Soccer Football - Copa del Rey - Quarter-Final - Second Leg - FC Barcelona v Sevilla - Camp Nou, Barcelona, Spain - January 30, 2019 Barcelona's Ivan Rakitic celebrates scores their second goal REUTERS/Albert Gea - RC180C572E70
Screenshot: Youtube

GUARDIOLIN ZAOKRET

MENADŽER ANTE PALAVERSE OTKRIO KAKO JE DOŠLO DO NAJBOLJEG TRANSFERA U POVIJESTI HAJDUKA: 'Otkrili smo ga kad je imao 13 godina...'

AUTOR:
  • Dražen Kuzmanić

 • OBJAVLJENO:
 • 06.02.2019. u 18:45

 • ANTE PEŠA Prvoligaški igrač futsala u Universitasu i menadžer koji je mladog veznjaka odveo u Manchester City

  Tjedan koji je iza nas bio je znaku Ante Palaverse koji je ostvario fenomenalan transfer u Manchester City koji ga je potom ostavio na posudbi u Hajduku, a veliku ulogu u transferu odigrao je Ante Peša (31), predstavnik agencije Stars&Friends za Hrvatsku koja brine ko karijeri mladoga veznjaka. Peša je dodatno zanimljiv, jer osim što radi za Stars&Friends, paralelno nastupa kao malonogometaš u Prvoj ligi za splitski Universitas, studenski klub koji je ove sezone izborio najviši rang hrvatskoga futsala te u premijernoj godini vrlo dobro gura.

  Za početak nam je Peša ispričao sve zanimljive detalje o transferu Palaverse i boravku u Manchesteru.

  Otkada ga uopće Manchester City prati?

  VIDEO: JURICA RADIĆ

   

  Guardiolin zaokret

  - Manchester City Palaversu prati jako dugo. Kao i veliki broj velikih klubova, oni imaju svoje skaute za Balkan, a ne biste vjerovali što ti ljudi sve gledaju. Oni igrače prate od doslovno najmlađih kategorija. Tako su oni njega zapazili preko svoga skauta za Balkan ima nekoliko godina, no ozbiljnije su ga počeli pratiti kada je počeo igrati za seniore Hajduka. U njemu su vidjeli potencijal zbog kojega bi on jednoga dana mogao obući dres Cityja. Manchester City nema praksu kupovanja velikoga broja igrača za koje ne misli da neće igrati za njih. To je razlika od nekih klubova koji su im rivali. Oni čvrsto vjeruju da bi jednoga dana on mogao zaigrati za City. Otkako je došao Guardiola za trenera, oni su napravili zaokret u kupovanju mladih igrača koji dolaze u akademiju te se nadaju da bi mogli zaigrati kroz neko razdoblje.

   

  Kako je to izgledalo u klubu u Manchesteru, bili ste tri dana…

  - Ja sam kao zastupnik već prije bio tamo da se dogovorimo kako bi cijela struktura posla trebala izgledati. Bio sam nekoliko puta, a sada smo to samo finiširali i obavili liječnički pregled koji je trajao pet sati, pregledana mu je svaka košćica u tijelu. Obišli smo kamp, a zaista je teško riječima predočiti kakva je to razina, koliko ima zaposlenih, kako izgleda kamp i ostalo. Ante i otac mu Ivan su ostali zaprepašteni viđenim. Nažalost, nismo uspjeli upoznati Guardiolu jer su oni igrali utakmicu u Newcastleu, ali ćemo biti njihovi gosti na jednom od idućih susreta kako bi se Guardiola službeno upoznao s Antom.

  Uspjeli ste dogovoriti da Palaversa ostane na posudbi u Hajduku?

   

  Najbolja opcija

  - To je bila Antina želja, naša, ali i Hajdukova. U ovom trenutku, nakon 17 utakmica za seniore, Ante nije spreman igrati na toj razini i mislim da je najbolje da ostane igrati u poznatom okruženju u kojemu će se nastaviti razvijati godinu i pol dana, igrati, te ćemo onda vidjeti. Plan je da godinu i pol odigra u Hajduku, pa onda napravi predsezonu s Manchester Cityjem. Tada ćemo vidjeti hoće li ga poslati na posudbu u neki od njihovih klubova ili će mu pružiti priliku kao što je Guardiola napravio s mladim Zinčenkom. Sve je na njemu, ali ovo je najbolja opcija.

  Agencija Stars&Frineds brine još o Andriji Baliću i Lorencu Šimiću, dvojici ex-hajdukovaca i mladih reprezentativaca?

  - Mi imamo jako dobar skauting, jedan od najboljih u Europi. Uzimamo igrače od najmanjih kategorija za koje mislimo da su potencijal. Za sada smo s nekolicinom pogodili, tako da mogu reći da agencija Stars&Friends stvarno dobar skauting. Palaversu smo “uzeli” kada je imao 13 godina.

  Šimić je ostao u SPAL-u, a Balić je otišao na posudbu iz Udinesea u Fortunu Sittard…

   

  Balićeva operacija

  - Za Šimića je to najbolje što je ostao u Serie A. Već je igrao prošlo kolo te će do kraja sezone odigrati desetak utakmica. U Italiji je posebno teško za mladoga stopera, no ne sumnjam u njegove kvalitete. Što se tiče Andrije, on je imao jako dobru prošlu sezonu, 25 nastupa u Serie A, dosta kao starter. No, onda se dogodila ozljeda pa potom operacija zbog čega je s terena izbivao tri mjeseca. Udinese je bio taj koji ga nije htio pustiti na posudbu, ali da bi bio siguran da će igrati otišao je u Nizozemsku, u klub i ligu koje bi mu baš trebale biti po mjeri da se pripremi za Europsko prvenstvo do 21 godine, pa da tamo vidimo što može.

  Već smo spomenuli futsal odnosno Universitas za koji nastupate na poziciji pivota… To je neobičan spoj? Jeste li igrali veliki nogomet?

  - Jesam, ali nisam imao značajniju karijeru. Igrao sam Drugu ligu sa Solinom, Treću s Omišem i Uskokom, poslije za Slogu iz Mravinaca. Radi školovanja i fakulteta sam se prebacio na mali nogomet, završio sam ekonomiju. Igrao sam najveći dio karijere u Mejašima, poslije u Hajduku da bih došao u Universitas. Moja povijest s Universitasom postoji već odavno, od studentskih dana kada sam igrao za sveučilišnu reprezentaciju tijekom studiranja. Ovo je meni po mjeri, jer nismo profesionalci, iako treniramo kao oni. Omogućena mi je dvojna karijera, možemo studirati, raditi i baviti se futsalom. To je idealan spoj za mene. Zahvalio bih treneru Mandiću koji me je trpio posebno posljednja dva tjedna kada sam doslovno s mobitelom u rukama trenirao tijekom finiširanja posla sa Cityjem. A bilo je i trenutaka kada bih zbog obveza morao preskakati treninge i utakmice.

  Iz drugih medija