Matija Djanjesic / CROPIX
IGRAČ ZA BUDUĆNOST

MILIJUN EURA? ZA NJEGA BI SE ISPLATILO Ako je prošle jeseni i bilo dvojbi, na početku proljeća je jasno da Hajduk ima mogućnost dobre zarade

HAJDUK Vratar na posudbi do kraja sezone opravdao dovođenje na Poljud i na povjerenje trenera uzvratio sjajnim obranama
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. veljača 2019. 10:49

Konstanta Hajdukovih kvalitetnih izdanja u tri proljetne utakmice je Josip Posavec. Dvije sjajne obrane kada se lomila utakmica u Osijeku, jedna vrhunska protiv Lokomotive pri rezultatu 1:1 i na kraju odlično izdanje u Rijeci. U tri susreta s protivnicima iz vrha poretka HNL-a opravdao je Posavec dovođenje u Hajduk. Na posudbu iz Palerma, da se još jednom podsjetimo. Do kraja sezone je Hajdukov, a tada Bijeli imaju mogućnost otkupa ugovora.

- Imamo mogućnost otkupa do određenog roka, konkretno, do kraja sezone, a onda Palermo ima u sedam ili 10 dana mogućnost reotkupa. Ako ne reagiraju, tržišna cijena Posavca je veća od otkupne klauzule, stoga i da Hajduk otkupi Posavca, a Palermo ga iz nekog razloga ne bi ponovno otkupio, mi bismo imali golmana s kojim bi Hajduk profitirao u budućnosti. Ali u startu treba imati novce za otkup njegova ugovora - objasnio je sportski direktor Saša Bjelanović.

Ako je prošle jeseni i bilo dvojbi, na početku proljeća je jasno da Hajduk ima mogućnost dobre zarade i nema spora da je Posavec vratar za Bijele. U prvom dijelu sezone imao je oscilacija, i sam je priznao “mogu ja bolje”. Varirala je njegova forma od velikog izdanja protiv bugarske Slavije na Poljudu, do Bukurešta i pogreške protiv Steaue.

Zapresic, 260818.
SRC Zapresic
Utakmica 5. kola Hrvatski Telekom 1. HNL,
NK Inter - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Josip Posavec.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Nema stare slave

- Teška jesen, ali nema ništa od prošlosti. Moraš se stalo dokazivati. Ne bježim ni od čega lošeg, da je moglo bolje, moglo je. U najgorim trenucima bilo mi je najteže, ali to je sve život, sport, i trudim se da bude bolje. I kada drugi misle da je super, ja tražim detalje koji će me ispraviti. Koje vi kao laici u poslu ne vidite. Budući da ne živim od stare slave, tako se i ne zamaram pogreškama iz prošlosti - pričao je Posavec na pripremama u Turskoj.

Zbog ozljeda je dvaput izostajao u seriji utakmica jesenske polusezone, ali struka je čvrsto stala iza Posavca. Još jednom se pokazalo kako raste igrač, u ovom slučaju vratar, koji uživa povjerenje u klubu. Posavec je nedvojbeno bio prvi izbor sva tri trenera Bijelih ove sezone, od Kopića preko Vulića do Oreščanina svi su vjerovali u 22-godišnjeg čuvara mreže. Klub je stao iza Posavca, a Posavec je na povjerenje uzvratio sjajnim obranama i tako smo došli do situacije u kojoj se pita koliko košta otkup njegova ugovora.

Ključno je to pitanje koje nema precizan odgovor. U javnost još nije doprla precizna svota, ali Hajduk više nije i situaciji da ne može investirati. Pokazao nam je to i dolazak Ukrajinca Svatoka za kojeg se izdvojilo 400.000 eura odštete pri dolasku iz Zorje. Transfermarkt drži Posavca na vrijednosti od 1 milijun eura, ali nezahvalno je špekulirati da je to cijena koju treba platiti za njegov otkup ugovora. No, u svakom slučaju, otkup se Hajduku jednostavno mora isplatiti. Tim više što je Posavec vratar U-21 reprezentacije Hrvatske koja će u lipnju sudjelovati na završnici EP-a u Italiji. Posavec se na početku proljeća promovirao i potvrdio kao ključna snaga Oreščaninova Hajduka i ako se na Poljudu misli na budućnost, ako se gradi momčad koja bi već sljedeće godine napala trofeje, kako je to već najavljivano, onda se formiranje te momčadi počinje od vratara, od Posavca. Kao nekoć Stipe Pletikosa u najboljim danima, Posavec ovog proljeća stvara prevagu i drži zaključanim svoja vrata.

Split, 150918.
Nogometna utakmica 7 kola prve HNL Hajduk Rudes koja se odigrala  na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Josip Posavec
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX

Gol u četiri utakmice

U 270 minuta primio je Hajduk jedan pogodak u susretima s Osijekom, Lokomotivom i Rijekom. Jasno je da nije sve samo zasluga Posavca, ali u najvažnijim trenucima tih dvoboja Posavec je bio pravi.

- Vratar Hajduka često ima jednu do dvije intervencije na utakmici, ali u obje mora izaći pobjednikom - znao je govoriti Pletikosa dok je čuvao vrata Bijelih.

Daleko je još Posavec od usporedbe s Pletikosom, Kalinićem i da ne idemo dalje u prošlost. Ali utakmice s početka proljeća ogledni su primjerak i odgovor na pitanje kakav se vratar traži za veliki Hajduk. Zato nema spora, nastavi li s ovakvim izdanjima, Posavcu treba otkupiti ugovor i ostaviti ga kao temelj momčadi za Hajdukovu budućnost.

Rezultati by SofaScore

Linker
24. travanj 2024 02:31