redom mlađi od 27 godina, stoga bi Marijevih 33 ipak malo stršalo.

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 12: Paul Pogba of Manchester United looks dejected following his side's defeat during the Premier League match between Manchester United and Cardiff City at Old Trafford on May 12, 2019 in Manchester, United Kingdom. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images
Pogled prema Madridu? Paul Pogba

Igrački, međutim, Mario bi se lako mogao priviknuti na stil igre kakav preferira Solskjaer. Samo bi trebao otići do arhive i obrisati ono malo prašine što se skupilo na snimkama vlastitih igara iz Bayerna. Jer, norveški trener od Uniteda želi momčad koja visoko pritišće, ne bježi od prepuštanja posjeda i brzih kontranapada, osobito preko krila. Mandžukićeve kvalitete se znaju, a njegova pokretljivost bi donijela više fluidnosti u vrhu napada od Lukakua.

GENOA, ITALY - MARCH 17: Mario Mandzukic of Juventus looks on during the Serie A match between Genoa CFC and Juventus at Stadio Luigi Ferraris on March 17, 2019 in Genoa, Italy. (Photo by Paolo Rattini/Getty Images)
Paolo Rattini/Getty Images

U predsezoni su “crveni vragovi” ostali neporaženi, padali su Inter, Tottenham, Kristiansund, i Milan nakon penala. Osim u potonjoj utakmici, United je na terenu stajao u 4-2-3-1 formaciji, u kojoj bi centralno mjesto napada zauzimali ili Martial ili Rashford. Solskjaer je dvojac upario tek u ogledu s milanskim klubom. No i Martial i Rashford su igrači koji više vole ordinirati po krilnim pozicijama, pa ako se Solskjaer odluči na tu varijantu, Mandžukić bi imao sličnu “poslugu” kao u Bayernu, kada su ga asistencijama hranili Robben i Ribery. Jasno, radi se o drugačijim tipovima igrača, ali i Martial i osobito Rashford prikazali su sjajnu formu u pripremnim utakmicama. Solskjaera može obradovati i učinak igrača iz akademije, svidjeli su se McTominay, Greenwood i Garner.

Solidne igre je prikazao i 50 milijuna eura plaćeni desni bek Wan-Bissaka, a obranu je pojačao najskuplji stoper u povijesti, Maguire. Vezu bi trebali držati Matić i McTominay, a ako ne ode, Pogba bi trebao biti glavni fantazist kluba. Konačno, preseli li na Otok, Mandžukić bi osim dobrog ugovora uživao i u blagodatima ozbiljne minutaže na Old Traffordu...

Linker
23. travanj 2024 17:57