Gabriele Maltinti/Getty Images
RJEŠENJE ZA ŠPICU

NAJVAŽNIJA MISIJA STANIĆA I TUDORA: HITNO DOVESTI PRAVOG CENTARFORA! Hajduku najbliži napadač koji igra na Baltiku, ali je li on pravo rješenje?

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 06. siječanj 2020. 16:32

Nema sumnje da je Hajduku potreban centralni napadač te je ta pozicija prioritet, njega u suradnji s prvim trenerom Igorom Tudorom moraju pronaći savjetnik Mario Stanić i sportski direktor Ivan Kepčija koji su dovedeni zbog sportske politike poljudskoga kluba.

Prvi potezi su s njihove strane već povučeni, jer su otišli Oleksandr Svatok i Dino Beširović, no jedan od sljedećih trebalo bi biti dovođenje špice Tudoru. Zimski prijelazni rok nije idealan za pronalaženje igrača, tada se rade samo prijelazna rješenja jer su igrači vezani ugovorima, pa treba nešto i platiti, nije lako pronaći slobodnoga igrača, a da još i vrijedi.

Teško je dati procjenu koliko bi pravi napadač koštao i koliko je Hajduk spreman izdvojiti za tu transakciju, no za vjerovati je da struka ima neke igrače na radaru.

IM / HANZA MEDIA

Jedini koji je isplivao na medijsku površinu za sada je mladi Nigerijac Tolu Arokodare koji igra u latvijskoj ligi, u 16 nastupa postigao je sedam golova i imao dvije asistencije, no sve da on i dođe, nije realno za vjerovati da bih on mogao biti rješenje za odmah, možda bi mu trebala prilagodba. Hajduk zapravo nema centralnih napadača ni u kadru prve ni druge momčadi, jedino u B ekipi postoji mladi, također Nigerijac, Stephen Chinedu koji nije dobio pravu šansu te Ivan Delić koji je imao skromnu minutažu kod Damira Burića.

Nove snage u stručnoj hijerarhiji zajedno sa skautskom službom koju su zatekli, sigurno u svojim bilježnicama imaju poneko ime koje bi se moglo uklopiti, no teško je za očekivati da bi to mogao biti neki igrač koji bi u zimu došao besplatno, dakako da bi se trebala platiti odšteta.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Pretpostavka je da će Tudor igrati 3-5-2 te da mu treba prva ‘punta’, dok drugoga napadača koji igra malo povučenije ima na raspolaganju koliko hoćeš… Prvi strijelac ove polusezone bio je Mijo Caktaš koji je vezni igrač, što je za njega i momčad prednost, a dvojac koji je najčešće igrao na pozicijama u špici, Jairo i Eduok, također su bili relativno produktivni, pogotovo Brazilac. Čak bi se moglo reći da u sadašnjemu kadru ima igrača, pogotovo krilnih da bi sustava 3-4-3 bio čak i prikladniji, pod uvjetom da se nađe centralni napadač. Na krilima mogu igrati Jairo, Eduok, Jradi, Jakoliš, Tahiraj, a u prvom mandatu Tudor je i Caktaša znao koristiti bliže aut-liniji kada je dolazio s lijeve strane te ulazio iz drugoga plana.

Nije isključeno da će nekoga od krila Tudor koristiti i na bočnim pozicijama zaigra 3-5-2 ili 3-4-3, jer se sjećamo da je kod njega upravo napadač Kouassi zauzimao mjesto lijevoga bočnoga, a i Vršajević kojega je imao na desnoj strani u prvom mandatu, bio više krilo nego bek.

Igrački CV

Ime i prezime:

Toluwalase Emmanuel Arokodare

Datum rođenja:

23. studenoga 2000.

Država rođenja:

Nigerija

Igračka pozicija:

središnji napadač

Aktualni klub:

Valmiera (Latvija)

Linker
20. travanj 2024 13:07