Boško Šutalo u dresu Osijeka tijekom dvoboja protiv Dinama
 Ivan Peric / CROPIX
IZ ČAPLJINE DO LIGE PRVAKA

NAJSKUPLJI ZIMSKI TRANSFER HNL-a NAKON OLMA SREĆU NIJE NAŠAO U SPLITU 'Pratili su ga brojni klubovi, ima gene kamene, nikom ne priznaje da je bolji!'

Piše: Darko RužićObjavljeno: 30. siječanj 2020. 20:45

Boško Šutalo na Novu godinu napunio je tek dvadeset godina, a već mu se svijet širom otvorio. Postao je najskuplji igrač Osijeka koji je svojim transferom donio najviše novca u klupsku blagajnu.

Šutalo je rođen u mjestu Doljani pokraj Čapljine 1. siječnja 2000. godine, a nogomet je počeo igrati u najmlađim kategorijama Neretve iz Metkovića. Ubrzo je zapažen, a prvi su reagirali ljudi iz RNK Split koji su ga doveli u svoj klub. Samo, nije stigao na Park mladeži u sretnom trenutku. Nagomilali su se problemi u klubu, došlo je do raspada sustava i potonuća na niske grane.

Osijek je imao čovjeka za akciju, Ivu Vranješa, svoga vrijednog skauta u Školi nogometa kojem rijetko koji talent mladog igrača izmakne. I sam nam je Šutalo kada se o njemu radi to potvrdio.

- Vranješ je bio silno uporan u želji da me dovede u Osijek i mogu reći da njega nije bilo ne bih ni došao - kazao je Šutalo.

U Gradski vrt zakoračio je prije nešto više od dvije godine. Prvo kao junior. Međutim, njegov talent i brzi razvoj doveli su ga u momčad Osijeka II, pa je zaigrao i sa seniorima. Prvi mu je prigodu nastupa za Bijelo-plave dao prije dvije godine Zoran Zekić. Njega je pak naslijedio Dino Skender, a on je jako dobro znao i cijenio Šutalove kvalitete i mogućnosti pa ga uveo u svoju udarnu momčad u kojoj je postao nezamjenjivi član obrane. Bio je to početak njegove karijere, onih dana i razdoblja kada ga je Transfermarkt vrednovao sa 100.000 eura?! I onda je krenulo, sve se otvorilo i kretalo u pravcu buduće uspješne karijere.

Foto: Ivan Peric / CROPIX
Ivan Peric / CROPIX CROPIX

Stoper, srednji branič ili onaj pravi bek. Boško Šutalo može ordinirati na svakoj obrambenoj poziciji. Geni kameni dali su mu natjecateljsku narav, Ne priznaje nikoga i nikome da je bolji. Sav pršti od energije. U igru unosi cijelog sebe i juriša, ako treba, na sve strane samo sa jednom željom i ciljem, sa suigračima do pobjede. Postao je i član reprezentacije Hrvatske U-21, a i u njoj je kao i u Osijeku pružao zapažene igre.

Da je u Osijeku Ero s onoga svijeta brzo se pročulo, pa su skauti raznih klubova posjećivali utakmice u kojima su nastupali Bijelo-plavi i s posebnom pozornošću pratili Šutala. Oni iz Atalante promatrali su ga desetak puta, dolazili su i drugi iz raznih zemalja. Nije pusta priča bila plasirana iz osječkog Gradskog vrta kako ga prate mnogi ugledni klubovi. Parma, pa Monaco, ali i bundesligaši, Francuzi i Englezi. No od svih njih Atalanta je bila najupornija i najbrža.

Njezin je sportski direktor zasigurno po naputku trenera prve momčadi Giana Piera Gasperinija potegnuo i do Španjolske gdje su Bijelo-plavi provodili pripreme za proljetni dio sezone. Imao je samo jedan cilj i zadaću, privoljeti Osječane na Šutalov transfer. Nisko je startao, polazna mu je točka bila ponuda 2,5 milijuna eura o čemu u Osijeku nisu htjeli ni čuti.

Onda se iznos preko noći udvostručio na sadašnjih pet milijuna eura i zapreka dogovoru dva kluba nije bilo. Šutalo je i tom prigodom, kao i na zelenom travnjaku, iskazao zrelost i ozbiljnost. Znao je što hoće i što traži. Na kraju, uskladio je stavke ponude i potražnje i dao pristanak za svoj transfer.

Osijek, 250819.
Stadion Gradski vrt.
6. kolo utakmice 1. HNL izmedju klubova NK Osijek i HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Antony Kalik i Bosko Sutalo.
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Boško Šutalo (desno)

Sad je pred novim početkom, pred novim izazovom u karijeri, ali kao i kada je došao u Osijek i kada je nizao prve debitantske minute pun samopouzdanja i vjere u sebe i svoje mogućnosti. Ne možemo ne sjetiti se i napisati još jednu izjavu bivšeg trenera Osijeka Zorana Zekića.

- Taj će biti pravi, njega ništa u karijeri neće zaustaviti - kazao je Zekić.

Atalanta će se, uvjereni smo, tome i svjedočiti. Boško Šutalo je i znalac i borac, još igrački mlad i, kako treneri vole reći, razvojan. I baš će biti zanimljivo pratiti dokle će taj mladac dogurati. A krenuo je korakom od sedam milja.

Linker
23. travanj 2024 11:06