Srdjan Stevanovic Getty Images
NOVI HRVAT U BUNDESLIGI

'NAKON RAKITIĆA, ON JE NAŠ NAJBOLJI IGRAČ IZ DIJASPORE!' O budućem stoperu Vatrenih njegovi treneri biraju riječi: 'Za njega postoji samo Hrvatska!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. siječanj 2020. 21:37

O Marinu Pongračiću pisali smo prije godinu dana kao stoperu koji je na radaru Zlatka Dalića. Tada su on i Filip Benković djelovao kao potencijalni novi Vatreni na stoperskoj poziciji. U međuvremenu su pozivnice dobili Perić i Škorić.

Izbornik ga je stavio na širu listu za ožujske utakmice s Azerbajdžanom i Mađarskom, ali Pongračiću su rampu spustile ozljede. U 2019. više je vremena proveo po medicinsko-rehabilitacijskim ustanovama nego na travnjaku, ali danas je zdrav i ovaj put vijesti o njemu su pozitivnije. Josip Brekalo u Wolfsburgu je dobio suigrača Hrvata. Pongračić je potpisao na 4,5 godine, uzeo dres s brojem 22 i u srijedu se prvi put pojavio na treningu. Wolfsburg je platio RB Salzburgu 10 milijuna eura odštete.

Nije moglo bolje

- Nova godina za mene nije mogla početi bolje, sa sportskog gledišta. Veselim se izazovu u njemačkoj Bundesligi. Wolfsburg je ambiciozan klub s velikim očekivanjima s kojim želim napraviti sljedeći korak u karijeri - kazao je Pongračić u prvom obraćanju i zahvalio Salzburgu.

Pongračić je ponos hrvatske dijaspore. Ako jednom odjene dres hrvatske A reprezenacije, to će dobiti punu potvrdu.

- On je izdanak prve generacije suradnje dijaspore i HNS-a. Sam si je platio let do Zagreba da bi igrao na Memorijalu vukovarskih branitelja 2011. Nakon Rakitića najbolji je igrač iz dijaspore, a drago mi je što mogu reći da će ih u godinama koje dolaze biti još mnogo više. Petar Krpan i izbornici rade odličan posao, za sljedeći turnir U-17 u Španjolskoj pozvana su šestorica iz Njemačke - istaknuo je Danijel Lučić, šef hrvatskog nogometa u iseljeništvu.

BELGRADE, SERBIA - AUGUST 21: Marin Pongracic of Red Bull Salzburg reacts during the UEFA Champions League Play Off First Leg match between FK Crvema Zvezda and FC Red Bull Salzburg at Rajko Mitic Stadium on August 21, 2018 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic Getty Images

- Nijemci su htjeli da igra za njihovu reprezentaciju u mlađim uzrastima, ali kazao je: “Ne, samo Hrvatska”. Kod njega nije upitan nacionalni naboj, štoviše patriotizam je dodano naglašen - rekao nam je Nenad Gračan, nekadašnji izbornik U-21 vrste kod kojeg je Pongračić igrao tri utakmice.

Rođen je u bavarskom gradu Landshutu 11. rujna 1997. S nogometom je krenuo u akademiji Bayerna, pa nastavio u omladinskoj momčadi Ingolstadta. Stoper, visok 190 cm, pridružio se drugoj ekipi TSV 1860 Münchena 2016. godine i ubrzo je promaknut u seniorski sastav, u kojem je imao šest nastupa u drugoj Bundesligi.

Nakon ispadanja Zehcigera prešao je u austrijski RB Salzburg, gdje je upisao 34 ligaška nastupa, kao i šest u Europskoj ligi i jedan u Ligi prvaka. Osvojio je titulu 2018. godine, a zatim dvostruku krunu. Zaigrao je zajedno s Dujom Ćaleta-Carom...

- On je jedan od igrača čiji nam je izostanak bio ozbiljan udarac prije Eura U-21. Praktično smo tada ostali bez stopera. Čak i ranije, kad nije bio igrač kakav je u ovom času, pokazao je da se na njega može ozbiljno računati, da je vrlo kvalitetan. Ima mirnoću, tehničku kvalitetu, vrlo je dobar u igri jedan na jedan. Ne čudi me što je napravio transfer u Wolfsburg - Gračanova je recenzija, a na pitanje je li kapacitet i za A reprezentaciju jednog dana, bio je nedvosmislen:

Slično Ćaleti-Caru

- Pongračić je sigurno kapacitet za A reprezentaciju. Vrlo je ozbiljan i odgovoran.

Ćaleta-Car je vrlo mlad otišao iz Šibenika i probio se u Austriji, Pongračić je krenuo iz drugačije perspektive, iz velikog Bayerna, tamo je ušao u neke nesuglasice i potražio je afirmaciju po manjim klubovima. Na kraju je obojicu lansirao RB Salzburg.

- To je sličnost njihovog puta. Iako je kod Pongračića posebnost što je rođen u Njemačkoj.

Neki će Pongračića usporediti s Igorom Štimcem iz igračkih dana. Ne samo po poziciji stopera na terenu, nego i karakteru.

- Da, to je taj karakter, svojeglav, ali pozitivan - konstatirao je Gračan.

U tekućoj sezoni prvu utakmicu za RB u prvenstvu odigrao je 28. rujna, potom je s prekidima skupio još četiri ligaška nastupa. Ukupno ima 523 minute. Vukli su se repovi ranijih problema s mišićima i ostalih zdravstvenih nevolja. Koliko će mu vremena trebati da se vrati u formu bitno će utjecati i na status u klubu i hoće li doći ponovno pod povećalo izbornika Dalića. Za Euro teško, iako je svibanj još daleko i nikad se ne zna...

Jasna slika

- Odlazak u Bundesligu je najbolji potez za Marina. Uživali smo u ove dvije i pol godine suradnje, uvijek smo znali da ima veliki potencijal - ispratili su ga iz RB-a, nakon što su na njemu dobro zaradili.

Vrijednost na transfermarktu mu je procjenjena na šest milijuna eura. Dakle, naplatili su ga vrlo dobro. Najveći rejting bio mu je 7,5 milijuna eura krajem 2018. i početkom 2019. godine. Trener Wolfsburga je Austrijanac Oliver Glasner. Čovjek koji ga zna kao rivala, jer vodio je LASK Linz. Sigurno ima jasnu sliku zašto ga je doveo.

Linker
13. travanj 2024 10:38