REUTERS/David Klein
NOVI POČETAK

KAKO JE HRVATSKI VEZNJAK POSTAO NAJSKUPLJI I NAJVAŽNIJI TRANSFER U POVIJESTI TALIJANSKOG KLUBA 'Moj najbolji nogomet tek dolazi!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. srpanj 2019. 10:00

Marko Rog navukao je kombinezon i masku s likom Salvadora Dalija, pod kakvom se kriju banditi u španjolskoj TV seriji La Casa del Papel (Kuća od papira), odlučni opljačkati tiskaru novca, stao na planinu i sasvim polako otkrio svoje pravo lice. Na inovativan način klub sa Sardinije predstavio je veliko pojačanje u spotu na društvenim mrežama, s time prikazao kako su doživjeli i dočekali hrvatskog reprezentativca.

U akcijskom trileru koji je najgledanija serija na Neftlixu, a da nije na engleskom jeziku, konstantno se provlači talijanska antifašistička pjesma Bella Ciao, a kako je slikar Dali bio pripadnik dadaizma, tako ga mnogi doživljavaju kao otpor kapitalizmu.

Najbolje tek dolazi

Čim su baš u toj seriji pronašli inspiraciju za originalno predstavljanje Roga, očito je, i prije nego je zaigrao prvu utakmicu za Cagliari, namijenjena mu je golema uloga - njihovog simbola borbe s bogatima. Čovjeka koji će Cagliari povesti u bitke protiv favorita. Video završava Rogovom porukom u tom stilu:

- Sada napravimo veliki nered.

Marko je odahnuo, punim plućima može se posvetiti nogometu.

- Moram reći da sam stvarno jako zadovoljan i sretan. Posljednjih nekoliko tjedana bilo je “napeto“ - nasmijao se Rog u prvoj izjavi za hrvatske medije nakon obavljenog posla, pa nastavio:

- Jedva čekam krenuti s utakmicama za novu momčad.

Soccer Football - La Liga Santander - Sevilla v FC Barcelona - Ramon Sanchez Pizjuan, Seville, Spain - February 23, 2019  Sevilla's Marko Rog and Quincy Promes in action with Barcelona's Lionel Messi       REUTERS/Marcelo del Pozo
REUTERS

Zašto Cagliari? Kako je došlo do transfera?

- Puno se klubova spominjalo, bilo je i kontakta s nekima, ali moram priznati da mi je Cagliari od početka bio najzanimljivija opcija. Iskreno, jako su mi se svidjeli želja i odlučnost Cagliari da me dovede. Trener i ljudi u klubu su me silno htjeli, prezentirali su mi svoje planove za klub i mene, i moram reći da sam se vidio u toj priči.

Vjerojatno je činjenica da ćete imati kontinuitet nastupa bila itekako bitna. Dakako, bude li zdravlja.

- Svakako da je to bilo ključno. Naravno da nijedan klub na svijetu niti trener ne mogu igraču garantirati minutažu, jer se za to treba izboriti, ali to je sve što želim - priliku da se izborim. Imam apsolutno vjere u svoje mogućnosti, tri godine sam u inozemstvu i moje najbolje nogometne godine tek dolaze. Ne samo da sam spreman i pun želje, nego imam i golem motiv. Uostalom, Cagliari je na mene potrošio nemali novac, ukazali mi na taj način povjerenje i želim im vratiti to na terenu.

U kakvoj se fizičkoj formi?

- U tijeku su pripreme, krenuo sam u njih s Napolijem i apsolutno sam spreman. Naravno, u ovoj fazi priprema nitko nije u idealnoj formi i ne bi niti valjalo da jesam.

Zagreb, 121118.
Hotel Westin.
Okupljanje igraca hrvatske nogometne reprezentacije uoci utakmice Lige nacija protiv Spanjolske koja se igra u cetvrtak 15. studenog.
Na fotografiji: Marko Rog.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Kako biste ocijenili svoje vrijeme u Napoliju?

- O svom bivšem klubu mogu reći samo najbolje. Naravno da bih volio da sam više igrao, svaki igrač želi igrati i nije sretan kada je situacija drukčija, ali isto tako sam u prošle tri godine radio sa Sarrijem i Ancelottijem koji su, po meni, sigurno među najboljim trenerima na svijetu. Napredovao sam i da sam više igrao sve bi bilo TOP, no to mi Napoli i dalje ne može pružiti, i zato nam se putevi razilaze - konstatirao je Rog.

Idealno okruženje

Prije toga održao je press konferenciju za talijanske novinare:

- Svi su me jako dobro primili. Projekt Caglijarija mi se svidio odmah, postoji pobjednički mentalitet. Znam da je klub s velikom tradicijom, koji je osvojio prvenstvo, da ima kvalitetnu ekipu, te strastvene navijače. Sretan sam što sam sreo dvojicu sunardonjaka Bradarića i Pajača, te prijatelja Pavolettija, s kojim sam igrao u Napoliju. Ne mogu dočekati subotu da se predstavim u utakmici s Leedsom. U Italiju sam došao vrlo mlad iz Hrvatske, to je bilo moje prvo iskustvo u inozemstvu. Do sada nisam uspio pronaći kontinuitet, siguran sam da je Cagliari idealno okruženje da se konačno izrazim u svojem najbolje izdanju. O treneru Rolandu Maranu mi je poznato da voli razgovarati s igračima, da njegove ekipe igraju dobar nogomet.

‘Rog je najvažniji transfer našeg kluba u povijesti’

Rog je dogovorio posao s Caglijarijem do 2024. godine. Prvu sezonu bit će na posudbi, potom imaju obvezu otkupa ugovora od Napolija. Ukupno će to platiti 15 milijuna eura.

- Marko je bio naš cilj. Pregovori su bili dugi i teški. Mora se priznati da je predsjednik Giulini u njega vjerovao i ustrajao do kraja da ga dovedemo. To je najskuplji i najvažniji transfer u povijesti našeg kluba. Želja igrača bila je temeljna, htio je doći samo ovdje. Njegove karakteristike odgovaraju profilu koji smo tražili - sipao je komplimente sportski direktor Marcello Carli. (da)

Linker
27. travanj 2024 00:10