REUTERS/Sergio Perez
DOMINO EFEKT

LUDE KOMBINACIJE NA NOGOMETNOM TRŽIŠTU SELE NIKOLU KALINIĆA IZ ATLETICA Solinjanin vrlo blizu potpisa za slavni klub kojem nasušno trebaju napadači!?

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. siječanj 2019. 15:04

Trebao je stići u Milanello idućeg ljeta, kao spektakularna priča mercata i najava novog kursa. Prve brojke u Serie A, u kojoj je na poziv Genoe stigao prošlog ljeta, impresivne su. Krzysztof Piatek je u momčadi donjeg dijela tablice, koja je u ovoj sezoni dobila i trećeg trenera u iskusnom Cesareu Prandelliju, postigao čak 19 pogodaka u 21 nastupu! Za igrača koji je plaćen tek 4,5 milijuna eura kada su ga doveli iz Krakowa, bila je to jasna naznaka velikog potencijala. Kako tehničkog, tako i poslovnog, što je, naposljetku, već nakon pola godine i potvrđeno.

Suočeni sa velikim nezadovoljstvom Gonzala Higuaina, neprepoznatljivog golgetera u dresu Milana, Leonardo i Paolo Maldini ubrzali su poteze na tržištu. Argentinčeva želja da ode u Chelsea, kamo ga vabi najdraži mu trener Maurizio Sarri, praktično je bila imperativna, kako za Milan, tako i za vlasnika njegova ugovora, Juventus. Od nezadovoljnog igrača jedino je izvjesno da će mu padati tržišna vrijednost.

FROSINONE, ITALY - SEPTEMBER 30:  Krzysztof Piatek in action during the Serie A match between Frosinone Calcio and Genoa CFC at Stadio Benito Stirpe on September 30, 2018 in Frosinone, Italy.  (Photo by Paolo Bruno/Getty Images)
Paolo Bruno/Getty Images
Krzysztof Piatek

Najbolje u Napoliju

Tako si nešto Juventus ne može dopustiti, jer ga je prije nekoliko godina iz Napolija doveo za tada senzacionalnih 90 milijuna eura. Zato je, nakon 9 ‘jesenskih’ milijuna naplaćenih za posudbu od Milana, Juve pristao isti iznos uračunati Chelseaju, nadajući se da će u Londonu lakše naplatiti dodatnih 36 milijuna eura za Higuainovu konačnu prodaju (ukupno 54) u ljetnom prijelaznom roku.

Gonzalo Higuain, izvanredan golgeter, ali i momak koji lako gubi samopouzdanje, najbolje se osjećao u Napoliju dok je tamo bio trenera Sarri. U 42 nastupa pod njegovim vodstvom Higuain je poentirao čak u 38 navrata. Nije zato čudno što jedva čeka revitalizirati karijeru u Londonu kod trenera čiji mu sustav igre očito odgovara.

Higuain se nakon ‘bijega’ od pritiska u Realu sjajno snašao u Napoliju, no transfer u Juventus nije mu donio puno dobrog. Nije bilo iste pažnje u velikom klubu za njega, a i Allegri je mnogo više cijenio Mandžukića. Posudba u Milan pokazala se promašajem, jer je taj klub u kontinuiranoj turbulenciji, koja se tek počela rješavati dolaskom američkog novog vlasnika. Higuain nema baš vremena, ušao je u 32. godinu, i želi se opet razigrati u okruženju koje mu vjeruje.

Soccer Football - World Cup - Group D - Argentina vs Croatia - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - June 21, 2018   Argentina's Lionel Messi and Gonzalo Higuain react to Croatia's Luka Modric    REUTERS/Matthew Childs
REUTERS/Matthew Childs

Piatek je, tako, stigao u Milano pola godine prije roka. Već jesenas su ga skauti Milana signalizirali vodstvu, koje je s vlasnikom Genoe Preziosijem imala džentlmenski dogovor za ljeto. Preziosi je puno trgovao s Rossonerima i prije, odnosi su bili sjajni poglavito u razdoblju kada su Milan vodili Berlusconi i Galliani. Biznismen koji je u stalnom sukobu s navijačima zbog česte prodaje najboljih igrača, posljedično i ograničenih ambicija, rekao je i ovom prilikom:

- Prodaja igrača za više novca nego što smo ih kupili nije stvar uspješnosti Genoe, to je pitanje egzistencije kluba!

Na dnevnom redu

Preziosijevi senzacionalni dometi vidljivi su sada i na ovom slučaju Piatek, ali pogotovo ako se ostvari povratak Bertolaccija. On bi mogao u sklopu Piatekova transfera stići iz Milana (kao kompenzacija nekog bonusa). Stvar je u tome da je Bertolacci upravo iz Genoe otišao u Romu prije tri godine. Bio je to zapravo povratak, jer ga je Genoa dovela iz Rome za 1,2 milijuna, a potom im ga ‘vratila’ za 8,5 milijuna, plus 50% od idućeg transfera. Kako je Roma Bertolaccija odmah usmjerila Milanu za 20 milijuna eura, Genoa je dobila još 10 milijuna eura, dakle ukupno 17 plusa! Sada eto, može se dogoditi, da ga tri godine kasnije vrati natrag praktično za ništa...

Razgovor s Juveom

Piatekov, odnosno Higuainov hodogram izazvao je domino efekt. Naime, Alvaro Morata bi iz Chelseaja tako ostvario želju da se vrati u Madrid i postane članom Atletica. Zanimljivo je, iako je percipiran kao mlada Realova snaga, Morata je zapravo izdanak škole Atletica! Da bi ga Colchonerosi mogli angažirati nužno je, pak, da se transferira Nikola Kalinić. On je, da podsjetimo, formalno posuđeni igrač Milana, koji je zainteresiran da amortizira investiciju od 20 milijuna eura prema Fiorentini, kada je Kalinić doveden u Milanello.

Soccer Football - La Liga Santander - Celta Vigo v Atletico Madrid - Balaidos, Vigo, Spain - September 1, 2018  Atletico Madrid's Nikola Kalinic during the match                  REUTERS/Miguel Vidal
REUTERS/Miguel Vidal

Vjerojatno je da je Solinjanin vrlo blizu potpisa za Monaco, kojem nasušno trebaju kvalitetni napadači u borbi za ostanak u ligi. U svim tim kombinacijama navodi se i Marko Pjaca. U Genoi bi ga vrlo rado htjeli u svojoj ‘proljetnoj’ formaciji, a o čemu su već razgovarali s Juventusom. No, Pjaca želi ostati u Firenci, uvjeren da će se izboriti za prostor, pored svih konkurenata i unatoč slabijem jesenskom učinku.

FLORENCE, ITALY - OCTOBER 21: Marko Pjaca of ACF Fiorentina in action during the Serie A match between ACF Fiorentina and Cagliari at Stadio Artemio Franchi on October 21, 2018 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

Hoće li tako biti do kraja prijelaznog roka (31. siječnja) ili će doći do novih transfera, saznat ćemo vrlo skoro.

Nevjerojatni Preziosijevi transferi

Piatek je u pola godine donio deseterostruko više novca Genoi u odnosu na uloženo. Preziosi, koji se obogatio proizvodnjom igračaka, imao je već mnoštvo tako uspješnih poteza. Borriella je svojevremeno platio 2,7 i ubrzo prodao Milanu za 11 milijuna eura. Milita je doveo iz Zaragoze za 9,4, da bi ga Inter godinu kasnije (2009.) otkupio za 28 milijuna eura! Senzacionalan je bio i posao s Thiagom Mottom, kojeg su otpisali Atletico Madrid i Barcelona, nije ga htio ni Portsmouth kad su im ga ponudili. Onda ga je Preziosi doveo za 127 tisuća eura (!) kao igrača (u rujnu!) bez kluba, i samo godinu kasnije Inter ga je otkupio za 10,2 milijuna eura!

Na transferu Papastathopoulosa zaradio je čistih 12 milijuna erura, na El Shaarawyju 19,7, na Kucki 16 milijuna eura, na Rinconu (dovede za 0 eura) i prodaji Juventusu inkasirao je 10 milijuna eura, a na mladom Pellegriniju, koji je debitirao s nepunih 16 godina, odmah je prodajom u Monaco inkasirao 25 milijuna eura!

Rezultati by SofaScore

Linker
23. travanj 2024 19:37