Mike Hewitt/Getty Images
POJAČANJA BEZ ODŠTETE

NA NOGOMETNOM TRŽIŠTU UKAZUJE SE JEDINSTVENA I NIKAD JEFTINIJA PRILIKA Pogledajte popis igrača kojima na ljeto istječe ugovor, uistinu je impresivan!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 09. travanj 2020. 00:18

U ovom trenutku još nije poznato kad će početi ljetni prijelazni rok 2020. godine i što će biti s igračima kojima ugovor istječe na kraju ove sezone, koja bi se mogla produljiti i na cijelo ljeto. Ti nogometaši su u specifičnoj situaciji, jer im ugovorne obveze s klubovima uglavnom istječu krajem lipnja i nakon toga postaju slobodni igrači, pa je pitanje što će biti ako će njihove aktualne momčadi sezonu 2019/20. igrati i u srpnju i kolovozu.

No, u svakom slučaju, niz je kvalitetnih igrača koji s ovom sezonom završavaju aktualnu eru i kreću u nove izazove.

- Još otkad sam bio mali, navijač sam Real Madrida. Raul, Roberto Carlos, Fernando Redondo i Cristiano Ronaldo su igrali tamo. Kad bih mogao birati, igrao bih tamo - ponudio je Kraljevskom klubu svoje usluge 31-godišnji napadač Zenita Artjom Dzjuba.

Ovom 196 centimetara visokom Rusu također na kraju sezone istječe ugovor s klubom. Teško da će sa 31 godinom završiti baš na stadionu Santiago Bernabeu, ali priča se da bi ga u svojim redovima željeli vidjeti brojni europski klubovi. I Kina je moguća opcija za napadača koji je u Zenit stigao 2015. godine i nikad nije napustio svoju domovinu.

Nadalje, Thomas Meunier, 28-godišnji desni bek Paris Saint Germaina i belgijske reprezentacije, sa 30 milijuna eura prema Transfermarktu najvrjedniji je igrač kojem na kraju sezone istječe ugovor. Četiri godine nakon dolaska iz Cluba Bruggea mogao bi napustiti glavni grad Francuske.

Glavni cilj

- Moj glavni cilj je ostati u Parizu, ali u ovom trenutku poprilično sam miran. Slobodan igrač, koji igra za najbolju reprezentaciju na FIFA-inoj ljestvici i ima 28 godina, ne može biti loša kupovina. Čak i ako dobijem gangrenu i moraju mi odrezati nogu. Klubovi ne mogu puno izgubiti mojim dovođenjem i mislim da su toga jako dobro svjesni. Mogu puno toga dobiti - samouvjereno priča Meunier, kojeg se ovog ljeta povezuje s Borussijom Dortmund, milanskim Interom, Tottenhamom...

Spursi s Joseom Mourinhom za kormilom ostaju bez jednog drugog belgijskog reprezentativnog braniča. Jan Vertonghen će 24. travnja proslaviti 33. rođendan i nakon osam godina mogao bi se vratiti tamo otkud je i došao u London. Ajax ga je 2012. prodao Tottenhamu za 12,5 milijuna eura, a sada je vrlo blizu toga da ga dobije besplatno.

Drugi londonski premierligaš Chelsea vjerojatno će na kraju ove sezone ostati bez čak trojice iskusnih ofenzivaca. Sedam godina nakon dolaska iz Anžija iz Mahačkale za 35,5 milijuna eura, Brazilac Willian napušta Stamford Bridge i klub za koji je u 329 utakmica upisao po 59 golova i asistencija. Willian će u kolovozu napuniti 32 godine, no za njega još uvijek postoji velik broj ozbiljnih interesenata. Spominju se tako Arsenal, Tottenham, Juventus, Barcelona...

- Nisu velike šanse da produljim ugovor. Chelsea mi je ponudio dvije godine, ja sam tražio tri i tu je sve stalo. Nakon toga više nije bilo razgovora i pregovora. Rekli su mi da je produljenje od tri godine nemoguće, tako da se u ovom trenutku ostanak ne čini realnim, iako ništa nije nemoguće, pa da i ostanem. Barcelona me htjela dovesti 2018. nakon Svjetskog prvenstva, ali Chelsea me tada nije htio prodati - otkrio je Willian.

I 33-godišnji Francuz Olivier Giroud s Chelseajem je vezan do 30. lipnja ove godine. Bio je na izlaznim vratima, no posljednjih dana iz Londona stiže priča da bi Giroud ipak mogao produljiti ugovor. Godinu dana mlađi Španjolac Pedro Rodriguez vjerojatno neće. Njega se povezuje s povratkom u Barcelonu, iz koje je u Chelsea stigao prije pet godina za 27 milijuna eura. Iz Italije, pak, stižu vijesti da bi i Girouda i Pedra u svojim redovima želio vidjeti Lazio...

Moguć povratak

Napoli, pak, ostaje bez dvojice napadača rođenih 1987. godine koji su u njegovim redovima ostavili dubok trag od dolaska u ljeto 2013. Zanimljivo je da su i Belgijac Dries Mertens (121 pogodak i 73 asistencije u 311 utakmica za Napoli) i Španjolac Jose Callejon (80 pogodaka i 77 asistencija u 336 utakmica) koštali Napoli oko 9,5 milijuna eura, a sedam godina nakon dolaska otići će kao slobodni igrači. Milan, Chelsea, Aston Villa, Espanyol, neki su od klubovi koji su se spominjali oko Callejona, Inter, Arsenal, Chelsea, Everton i Manchester United, samo su neki od klubova koji žele Mertensa.

Napoli bi zato želio vratiti Edinsona Cavanija, koji se ovog ljeta oprašta s Parižanima. PSG ga je 2013. od Napolija kupio za 64,5 milijuna eura, a bez još jednog igrača rođenog 1987. godine sada će ostati bez odštete. Nije Napoli jedini zainteresiran, Atletico Madrid, Juventus, Arsenal, Manchester United, Chelsea, Boca Juniors, Flamengo, moguće su destinacije sjajnog urugvajskog napadača.

Poznati igrači kojima 2020. istječe ugovor

THOMAS MEUNIER

Godine: 28

Država: Belgija

Klub: Paris SG (od 2016.)

Ova sezona: 27 utakmica, 1 gol, 2 asistencije

Tržišna vrijednost: 30 mil. €

Tko ga želi: Man. United, Borussia D., Arsenal

WILLIAN

Godine: 31

Država: Brazil

Klub: Chelsea (od 2013.)

Ova sezona: 37 utakmica, 7 golova, 6 asistencija

Tržišna vrijednost: 28 mil. €

Tko ga želi: Tottenham, Arsenal, Juventus

DRIES MERTENS

Godine: 32

Država: Belgija

Klub: Napoli (od 2013.)

Ova sezona: 29 utakmica, 12 golova, 6 asistencija

Tržišna vrijednost: 25 mil. €

Tko ga želi: Inter, Man. United, Chelsea

EDINSON CAVANI

Godine: 33

Država: Urugvaj

Klub: Paris SG (od 2013.)

Ova sezona: 22 utakmice, 7 golova, 3 asistencije

Tržišna vrijednost: 25 mil. €

Tko ga želi: Chelsea, Atletico Madrid, Napoli

RYAN FRASER

Godine: 26

Država: Škotska

Klub: Bournemouth (od 2016.)

Ova sezona: 32 utakmice, 1 gol, 4 asistencije

Tržišna vrijednost: 22 mil. €

Tko ga želi: Arsenal, Leicester, Liverpool

JAN VERTONGHEN

Godine: 32

Država: Belgija

Klub: Tottenham (od 2012.)

Ova sezona: 26 utakmica, 2 gola, 1 asistencija

Tržišna vrijednost: 18 mil.

Tko ga želi: Ajax, Inter Milano, Man. United

MARIO GÖTZE

Godine: 27

Država: Njemačka

Klub: Borussia D. (od 2016.)

Ova sezona: 19 utakmica, 3 gola, 1 asistencija

Tržišna vrijednost: 13 mil. €

Tko ga želi: Roma, Milan, Everton

DAVID SILVA

Godine: 34

Država: Španjolska

Klub: Manchester City (od 2010.)

Ova sezona: 28 utakmica, 3 gola, 8 asistencija

Tržišna vrijednost: 15 mil. €

Tko ga želi: Milan, New York City FC, Inter Miami

OLIVIER GIROUD

Godine: 33

Država: Francuska

Klub: Chelsea (od 2018.)

Ova sezona: 13 utakmica, 3 gola, 0 asistencija

Tržišna vrijednost: 9 mil. €

Tko ga želi: Tottenham, Inter Milano, Marseille

PEDRO RODRIGUEZ

Godine: 32

Država: Španjolska

Klub: Chelsea (od 2015.)

Ova sezona: 18 utakmica, 2 gola, 3 asistencije

Tržišna vrijednost: 12 mil. €

Tko ga želi: Barcelona, Lazio, Inter Miami

Linker
25. travanj 2024 15:39