REUTERS/Kai Pfaffenbach
BOBAN I MALDINI SU U RUDNIKU

LEGENDARNI VAN BASTEN O DOLASKU VATRENOG U MILAN: 'REBIĆ JE TVRDA KOST, IGRAČ KOJI IMA MOĆ' Milan će biti velika istina njegove klupske karijere

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. rujan 2019. 14:56

Kad je iz RNK Splita odletio u vrhunski talijanski nogomet, bio je zelen. Igrački rečeno pogotovo, iako i osobnost čovjeka od nepunih 20 godina mora se tek razviti. Ante Rebić je i tada i jučer i danas uvijek izazivao onu tezu da nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Velike amplitude forme igre, okvira ponašanja, kao i dojmova istih, pratilja su njegove dosadašnje karijere. No standardni napadač druge reprezentacije svijeta i udarna (bivša) igla bundesligaša Eintracht Frankfurta par tjedana prije 26. rođendana došao je do velikog iskoraka. Posljednjeg dana prijelaznog roka, gotovo pa igrom slučaja, Rebić je postao igrač AC Milana.

Uronili u prosječnost

- Rebić je tvrda kost, igrač koji ima moć!

Tako ga je u eteru talijanske televizije okarakterizirao jedan od najvećih napadača nogometne i Milanove povijesti, Marco van Basten. Dobra poruka da bi Rebić lakše i odmah ostavio dojam na navijače kluba, koji teško žive sivu epohu Rossonera. Milan je velik klub, jedan od najvećih na svijetu. S 18 Scudetta, ali i sedam europskih naslova, po čemu su inferiorni samo nedostižnom Real Madridu (13), milanisti su već osam godina daleko od ozbiljnih ciljeva.

TALLINN, ESTONIA - JULY 25: Gert Kams of FC Flora Tallinn competes with Ante Rebic of Eintracht Frankfurt during the UEFA Europa League Second Qualifying Round 1st Leg match between FC Flora Tallinn and Eintracht Frankfurt at A Le Coq Arena on July 25, 2019 in Tallinn, Estonia. (Photo by Joosep Martinson/Getty Images)
Joosep Martinson/Getty Images

Završetkom senzacionalne ere Silvija Berlusconija, koja se dogodila u slobodnom padu vrijednosti i uz vrlo dvojbenu prodaju kineskom vlasniku, Milan je uronio u prosječnost. Za klub koji je od 1986. godine pogotovo, kad je vlasnik postao Berlusconi, naviknut na naslovne uloge i glamur pobjednika, život u sjeni ne samo u Europi nego i u Italiji, da ne kažemo i u Milanu (Inter), teško je podnijeti. Zato je, nakon što je američki fond Elliot preuzeo klub, među milanistima porasla nada da bi se nešto ipak moglo popraviti. I jest, financije polako ali sigurno ulaze u sferu pozitivnih trendova, ali puno teže ide s natjecateljskim ishodima. Milan je lani za bod promašio ulaz u Ligu prvaka, ali i taj, minimalistički cilj smatrao se velikim. U drugim vremenima letjelo bi perje u Milanellu i uredima kluba, ovako je samo ubrzana primopredaja operativnih dužnosti i početak novog procesa.

Soci, Adler, Rusija, 070718.
Olimpijski stadion Fisht.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica cetvrt finala svjetskog nogometnog prvenstva, FIFA World cup 2018, Rusija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ante Rebic, Ivan Rakitic
Foto: Boris Kovacev/ CROPIX
Boris Kovacev/ CROPIX / CROPIX
Rakitić i Rebić

U to ime vlasnici AC Milana, na čelu s američkim milijarderom Paulom Singerom, potrudili su se oformiti sportski menadžment koji će navijačkom i medijskom okruženju biti garancija da se želi ići stazama slavnog Berlusconijeva Milana, ali u novom izdanju. Doveden je Zvonimir Boban i potvrđen Paolo Maldini. Dvije legende Milana iz najslavnijih šampionskih dana berluskonizma, dva velika prijatelja i svakako među najcjenjenijim nogometnim likovima u svijetu milanista.

Financijski oporavak

Boban je kratko razmišljao hoće li napustiti FIFA-u, gdje je bio glavni sportski direktor i desna ruka predsjednika Giannija Infantina. Svi koji su bili dio Milana, pogotovo u eri mnoštva titula 90-ih, neraskidivo su vezani za tu priču. I ne mogu joj odoljeti, odnosno, ne žele se riješiti te strasti. Štoviše, samo je hrane. Maldini kao sportski direktor i Boban kao šef kompletnog sportskog sektora kluba u tandemu su doista pridobili veliku podršku navijača i milanske javnosti. No kako se uvijek kaže, medeni je mjesec prošao, a početkom sezone njihovo će se djelovanje početi suditi po rezultatima.

Ključno je međutim da su rezultati za ovaj Milan relativan pojam. Objektivno gledano, Rossoneri su trenutno prosječna momčad velikog kluba čiji je sveti cilj u sezoni osvojiti četvrto mjesto. Ulaz u ligu prvaka. Za klub koji se financijski još oporavlja od godina nereda u poslovanju i nabijanja dugova sanacija je ključna da bi se moglo početi natjecateljski ozbiljnije razmišljati. Upravo je zato praktički podgrijana UEFA-ina odluka da se Milanu izrekne kazna jedne sezone neigranja u Europi zbog nepoštivanja okvira financijskog fair playa. Europska je liga za Milan samo lagani gubitak vremena i resursa - sezona bez tog tereta temelj je da se počne graditi konkurentna momčad, sređuju financije i iduće godine osigura Liga prvaka. Odnosno novac koji donosi elitno europsko natjecanje.

Za Antu Rebića ovo je ogromna prilika. Treća šansa u Serie A, gdje uz slabašne epizode u Fiorentini i Veroni (posudba) nije ostavio traga. S 26 godina, svjetskim srebrom u riznici, kup-trofejem s Eintrachtom, sa 105 utakmica Bundeslige i 25 golova, uz 12 asistencija, s 28 nastupa za Hrvatsku i tri pogotka, Rebić je spreman za velik iskorak. Hoće li ga ostvariti, ovisi i o njemu, ali i o razvoju igre, koju Giampaolo tek mora utvrditi. Milan je ogromno gradilište na svim razinama. Zvonimir Boban i Paolo Maldini praktički su u rudniku i kopaju temelje novog-”starog” Milana. Giampaolo je pred ispitom karijere, svi igrači na vagi. U Milanu nema puno vremena za čekanje, projekt daje tek dvije-tri sezone za velike iskorake, ali na tom će se putu aktere (igrače, trenere...) vrlo brzo vrednovati jesu li ili nisu pogodni za željene ambicije.

Linker
19. travanj 2024 04:01