Foto: Goran Sebelic / CROPIX
'BOX TO BOX IGRAČ'

LEGENDE 'BIJELIH' O ODLASKU VLAŠIĆA NA OTOK 'Vlašić je ostvario sve preduvjete, a Hajduk napravio odličan posao. Velik potez za klub i igrača'

Bivši igrači Hajduka Zlatko Vujović i Stipe Pletikosa iz svog kuta o odlasku 19-godišnjeg talenta.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. kolovoz 2017. 22:43

Zlatko Vujović, nekoć sjajni golgeter Bijelih, igrač koji i dalje drži prvo mjesto na listi strijelaca Hajduka u europskim utakmicama, smatra da je pravi trenutak za realizaciju transfera Nikole Vlašića, kojega samo još radna dozvola dijeli od potpisa za Everton.

- Lako je objasniti zašto je pravi trenutak, jer Hajduk će doći do povijesne zarade, a igraču se nudi šansa za napredovanje u karijeri već s nepunih 20 godina. Ali, pritom treba dodati da je Vlašić rano krenuo u profesionalni nogomet, da već četvrtu sezonu igra u Hajduku gdje je skupio više od 100 nastupa za klub. Bez obzira što se doima da je na pragu 20. godine još uvijek mlad igrač, činjenica je da je svojom igrom napravio sve preduvjete na odlazak u jaču konkurenciju. Transfer u Everton veliki je potez za Hajduk i samog igrača - naglasio je Vujović.

Kako će se Vlašić snaći u engleskoj ligi?

- Svakom igraču koji dođe u Premiership treba vrijeme prilagodbe. Trebat će i Vlašiću neko vrijeme da se prilagodi na zahtjeve lige koja je višestruko jača od HNL-a u kojem je do sada igrao. Međutim, s obzirom na njegove tjelesne kapacitete, s obzirom i na iskustvo koje je stekao proteklih sezona, vjerujem da će nastaviti s progresivnim razvojem.

Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Uvijek vrijedi čuti i razmišljanje na temu je li Vlašić mogao ostati još godinu u Hajduku?

- Kada se pojavi prilika ovako velikog transfera koji klubu nudi specifično veliki profit, a igraču mogućnost napretka u jednoj od najjačih liga na svijetu, onda ne treba puno razmišljati. Treba prihvatiti šansu - kategoričan je Zlatko Vujović.

- Što bi se dogodilo da je Vlašić ostao u Hajduku, to je svima jasno. Nije lako već u glavi posložiti mozaik transfera u tako veliki klub i tako jaku ligu, a onda se vratiti natrag i još godinu dana motivirati za taj isti cilj koji si već imao na dlanu. Koliko god pričali o mentalnoj snazi, nikome nije lako prihvatiti takve promjene. Zato, čim se pojavila opcija velikog kluba za igrača i goleme zarade, dapače, rekordne za Hajduk, jasno je da poslovna logika nalaže realizaciju transfera.

Kakav Hajduk ostaje bez Vlašića?

- Premalo je vremena da se Bijeli pojačaju do kraja ljetnog prijelaznog roka, ali u zimskom ‘mercatu’ morat će dovesti dva prava pojačanja kako bi ozbiljno konkurirali za naslov prvaka. Momčad je dobro posložena, međutim za veći doseg trebat će pojačanja u ekipi bez Vlašića i ozlijeđenog Futacsa - zaključio je Vujović.

Stipe Pletikosa godinu je dana proveo u dresu Tottenhama, dobro zna sve što nudi engleska liga.

- Po mojem sudu, najbolja liga za mladog igrača. U konkretnom slučaju, odlična za dokazivanje Nikole Vlašića. Znamo da je engleska liga tjelesno zahtjevna, da se igra u visokom ritmu, ali upravo taj segment pruža Vlašiću razlog optimizma. Naime, Vlašić ima tjelesne predispozicije da se može uključiti u taj ritam. Jasno, proći će određeno vrijeme privikavanja na Premiership, ali Everton ima četiri natjecanja tijekom sezone, bit će utakmica u kojoj svaki igrač može pokazati što zna i umije.

Manaus, Brazil, 180614.
Arena Amazonia.
20. Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. 
Utakmica 2. kola skupine A izmedju Kameruna i Hrvatske.
Na fotografiji: zagrijavanje hrvatskih igraca uoci pocetka utakmice, Stipe Pletikosa.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Stipe Pletikosa

Engleska liga pruža fantastične uvjete, ali s druge strane, traži i maksimalnu profesionalnost.

- Igrač primarno mora raditi na sebi, a ja vjerujem da će Nikola uz pomoć svog oca Joška biti vrhunski u tom segmentu. Premiership je velika radost igranja nogometa, jer nogometaši su okruženi sjajnom atmosferom na stadionima, medijski su iznimno praćeni. Pritisak je odmaknut od igrača u tom segmentu, ali se zato traži maksimalni angažman cijele godine. Sjećam se kako smo za 1. siječnja morali u klub doći u podne jer smo taj dan putovali na utakmicu u Birmingham protiv Aston Ville. Ali, s druge strane, osjećaš veliku sreću što si dio takvog nogometnog spektakla.

Na kojoj poziciji vidite Vlašića u dresu Evertona?

- Vlašić je igrač “box to box”, kako Englezi vole kazati, a trener Koeman će sigurno znati pronaći mu najbolju poziciju. Kada imaš takvog igrača koji može igrati na više pozicija, onda je lako pronaći mu mjesto. U ulozi polušpica puno je napredovao u Hajduku prošle sezone, ali sigurno je da može uzeti i mjesto u veznom redu s obzirom na to da Everton često mijenja sustave igre. Bitno je da se što prije adaptira na viši nivo igre pa će mu onda uloga i minutaža na travnjaku biti adekvatna.

Linker
22. travanj 2024 07:52