REUTERS
PRED OPROŠTAJ DOBIO OVACIJE

KAKO JE DOŠLO DO NAJBOGATIJEG MANDŽUKIĆEVOG TRANSFERA Dolazak u jedan od najvećih klubova već se činio gotovom stvari, a onda je proigrao mladi lav...

Mandžukić je u nedjelju bez velikih problema prošao liječnički test u Dohi, nakon čega je pristupio formalizaciji posljednjih detalja ugovora u Kataru
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 23. prosinac 2019. 10:10

Mario Mandžukić u nedjelju je prošao liječnički pregled u Dohi, nakon čega je pristupio formaliziranju posljednjih detalja ugovora s Al-Duhailom. Torinski Tuttosport piše da će 33-godišnjak s katarskim klubom potpisati ugovor do ljeta 2021. godine i da će Juventus iz ovog transfera izaći bogatiji za odštetu od pet milijuna eura.

Kada se u ranim podnevnim satima u nedjelju portalima raširio video Mandžukićeva boravka na hotelskoj recepciji u društvu izvjesnog šeika u tradicionalnoj arapskoj odori, prva asocijacija bila je da hrvatski napadač kao “stalker” iz prikrajka prati Juventus. Talijanski je prvak, naime, utakmicu talijanskog Superkupa jučer igrao u Saudijskoj Arabiji. Klubovi iz Serije A pronašli su zanimljiv način da u pustinji monetiziraju jedan atraktivan meč bez velikog natjecateljskog značaja. Ali dok su se Juventus i Lazio pripremali za okršaj u Riyadhu, Mandžukić se zagrijavao za derbi u petstotinjak kilometara udaljenoj Dohi. Umjesto voleja i skoka, uvježbavao je potpis za najvrjedniji ugovor svoje karijere. Mediji nagađaju o godišnjoj plaći teškoj između 7 i 8 milijuna eura.

Corriere dello Sport screenshot

Otkako je početkom sezone kao tehnološki višak izletio iz planova Maurizija Sarrija, drugi najbolji strijelac u povijesti nacionalne momčadi (33 gola u 89 nastupa) više puta je “obišao planet” u potrazi za novim angažmanom. Ne prvi put u karijeri, našao se na pragu transfera u Kinu, spekuliralo se o produženju igračkih dana u nekom od klubova MLS-a, podgrijavana je stara ljubav s Borussijom iz Dortmunda, ali najčešće se Mandžukića selilo na Old Trafford i taj je transfer više puta u otočkim tabloidima bio predstavljen kao praktički “skuhana” stvar. Međutim, dok je letio kroz zonu nemirnog leta, menadžer “crvenih vragova” Ole Gunnar Solskjaer okrenuo se mladim lavovima: Rashford je proigrao, u formu se počeo vraćati Martial, a kad je u međuvremenu zabljesnuo tinejdžer Greenwood, klub je naglo počeo gubiti volju za poslom s iskusnim strijelcem koji se od ozbiljnog nogometa odmarao posljednjih četiri ili pet mjeseci.

Tako se u fokus još jednom vratio Katar, prema kojem su Mandžukića prvi put selili krajem rujna. I tada se žongliralo s Al-Duhailom kao kandidatom, u optjecaju se našla i Al-Gharrafa, ali se konstrukcija službeno urušila onog trenutka kad je treći i očito najozbiljniji kandidat, Al-Rayyan, objavom na društvenim mrežama otkrio da se povlači iz pregovora s Mandžukićem. Prema jednom objašnjenju, igrač se predomislio razočaran skromnom infrastrukturom klupskog kampa, dok u drugoj interpretaciji Al-Rayyan nije pristao na zahtjev da pokriva sve nogometaševe troškove tijekom boravka u Dohi.

Ljubav s Kataranima ponovno se rasplamsala u predbožićno vrijeme, nekoliko dana nakon objave vijesti da je pored Sarrija sada i “stara dama” počela dijeliti udarce ispod pojasa. Premda ga s klubom veže važeći, proljetos produžen ugovor, Mandžukić nije dobio pozivnicu za tradicionalnu crno-bijelu božićnu večeru. To je više nego jasna poruka da Juve u 2020. želi uploviti bez hrvatskog nogometaša na palubi.

Mandžukić se od Juventusa oprostio prije tjedan dana, kad su tijekom utakmice s Udineseom navijači skandirali njegovo ime, provocirajući u momčadi ratničku energiju. Mandžo je u percepciji tifosa idealno utjelovio klupsku devizu ‘fino alla fine’ - gotovo je kad ja kažem da je gotovo. Takvim je stavom Mandžukić osvojio Allegrija, zbog čega je proljetos dobio na potpis novi ugovor, koji je s bonusima dosezao 7 milijuna eura godišnje, ali Sarrijeva je filozofija drukčija, a njegov se “liebling” zove Gonzalo Higuaín...

Što znamo o sljedećem Mandžukićevu klubu? Al-Duhail je šest puta osvajao Super league i u trofejnu dvoranu ušuškao još nekoliko Emirovih i Šeikovih kupova. Kormilo u rukama drži Rui Faria, dugogodišnji pomoćnik Joséa Mourinha na svim njegovim adresama, koji se u četrdesetima napokon odlučio osamostaliti. Poster lice svlačionice je Mehdi Benatia, dojučerašnji Mandžukićev suigrač u Juventusu, 32-godišnji kapetan marokanske reprezentacije koji je ohrabrio Mandžukića na dolazak u trenutačno vodeću momčad lige (26 bodova).

Najveća zvijezda katarskog nogometa protekle četiri godine bio je Xavi Hernandez. U dresu Al Sadda on je dočekao igračku mirovinu, da bi se ovog ljeta s navršenih 39 preselio na klupu. Još lani u klub je povukao Atleticova veznjaka Gabija, koji je s Al Saddom potpisao ugovor na tri godine vrijedan šest milijuna eura po sezoni...

Linker
19. travanj 2024 18:33