Goran Mehkek / CROPIX
POSAO PRED REALIZACIJOM

NA POMOLU JOŠ JEDAN VELIKI TRANSFER! SLAVNI KLUB PONOVNO NA SHOPPINGU U HRVATSKOJ Klub i obitelj nastojali su cijelu priču što dulje držati u tajnosti

ZVONIMIR ŠARLIJA Kako je 22-godišnji stoper Slavena Belupa stigao nadomak moskovskog CSKA
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. lipanj 2019. 10:01

Rođen je u nogometnoj obitelji. Otac Milan mu je bio nogometaš, stariji brat Luka također, a njihovim stopama krenuo je i najmlađi brat Lovro. Zvonimir Šarlija od svih je ipak stigao najdalje. Ne samo da je postao standardni prvotimac Slavena Belupa u Prvoj HNL, nego bi za koji dan trebao napraviti i veliki transfer u moskovski CSKA.

Realizacija transfera stigla je pred samu završnicu. Da se nešto kuha, moglo se naslutiti prije desetak dana prema napisima na pojedinim ruskim portalima, koji su izvijestili da su Moskovljani opasno zagrizli za Šarliju. U klubu i u Zvonimirovoj obitelji nastojali su cijelu priču što dulje držati u tajnosti, ali teško je to ostvariti u današnje vrijeme digitalnih medija i sveopće globalizacije.

Posudba pa otkup

Ovog tjedna, nakon liječničkog pregleda kojeg bi trebao obaviti u Austriji, transfer u CSKA pretvorit će se u realnost ako se ne dogodi nešto nepredviđeno. Čini se da su svi detalji dogovoreni, spominje se posudba s opcijom otkupa, no brojke zasad nisu procurile u javnost. Moskovski je klub idealan za nastavak Šarlijine karijere, jer ima mladu momčad koju odlično vodi bjeloruski stručnjak Viktor Gončarenko. Bivši Slavenov veznjak Kristijan Bistrović, mladi hrvatski reprezentativac, za Gončarenka ima samo pohvalne riječi, više puta isticao je koliko mu je pomogao u prilagodbi i kako mu je veliku podršku pružao.

Split, 100519.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 33. kola HT Prve lige, Hajduk - Slaven Belupo.
Na fotografiji: Stanko Juric, Zvonimir Sarlija.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX
Zvonimir Šarlija u tamnom dresu prošli mjesec na Poljudu

Većina Slavenovih navijača vjerojatno je smatrala da će ovog ljeta teško biti prodati nekog igrača, jer momčad nije ostvarila zapaženiji rezultat u prvenstvu, niti se itko posebno izdvojio svojim učinkom. Međutim, treba imati u vidu da je koprivnički klub u posljednje vrijeme napravio dva zanimljiva transfera mladih igrača; Nikolu Katića prodao je u Glasgow Rangers za 2,2 milijuna eura, a Kristijan Bistrović otišao je u CSKA za 500.000 eura. Riječ je o uglednim europskim klubovima, a najvažnije je da su se ti igrači pokazali kao dobri i kvalitetni, pa su Moskovljani opet posegnuli u koprivničko dvorište. Osim toga, i odličan rezultat Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji povećao je potražnju za hrvatskim igračima.

Šarlija je u Slavenu prošao sve mlađe kategorije igrajući na poziciji stopera, da bi nakon juniorskog staža seniorsku afirmaciju potražio na posudbama. Prvo je bio u trećeligašu Koprivnici, potom otišao stepenicu više i u Solinu odigrao 29 utakmica uz jedan postignuti pogodak. Solinjani su do kraja prvenstva bili u igri za Prvu ligu, a mladi koprivnički stoper bio je stup obrane te se vratio u Belupo. U prošloj sezoni bio je među najstandardnijim igračima s 31 nastupom i dvije asistencije, statistika je otkrila i da je imao najviše presječenih dodavanja od svih prvoligaških igrača.

Osporavali ga zbog oca

Ponekad je Zvonimir nailazio i na osporavanja u lokalnoj sredini, vjerojatno najviše zbog toga što mu je otac Milan član klupske Uprave. Riječ je o bivšem Slavenovu prvotimcu, kasnije sportskom direktoru koji je već dugi niz godina u klupskom vodstvu. Iako je sezonu odigrao na dobroj razini, bilo je tu i poneko slabije izdanje, gdje se uklopio u sivilo cijele momčadi. Jasno je da su na mladog stopera utjecale razne priče i negativni komentari, ali uspio se izdići iznad te razine. Ostao je čvrst i uporan, s vjerom u vlastite mogućnosti. Dokazao je da zna i može, a to će mu se na kraju isplatiti, kako u igračkom, tako i u financijskom smislu.

U CSKA-u ga čeka borba za poziciju u momčadi, no izgledi su mu dobri jer je Gončarenko u prošloj sezoni uglavnom igrao s trojicom stopera u zadnjoj liniji. U aklimatizaciji na novu sredinu svakako će mu pomoći i dvojica Hrvata u ruskoj metropoli, Kristijan Bistrović i Nikola Vlašić. S druge strane, Slaven Belupo morat će potražiti neko novo rješenje na stoperskoj poziciji, no blagajna će se još malo napuniti...

Linker
25. travanj 2024 03:04