Vlado Kos / CROPIX
DOBAR NOS ZA POSAO

KUPI JEFTINO, AKO MOŽE ANGAŽIRAJ BESPLATNO, A KADA DOĐE TRENUTAK - PRODAJ SKUPO U Gradskom vrtu su u dvije godine od transfera zaradili milijune eura!

Piše: Darko RužićObjavljeno: 15. siječanj 2019. 09:09

Kupi jeftino, ako može angažiraj nekog besplatno ili za “siću”, a kada za to dođe trenutak - prodaj skupo. Jednostavna je to formula uspješnog poslovanja, ali taj posao ne zna obaviti svatko. Osijekov sportski direktor Alen Petrović zna to jako dobro. On je na čelu, kako glavni direktor kluba Igor Galić zna reći, sportskog sektora, jer ima ih u Gradskom vrtu još puno, Osijek djeluje kao veliko poduzeće. Prvi Petrovićev suradnik, pomoćnik i glavni klupski skaut je Marin Skender, a po potrebi i s razlogom uključuju se i svi ostali, od prvog trenera Zorana Zekića, pa trenera Osijeka II Dine Skendera...

Svi oni zajedno analiziraju i procjenjuju potrebe za dovođenjem novih igrača, pojačanja, ali i za rastanak s nekima koji su zaustavili svoj razvoj i napredak. No, ono najbitnije, ‘češljanje’ nogometnog tržišta u Hrvatskoj i zemljama u okružju, širom Europe, pa sve do Brazila ostavljeno je Alenu Petroviću i Marinu Skenderu. I ovih dana najviše će se čekati vijesti koje će oni obznaniti o dolasku novih igrača, pojačanja kvalitete Bijelo-plavih. Ali neizbježno je da će biti i ponekog odlaska, kao što je to trenutačno transfer Harisa Hajradinovića. Osijek će prilično zaraditi, više od dva milijuna eura, a kada se uzme u obzir da je Hajradinović u Gradski vrt došao besplatno iz norveškog Haugesundoma, onda je jasno da u klubu imaju zašto trljati ruke od radosti.

Cropix

- Računam da će Osijek za dvije godine postati samoodrživ - često zna reći predsjednik kluba Ivan Meštrović.

Čitav je niz aspekata koje prvoligašu s Drave osiguravaju novčanu stabilnost i život u obilju kakvog ranije nije bilo. Vlasnici kluba Lőrinc Mészáros i Ivan Meštrović, kao i njihovi poslovni partneri ulažu velika sredstva u potrebe Osijeka.

Osječka ekspanzija

Osijek je u ekspanziji. Pri tome se drži i onog najbitnijega, onoga što njegovi simpatizeri vide i žele vidjeti, gura dobro na natjecateljskom polju. Ima onih koji misle da bi to trebao i morao i brže i više, ali to nije u mislima onih koji vode klub, koji osmišljavaju njegovu politiku i osiguravaju novčana sredstva. Oni sve rade planski i detaljno, kada dođe i sazrije vrijeme za iskorak koji bi Bijelo-plavi okrunili osvajanjem jednog od dva domaća trofeja, Osijek će kao klub za to biti spreman.

- Sve drugo ne bi imalo smisla. Uvijek pitam, što je Osijek imao od osvojenog Kupa 1999. godine, trofej da, ali što još? Ništa osim dugova koji su ostali - veli predsjednik kluba Ivan Meštrović.

Ne treba stoga požurivati ovaj klub. U njemu se gradi, ne samo kamp i stadion, već svaki segment njegova djelovanja i življenja, od temelja. A ta misao prvog čovjeka, predsjednika Meštrovića, o klupskoj samoodrživosti je najbitnija.

I stoga se iznova treba vratiti do sportskog sektora kluba. U mandatu sadašnjeg klupskog čelništva bez kojeg se ne bi moglo i bez kojeg ničeg ne bi bilo, momčad bijelo-plavih vođena trenerom Zoranom Zekićem postala je trajna vrijednost gornjeg doma prvoligaške tablice. Ujedno, djelovanje sportskog direktora Alena Petrovića i njegovih suradnika, prije svih pomoćnika mu Marina Skendera, omogućilo je da se Osijek može pohvaliti kako na transferima igrača prilično zarađuje. Otišao je Borna Barišić u Glasgow Rangers za 2,5 milijuna eura, otišao je i Eros Grezda u isti klub za 2 milijuna, pa Mateo Barać u bečki Rapid za 1,3 milijuna eura, Andrej Lukić u Bragu za 1 milijun, a u najnovije vrijeme i Haris Hajradinović u Kasimpasu za 2,5 milijuna eura. Svi zajedno za više od devet milijuna eura, za iznos koji bi u nedavnoj prošlosti Osijeku osiguravao mir u iduće četiri godine.

Više nego ikad

Poravnanje računice u razdobljima transfera otkako ih vodi Alen Petrović debelo je na strani dobitka, novčanog utrška. Dakako, puno je onih koji gledaju samo drugu stranu mercata, cijene uspješnost isključivo po činjenici tko je u klub došao, tko je doveden kao pojačanje, ali, narodski rečeno, ne može to tako. Osijek je u svoje redove vratio prije tri godine Bornu Barišića, pa Tomislava Šoršu, doveo za objektivno male novce Petra Bočkaja i Erosa Grezdu, onda i Matea Baraća, Mirka Marića, besplatno i Harisa Hajradinovića, nešto više uložio je u otkup ugovora Dmitra Lope i Ezekiela Hentyja, ne smije se zaboraviti ni dovođenje vratara Krševana Santinija, Ivice Ivušića i Marijana Antolovića… Međutim, najbitnije je, Osijek je natjecateljski ostao konkurentan, a zaradio više nego ikad u svojoj povijesti.

Na ideji predsjednika Meštrovića o klupskoj samoodrživosti transferi su na vrhu liste iako se nikad neće događati na način da se slabi udarna momčad.

- Naši igrači su na cijeni i za većinu njih imamo upite o mogućnosti realizacije transfera. Naš je ipak prvenstveni cilj jak Osijek - podsjeća sportski direktor Alen Petrović.

A podsjeća i predsjednik kluba na jednu svoju izjavu danu u vrijeme inauguracije.

- Da, rekao sam, a to i sada tvrdim. Neće se više događati da nam iz kluba odlaze igrači ispod cijene, oni će ostvarivati milijunske iznose - čuje se redovito od Ivana Meštrovića.

Linker
20. travanj 2024 15:43