Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images
NA METI NEKOLIKO KLUBOVA

MOGLA BI TO ZA NJEGA BITI SEZONA IZ SNOVA Mladi Vatreni komentira: Kad bih otišao u takav klub, pod uvjetom da igram, priča bi dobila drukčije obrise

BORNA SOSA ZA SN Mladi hrvatski reprezentativac s priprema svog kluba Stuttgarta u švicarskom St. Gallenu o ponudama Šahtara, Lillea i Atalante
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. srpanj 2019. 01:04

Borna Sosa, mladi hrvatski reprezentativac sa svojim je Stuttgartom u švicarskom St. Gallenu. Tamo se njemački drugoligaš priprema za novu sezonu.

- Ovdje ostajemo do subote, nakon toga imamo dva slobodna dana, pa krećemo s treninzima u Stuttgartu, a onda nakon dva tjedna starta prvenstvo. Ovdje u St. Gallenu uvjeti su izvrsni, temperatura je negdje 18 Celzijevih stupnjeva, igrat ćemo protiv Basela i St. Gallena ovaj tjedan. Ja vjerojatno neću igrati jer sam tek došao, moram se malo uhodati - referira nam Borna iz Švicarske.

Ne žele posudbu

Naravno, tema o kojoj smo pričali sa Sosom jest ona koja je jako odjeknula. Za mladog hrvatskog reprezentativca, što se jučer mogli pročitati u SN, stigle su ponude Šahtara, Lillea i Atalante, klubova koji igraju Ligu prvaka. Ponude su se odnosile na posudbu, što je njegov klub odbio.

- Najbitnije je da je sve to stvarno istina. Samo, Stuttgart me ne želi pustiti na posudbu. Naravno, vidjet ćemo kako će sve to završiti. Ima još dosta vremena do kraja prijelaznog roka.

STUTTGART, GERMANY - DECEMBER 15:  Borna Sosa of VfB Stuttgart celebrates following his sides victory in the Bundesliga match between VfB Stuttgart and Hertha BSC at Mercedes-Benz Arena on December 15, 2018 in Stuttgart, Germany.  (Photo by Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images)
Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images

Sosa razmišlja pametno, čvrsto je na zemlji, nema nikakvog pritiska..

- Potpisao sam sa Stuttgartom na pet godina, a u klubu sam proveo samo godinu dana. Nema nikakvog problema s mojim ostankom u klubu, ali isto tako, ako dođe neka konkretna ponuda, ona koja bi vratila njihovu investiciju, onda bi me mogli pustiti.

Osam milijuna eura

Ta ponuda morala bi iznositi 8 milijuna eura, točno onoliko koliko je Stuttgart platio Dinamu na ime odštete. Naravno, Sosa može biti itekako zadovoljan što je dobio ponude od tih klubova, pa makar se radilo i o posudbi.

- Definitivno mogu biti sretan kad me žele klubovi koji igraju Ligu prvaka. Pogotovo kad se radi o Šahtaru, tamo je naš veliki kapetan Darijo Srna. Ne može bolje od toga. Jako je to lijepo. Vidite, ja sam jako mlad došao u Stuttgart, sezona je, nažalost, bila loša. No, nisam ja odigrao 30 utakmica, a od toga 25 slabo. Slična je priča s mojim prijateljem i suigračem iz mlade reprezentacije Josipom Brekalom koji u Wolfsburgu isto nije igrao previše, a svi znaju za njega, jer se bez obzira na minutažu zna njegova kvaliteta. Ista je stvar sa mnom, malo sam igrao, ali interes takvih klubova kao što su Šahtar, Lille i Atalanta pokazuje da sam u fokusu. Kažem, vidjet ćemo kako će se sve dalje odvijati.

Naravno, odlazak u neki od ova tri kluba koji su poslali ponude znači i igranje Lige prvaka, što je ogromni izlazak na najveću nogometnu scenu.

- Naravno, igranje u Ligi prvaka velika je stvar, nema veće klupske pozornice na Globusu. Pogotovo kada se radi o Šahtaru, koji igra slično Dinamu. Odlazak u Šahtar vjerojatno bi bio bolja opcija, ali kažem, vidjet ćemo sve uskoro, ima dana do konca prijelaznog roka.

Pula, 121018.
Stadion Aldo Drosina. 
Kvalifikacijska utakmica a mlade igrace U21 izmedju Hrvatske i Grcke za Europsko prvenstvo u Italiji. 
Na fotografiji: Borna Sosa.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Logičan slijed

Logično, igranje u Šahtaru ili u klubovima koji igraju Ligu prvaka mladom hrvatskom reprezentativcu otvara i mogućnost poziva izbornika Zlatka Dalića. Uostalom, Daliću je svojevremeno Sosa bio u mislima, ali mala minutaža u Stuttgartu nije dopuštala izborniku da ga pozove.

- Nekako držim da bi to onda bio i nekakav logični slijed karijere. Kad bih otišao u klub koji igra Ligu prvaka, a pod uvjetom da i ja igram, moja nogometna priča bi dobila drukčije obrise. Vjerojatno bih onda dobio poziv u A reprezentaciju. To je, naravno, još jedna prednost mogućeg odlaska iz Stuttgarta - zaključio je Borna Sosa.

Sada treba čekati dane do konca prijelaznog roka. Najvažnije za Bornu Sosu jest da pred njim stoji sezona koja će, po svemu, biti mnogo bolja od one prošle. U Stuttgartu računaju na njega kao jednog od ključnih igrača u potrazi za povratkom u Bundesligu, a s druge strane zovu ga klubovi iz Lige prvaka. Mogla bi to za njega biti - sezona snova. Koja bi ga mogla lansirati u Vatrene.

Imam perspektivu i u Stuttgartu

Ukoliko se i ne ostvari transfer u neki od tih klubova, Sosa ima odličnu perspektivu i u Stuttgartu. Stvara se nova momčad u kojoj bi on trebao biti u prvom planu.

- Definitivno je točno da i u Stuttgartu imam perspektivu. Ja sam u klubu ovog trenutka najskuplji igrač. Trener je već pričao sa mnom i kazao mi je da on mene puno očekuje sljedeće sezone. Ako ostanem u Stuttgartu, to također nije loša opcija. Stuttgart je jako, jako veliki klub. Unatoč tome što smo ispali u drugu Bundesligu. Mi nismo ispali zbog financijskih problema, tako da se odmah ne možemo vratiti. Uostalom, da je tako potvrđuje činjenica da je Stuttgart kupio odmah deset novih igrača. Mi odmah idemo na povratak u Bundesligu. Da, bilo bi super da odigram cijelu sezonu i vratimo se u prvu Bundesligu. To je bolje nego da sam član nekog prvoligaša, a da ne igram. Kao što je to bilo prošle sezone. (do)

Linker
19. travanj 2024 16:59