Mike Hewitt/Getty Images
SAT OTKUCAVA

MARIO MANDŽUKIĆ I DALJE JE U JUVENTUSU I LAKO BI MU SE MOGLO DOGODITI DA NE BUDE PRIJAVLJEN ZA LIGU PRVAKA Najrealnijom se čini transfer - tek na zimu

PRIJELAZNI ROK Ljetni mercato sve je bliže kraju, a hrvatski napadač još uvijek je član Juventusa
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. kolovoz 2019. 11:26

Novinari, pogotovo u Italiji, rade prekovremeno već dva mjeseca. Prijelazni je rok napokon pri kraju i količina informacija, glasina, proizvoljnih “istina” se ipak umanjuje. Jako je teško razumijeti što se događa uistinu u talijanskim klubovima (o njima je ovdje riječ), jer danas niti u tzv. mainstream medijima ne možete prepoznati realnosti.

U tom kontekstu možemo promatrati i najnoviju priču koju su lansirali torinski mediji, a odnosi se na dva hrvatska velikana, Marija Mandžukića i Ivana Rakitića. Po toj priči glavni redatelj igračkog kadra, Fabio Paratici, boravio je u Barceloni i pokušao dogovoriti s čelnicima istoimenog kluba neke razmjene igrača. Paratici je, kažu novinari, poželio angažirati mladog braniča Barce Mirandu i u zamjenu je ponudio Marija Mandžukića. Nadalje, u drugom dijelu specijalnog izvještaja iz Katalonije, navodi se da je Juventus ponudio Barceloni razmjenu napadača, pa da Mandžukić ode na Camp Nou, a da vršnjak mu Luis Suarez krene u Torino.

Po nekoj ustaljenoj tradiciji prijelaznih rokova posljednjih 2-3 izdanja, Ivan Rakitić je tretiran igračem kojeg se želi vidjeti na Apeninima. Donedavno je u trendu bila priča o Interu, a proteklih dana se u Paraticijevu ‘blitzkriegu’ u Kataloniji “prepoznalo” želju Juventusa da dovede Rakitića.

Objektivne informacije u slučaju Marija Mandžukića ostaju na istoj liniji opcija. Nakon što nije dogovorio s Manchester Unitedom transfer na Old Trafford, sljedeća je opcija Bayern. Nije nikakva tajna da bi ga Niko Kovač želio na Allianz Areni i da je u tom smislu poduzimao određene korake. Za takav rasplet vremena ima još deset dana. Izlasci iz talijanskih klubova, naime, mogući su do 2. rujna. No, što će se tiče ulaznih transfera, klubovi Serie A imaju vremena još 2 dana, odnosno do 23. kolovoza navečer.

Soccer Football - Serie A - Juventus v SPAL - Allianz Stadium, Turin, Italy - November 24, 2018  Juventus' Mario Mandzukic celebrates scoring their second goal              REUTERS/Massimo Pinca - RC11330475D0
REUTERS/Massimo Pinca

Veliko iznenađenje

Mandžukić je zatvoren u svoju ljušturu i nije raspoložen za medijske istupe. Priča o Barceloni je sugestivna i nikad ne treba reći nikad, ali realno bi bilo veliko iznenađenje da se ostvari. Što se tiče Bayerna, sve su opcije moguće. Činjenica jest da Mandžukić nema baš puno prostora za kombiniranje. Dijelom zato što ima 33 godine i jako unosan ugovor s Juventusom, a čiju težinu će rijetko koji klub preuzeti na sebe. Manchester je htio, no nije se poklopilo s Mandžukićevom idejom. Bayern bi mogao, ali nisu unisoni stavovi u klubu, a niti kod igrača da bi to bilo naposljetku mudro.

Bez jasne vizije

Jedna od novih opcija je da bi se Brođanin mogao ipak u zimskom roku dogovoriti s Manchester Unitedom. Činjenica je jedna, igrač ovog trenutka nema jasnu viziju gdje će igrati sljedeću jesen. Ukoliko ne promijeni klub i ostane u Juventusu, vrlo lako mu se može dogoditi da ne bude prijavljen za Ligu prvaka (dvojba između njega, Higuaina, Dybale), te da ima malo prostora za igru kod Sarrija u Serie A.

Rakitić je jasno dao do znanja da ne želi otići iz Barcelone. I to je stav koji veže ruke Barceloni i svakom klubu koji se za njega interesira. Kao što općenito veliki klubovi imaju ključan problem, a koji je baš u ovoj godini naglašen, to jest da igrači ne žele mijenjati klubove bez obzira što im je status narušen ili im se nagovješćuje manjak minuta. Zbog visokih plaća takve igrače je jako teško nagovoriti na transfere, pogotovo ako im ugovori traju više godina, ili su, kao Mandžukić, nedavno iste produžili.

Linker
16. travanj 2024 14:36