Foto: Nikola Vilic / CROPIX, sn ilustracija
VELIKI TRANSFER

KALINIĆ SIGURNO NAPUŠTA MILAN, EVO KOLIKO JE NOVCA U IGRI ZA HRVATSKOG NAPADAČA! Nazove li Simeone još jednom, kako će ga solinski centarfor odbiti...

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. srpanj 2018. 23:40

Kolike su šanse da Nikola Kalinić ode u Atletico Madrid? Velike, ali precizan odgovor još nitko ne može ponuditi. Međutim, Talijani iz dana u dan prate razvoj situacije, a kada su sa Pireneja doznali da je Diego Simeone nazvao Nikolu Kalinića, jasno su konstatirali “Kalinić sigurno napušta Milan ovog ljeta”.

Tuttosport nema dvojbe, a nema ni Corriere della Sera, talijanski dnevnik koji je prvi lansirao zanimanje Colchonerosa za Dalićeva “odbjeglog sina”. Ali događaj iz reprezentacije detalj je na koji inozemni tisak ne troši papir. Za Talijane i Španjolce Kalinić je igrač AC Milana koji će ovog ljeta napraviti transfer od 20, možda i više milijuna eura. No, idemo redom, objasniti sve činjenice. Zašto će Kalinić ovog ljeta sigurno napustiti AC Milan?

Milan u sezonu ulazi pod kaznom UEFA-a radi nepoštivanja financijskog fair playa i klub s Meazze propušta sljedeću sezonu Europske lige. Rossoneri više nisu u poziciji držati svoj proračun od 115 milijuna eura, moraju prodati najskuplje, riješiti se najboljih, a pritom dovesti igrače bez odštete.

Donnarruma, Bonucci, Suso i Kalinić četiri su igrača koja Rossoneri žele prodati. Donnarummu cijene na 70 milijuna, Bonuccija na 35 milijuna, a Suso ima otkupnu klauzulu od 38 milijuna eura, no ista vrijedi samo za inozemstvo. Kalinića su platili 25 milijuna Fiorentini, solinski centarfor odigrao je tek jednu sezonu, ali jasno je da nema rješenja kako smanjiti proračun ako se klub ne oslobodi najskuplje plaćenih zvijezda. Gdje će tercet, pitanje je kojim će se Talijani zabavljati ovog ljeta, a naša je jedina tema Kalinić. Može li drugo ljeto zaredom napraviti iskorak?

- Uvijek sam želio igrati u Milanu, to je bio moj san - govorio je Nikola Kalinić kada je prošlog ljeta uzeo “sedmicu” Rossonera koju je nekoć nosio legendarni Andrij Ševčenko.

Pritom je i majka Nikole Kalinića talijanskoj TV postaji Sky objašnjavala kako je Nikola kao dijete najviše volio nositi ruksak Milana. Godinu dana poslije san je ostvaren, a iza Nikole je 12 teških mjeseci na San Siru. Igrao je rijetko, češće se svađao s Gattusom koji ga je sredinom proljeća čak preselio i na tribine.

Atletico Madrid želi Kalinića, to nije sporno. Zašto baš Kalinića, objasnit će jednom Simeone, ali očito je da bi na igru Atletica dobrodoašo centarfor njegovih odlika.

Fernando Torres upravo bira između Amerike (Chicago Fire) ili Japana (Sagan Tosu), u špici treba Colchonerosima kvalitetno osvježenje. Kalinić je “devetka” koji se može uspoređivati jedino sa Diegom Costom, jer Gameiro, Griezmann i Correa drukčiji su tipovi napadača, a s obzirom na to da Atletico sljedeće sezone igra na tri fronte i u sva tri natjecanja ima velike ambicije, jasno je da Simeone želi ojačati ekipu, a Milan nudi “prvoklasnu robu” u svom izlogu. No, pritom se mora znati da nema rasprodaje, što i Talijani naglašavaju. Nema sconta!

Kalinić u Milanu zarađuje 2,5 milijuna eura po sezoni, dakle, slično bi trebao dobiti i u Atleticu, iako igračeva primanja u ovom transferu nitko ne spominje. Jasno je da bi izazov igranja Lige prvaka bio najveći “mamac” za Kalinića. U siječnju je napunio 30. kada će igrati Ligu prvaka ako neće u sljedeće dvije-tri godine.

Na početak priprema u Milanello mora se javiti za 12 dana, ali i ako dočeka sredinu srpanj kao igrač Milana, ne treba se brinuti da će ostati među Rossonerima. Sevilla i moskovski Spartak su klubovi koji također žele vidjeti Kalinića u svom rosteru. Ipak, trebat će im najmanje 20 milijuna eura, jer Milan primarno mora zaraditi u prodaji, a Sevilla je, primjerice, za sada spremna izdvojiti najviše 14 milijuna eura.

Na kraju cijele priče, kakvi su izgledi za prelazak Kalinića na Wanda Metropolitano? Dok se ne potpiše nema transfera, ali s obzirom na jak interes Atletica, šanse su minimalno 50:50, a to je već ozbiljno. Nazove li Simeone još jednom Kalinića, kako će ga solinski centarfor odbiti...

Linker
23. travanj 2024 18:13