REUTERS
NAVIJAČI U DELIRIJU

MLADI HRVAT POTUKAO SVE REKORDE RUSKOG VELIKANA Donosimo detalje velikog transfera Nikole Vlašića

TRANSFERI VATRENIH Mladi Hrvat i dalje ostaje u Moskvi jer je potpisao ugovor na pet godina
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. lipanj 2019. 10:02

Nikola Vlašić (21) jučer je i službeno postao igrač moskovskog CSKA. Mladi hrvatski reprezentativac potpisao je ugovor na pet godina, a Moskovljani su Evertonu na ime odštete uplatili 16 milijuna eura. Sjajna je to vijest i za Hajduk, jer Englezi će mu morati uplatiti 1,6 milijuna eura, odnosno deset posto od svote koju su inkasirali u ovom transferu.

Delirij u Moskvi

Moskovljani su se doslovno izuli iz cipela kako bi doveli mladog Hrvata. Tih 16 milijuna eura ne djeluju tako svemirski u današnjim vremenima, ali za CSKA to je do jučer bila nezamisliva svota i stoga je Vlašićev transfer rekordan u povijesti ovog vojnog kluba iz Moskve. U prošloj sezoni CSKA je na sva pojačanja zajedno potrošio 12 milijuna eura, a u tri sezone prije toga ukupno nisu potrošena ni dva milijuna. Ukupno, za sva pojačanja! Stoga je razumljiv delirij navijača CSKA koji po svojim forumima nisu skrivali oduševljenje nakon što su doznali da je “nemoguća misija” ipak postala moguća.

MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 07: Nikola Vlasic (C) of PFC CSKA Moscow is challenged by Vladislav Ignatyev and Solomon Kvirkvelia (R) of FC Lokomotiv Moscow during the Russian Premier League match between PFC CSKA Moscow and FC Lokomotiv Moscow at the VEB Arena Stadium on October 07, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Epsilon/Getty Images)
Epsilon/Getty Images

Sjetite se, zimus je generalni direktor CSKA Roman Babajev javno poručio da klub ni izbliza nema novca za otkup skupocjenog ugovora Nikole Vlašića. “Za nas je i 10 milijuna eura prevelik novac, a sve iznad toga je nezamislivo”, poručio je Babajev pokrenuvši cijeli niz rasprava koje su se proteklih mjeseci vodile po Rusiji i Moskvi. A sve zbog mladog Hrvata koji ih je u nekoliko mjeseci osvojio kao da je njihovo rođeno dijete...

Na ruskim portalima nizali su se stručnjaci i bivši igrači CSKA uvijek s istim pitanjem. “Klub je u prilici otkupiti takvog igrača, a nije ju spreman iskoristiti. Zašto?” Svi su isticali kako rizika nema, jer Vlašić je igrač koji mora doseći vrijednost od 50-ak milijuna eura, što znači da CSKA na njemu može samo profitirati. Plus što će mu donijeti pregršt bodova, možda i pokoji trofej, a svakako će suigrače učiniti boljima, jer učinio ih je i u prošloj sezoni. Kako su se pitanja gomilala, tako su Babajev i društvo bili u sve većim problemima. Nakon toliko skupocjenih i promašenih stranaca koji su u Rusiju dolazili samo da bi dobro zaradili, napokon se pojavio klasni igrač koji je igrao s ljubavlju. Vlašić je na brzinu ušao u srca svih navijača CSKA, ali i svih onih koji vole rusku ligu. U njegovoj igri, u želji koju je pokazivao na svakom treningu, u toplini s kojom je govorio o klubu, ligi, Moskvi, Rusiji... pronašli su melem za tolike rane s kojima se ruska liga suočavala i u najbogatijim vremenima kada su igrače plaćali suhim zlatom. Vlašić im je pokazao da nisu svi takvi i da neće vrebati prvu priliku kako bi otišao iz Rusije.

Soccer Football - Champions League - Group Stage - Group G - CSKA Moscow v Real Madrid - VEB Arena, Moscow, Russia - October 2, 2018  CSKA Moscow's Nikola Vlasic celebrates with team mates after scoring their first goal   REUTERS/Tatyana Makeyeva
REUTERS/Tatyana Makeyeva

Nije zaboravio

Dapače, Nikola je još jesenas ljudima u klubu poručio da “riješe njegov ugovor s Evertonom, a da će se s njim lako dogovoriti”. Vlašić proteklih tjedana obećanje nije zaboravio. Imao je ponuda iz Serie A, iz Španjolske koju nogometno voli i cijeni više nego ijednu drugu ligu, ali CSKA je ostao njegov prvi izbor. Tamo ima nezavršenog posla, ima mladu momčad koja traži vođu spremnog da ih povede u utrku za naslov prvaka. Tamo ima klub u kojem je omiljen i važan, ima navijače koji ga cijene, a ima i trenera koji oko njega želi stvarati jaču momčad. Da, Vlašić u Moskvi ima sve što mladi igrač treba kako bi se razvio u igračku klasu.

Stoga će Španjolska, Italija, ili možda Engleska ostati postrani još neko vrijeme. Vlašić je u Moskvi ostavio trag, ali pred njim je još golemi prostor za novi iskorak. Odradi li ga kako treba - a u CSKA nitko ne dvoji da hoće - kroz godinu dana jaki će ga europski klubovi htjeti dovesti za daleko veći novac nego što su u ovom trenutku bili spremni ponuditi. Vlašićev je izbor jasan - otvorite mi glavna vrata i doći ću. Epizodne uloge me kao mladog igrača ne zanimaju...

Odštetna klauzula 35 milijuna €

Nikola Vlašić potpisao je ugovor na pet godina, ali svim je jasno da će u ruskoj ligi igrati još godinu, najviše dvije. Moskovljani nisu pravili problem da u otkupnu klauzulu ugrade otprilike realnu cijenu od 35 milijuna eura, koju bi Vlašić trebao imati na tržištu već kroz godinu dana. CSKA će tako dobiti prostor za odličnu zaradu, a Vlašić mogućnost da zaigra u nekoj od najjačih liga. (rš)

Linker
26. travanj 2024 17:37