Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
EVO KOLIKO MU MORAJU PLATITI

KOVAČ ĆE SKUPO NAPLATITI SMJENU O KOJOJ BRUJI NOGOMETNA EUROPA Od Bayerna će dobiti odštetu o kojoj i najbolji hrvatski treneri mogu samo sanjati

VATRENI OFENZIVAC U München stigao na Kovačevo inzistiranje
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 05. studeni 2019. 09:20

Hansi Flick jučer je odradio prvi dan kao trener Bayerna, dosadašnji pomoćnik Nike Kovača privremeno je rješenje dok čelnici, odnosno Karl-Heinz Rummenigge, ne nađu čovjeka koji bi trebao izvesti Bavarce na ‘pravi put’. Flicku je ovo treći samostalni trenerski posao, vodio je krajem prošlog stoljeća nižerazrednu Victoriju Bammental s kojom je čak ispao u šesti razred njemačkog nogometa.

Nakon te epizode preuzeo je momčad Hoffenheima, tada četvrtoligaša, kojeg je uveo u treću ligu, no u četiri pokušaja nije uspio dosegnuti drugu Bundesligu.

Allegri u prvom planu

Flick je potom radio kao Trapattonijev i Matthäusov pomoćnik u RB Salzburgu, a od 2006. do trijumfalne 2014. bio je prvi asistent Joachima Löwa u reprezentaciji Njemačke. Čak je na Europskom prvenstvu 2008. godine vodio utakmicu četvrtfinala protiv Portugala, jer je Joachim Löw zbog kazne morao na tribinu.

Od 2014. do 2017. obnašao je dužnost sportskog direktora reprezentacije, a do ljeta ove godine bio je izvršni direktor Hoffenheima. Sada je dobio prigodu voditi Bayern, pitanje je samo do kada. Uostalom, jučer je Karl-Heinz Rummenigge “izdao jasnu naredbu”.

- Hansi Flick je čovjek od našeg najvećeg povjerenja i u ovom trenutku najbolje rješenje za klub. Igre i rezultati naše momčadi u posljednje vrijeme nisu bili na očekivanoj razini. Pred nama su dvije važne utakmice, u srijedu protiv Olympiacosa možemo osigurati osminu finala Lige prvaka, a u subotu protiv Borussije Dortmund napraviti korak prema vrhu Bundeslige i obje te utakmice moramo dobiti - jasno je izrekao izvršni predsjednik Bavaraca.

Pritisak je odmah na leđima Hansija Flicka, jedno je jasno, on će voditi obje te utakmice, a hoće li i dalje ostati na kormilu trenutačno je teško prognozirati. Mnoga se trenerska imena vrte u medijima, a u Bayernu su zakopčani do grla.

Nije tajna da bi mnogi najradije vidjeli Erika ten Haga, trener Ajaxa, no on ima ugovor s nizozemskim prvakom i za njega bi Bavarci morali platiti veliku odštetu. U prvi plan je stoga došao Massimiliano Allegri, donedavni trener Juventusa. Njegov dolazak mogao bi značiti i povratak Marija Mandžukića u Bayern, jer su sjajno surađivali u Torinu.

Što će, pak, biti s Ivanom Perišićem, teško je trenutačno odrediti. Hrvatski reprezentativac stigao je na inzistiranje Nike Kovača, a ni kod njega nije dobio status prvotimca. Situacija se ovako dodatno zakomplicirala za bitnu kariku Vatrenih...

Inače, Niki Kovaču je ugovor do 2021. godišnje jamčio 6 milijuna eura, dakle, Bayern će mu morati isplatiti oko 9 milijuna eura.

Bayern je platio Eintrachtu 2,2 milijuna eura

Kasno navečer 12. travnja 2018. Bayern je objavio kako će od 1. srpnja novi trener biti Niko Kovač, tada strateg koji je s uspjehom vodio Eintracht. Pale su tada teške riječi na relaciji Frankfurt - München, no situacija je bila čista, Bavarci su platili 2,2 milijuna eura fiksne odštete za Heynckesova nasljednika.

Linker
23. travanj 2024 16:21